Въпросите на Майк: Шарлатани ли са екстрасенсите и докъде се простират границите на Ratio-налната наука?

медиум

Ето, че дойде време и за поредната серия въпроси от рубриката „Въпросите на Майк„. Този път те са провокирани от предстоящото есенно издание на форума за популярна наука Ratio, където една от темите ще бъде посветена на разкриването на измамните медиуми и екстрасенси.

Ratio е страхотно събитие, насочено към младите и мислещите хора, които не са обременени от догмите и предразсъдъците на съвременното общество, а търсят истината с отворени очи и умове. Много се кефя на подобни инициативи и затова вземам присърце задачата да подпомогна разпространението на информация за него. И тази есен, както и в досегашните издания, ще има много интересни теми и лектори от световна величина. Освен темата за методите на медиумите, която ще бъде представена от британския илюзионист Пол Зенон, на предстоящото издание на Ratio ще се говори за обонянието на човека и животните и за поведението на хората при вземане на социални решения, за психологията на човека и за неговото социално поведение.

Та, понеже съм човек, който се старае да оспорва всички догми, даже и тези, налагани от „Науката“, реших да ви задам една серия от въпроси, свързани с екстрасенсите, гадателите и медиумите от една страна и с догматичното мислене в научните среди, от друга.

Ratio - Есен 2013

България, знаем, е плодоносна земя не само на природни красоти и талантливи футболисти, но и на безброй екстрасенси и гадатели, които свободно общуват с други светове и ни предсказват за кого ще се оженим или кога ще настъпи опустошително земетресение. Сигурен съм, че огромно количество от тях са най-обикновени измамници, възползващи се от човешката мъка и страдание. Обаче има и такива, които са оставили ярки впечатления със своите дела и за техните уникални способности разказват много свидетели, голяма част от които са хора с неоспорим авторитет.

Ясно е, че онова, което наричаме „наука“, е очевидно неспособно да реши всички човешки проблеми и да даде отговор на всичките ни въпроси. Все още има толкова много неизлечими болести, които отнемат милиони човешки животи; все още има тайни – земни и космически – които остават непонятни за хората с бели престилки от университетите и академиите.

И така, в мен се зародиха няколко въпроса, които искам да ви задам, за да разбера какво е вашето мнение по тази тема и какво е вашето отношение към хората от единия и другия лагер.

 1. Смятате ли, че науката може да обясни всяко събитие, което се случва в природата и че всички медиуми и екстрасенси са обикновени шарлатани, т.е. съзнателни измамници, или пък гласовете, които чуват, са плод на обикновена шизофрения?
 2. Възможно ли е действително да има непознаваем за нас свят, който науката все още не може да разбере, и с който само малцината избрани от съдбата медиуми могат да общуват?
 3. Какво ви привлича във форума Ratio и защо бихте го посетили?

Последният въпрос, естествено, е за да покажете вашата мотивация и интерес към търсенето на нови знания, защото наградата за най-интересния коментар ще бъде билет за събитието Ratio, което ще се проведе на 9.11.2013 г. в Зала 6 на НДК в София. Моят съвет е да си купите един билет за вас още сега, а ако спечелите наградата от моята питанка, използвайте втория билет, за да заведете и приятел, който не споделя вашите убеждения. Така ще имате и сладката възможност да поспорите с него по време на събитието или след него 🙂

Споделете вашите отговори като коментари под този пост до 4.11 включително. Печелившият коментатор ще обява на 5.11. Очаквам коментарите ви с огромно нетърпение!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Въпросите на Майк, Общество и нрави, Събития и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Въпросите на Майк: Шарлатани ли са екстрасенсите и докъде се простират границите на Ratio-налната наука?

 1. Интересно разглеждане на екстрасенсите, медиумите и всички подобни, като хора с извънредни (действителни или самозвани) способности без да се намесва религия. За мен, обяснението дадено за тях от християнската църква, е правилната гледна точка по темата „екстрасенси“. Без християнския поглед върху същността на техните способности, разглеждайки ги чисто „технически“ ние никога не можем да сме сигурни дали са или не са измамници. А Ratio бих посетил с удоволствие, заради Пол Зенон на живо. 🙂

 2. Plamen Tomov каза:

  1. Вярвам, а и е доказано (т.е. знае се от всички учени), че науката не може да обясни всички явления и затова ползва теории като тази за относителността. Според китайците има енергия, наречена чи, която съвремнната наука не може да замери. Обаче има стотици примери за нейното проявление. Или как при разпад на атома се отделя толкова много енергия. Къде се съхранява тази енергия в „целия“ атом? Примерите са неизброимо много.

  2. Със сигурност има непознат за повечето хора свят, който е достъпен за малцина просветлени да ги наречем. Медитацията и различни упражнения помагат на хората да се докоснат до този свят.

  3. С нищо не ме привлича, защото не го познавам, но ако имам време, ще го разгледам по-подробно.

 3. Дона каза:

  1.Убедена съм,че всяко събитие има научно обяснение, но науката е динамична, а абсолютното познание – непостижимо. За себе си съм решила, че не се нуждая от помощта на медиуми и гадатели за да определям настоящето си ида бъда щастлива, както и не се нуждая от религия за да постъпвам достойно. Смятам, че измежду всички екстрасенси има и шарлатани и шизофреници и обикновени глупаци, но първите за изявено мнозинство.Всеки има право да търси своята истина щом се нуждае от това и никой,колкото и да е добронамерен, не може да го спаси от заблуди.
  2. Опредделено светът около нас е огромен и непознаваем и вероятно от някоя друга гледна точка,ние сме толкова наясно с реалността,колкото е къртицата от наша. Науката днес ще бъде заблуда утре,много от обявяваните за шарлатани днес,може един ден да се окажат хора с новаторско мислене. Няма „малцина избрани от съдбата медиуми“ има знание достигнало определено ниво. Всеки, който смята себе си за избран, се нуждае просто от пари или внимание.
  3. Нямам мнение за форума Ratio тъй като не съм го посещавала. И аз като всички хора постоянно раждам въпроси и се пъна да им търся отговори. За мен живота е една безгранична урна с възможни събития и аз се наслаждавам на удоволствието да изпробвам късмета си. Любопитна съм за всичко, преценявам го през своята малка и субективна призма и определям кое малко късче да запазя в съзнанието си. Намирам за ценно общуването,което ни променя, затова го търся навсякъде.

 4. Майк Рам каза:

  Благодаря на всички участници за интересните отговори! Макар и малко на брой, всеки е дал различни гледна точка към поставените от мен въпроси. Беше ми много трудно да определя на кого да дам наградата, но тъй като Димитър демонстрира най-голямо желание да посети събитието Ratio, мисля, че най-справедливо е билетът да отиде при него. Честито!

 5. Дона каза:

  Честито на спечелилия!
  Приятно прекарване!

 6. Благодаря, Майк, с удоволствие приемам наградата. Надявам се шоуто да оправдае очакванията ми.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s