Как да общуваме във Фейсбук, за да привлечем повече читатели и да създадем авторитет? Част 1: Публикуване

Как да общуваме в социалните мрежи?

Малцината останали редовни читатели на този блог вече са забелязали колко рядко пиша тук. Основната причина е, че пренесох голяма част от активността си в социалните мрежи и по-конкретно във Фейсбук. Причините са много, но една от тях е, че там общуването става по-лесно, по-мързеливо, а потенциалната аудитория е огромна.

Е, това до голяма степен е илюзорно (затова и правя тези опити за завръщане към истинското блогване), но моето наблюдение е, че не съм единствения блогър, който се насочи към Фейсбук. Там наистина общуват милиони и воден от желанието си да бъда полезен, реших да ви споделя няколко полезни съвета за това как да общуваме по-ефективно в социалните мрежи.

Човекът е социално животно и може би в неговата природа е инстинктивно заложено желанието за общуване, което социалните мрежи задоволяват в огромна степен. Но освен това те могат да бъдат полезни при изграждането на вашия публичен образ, който да бъде авторитетен, атрактивен и будещ доверие. По този начин човек може да създаде и да поддържа своята лична марка, което да го прави разпознаваем в обществото и в бизнеса.

Съветите, които ще прочетете по-долу, са правилата, до които съм достигнал благодарение на активното си участие в социалния интернет живот. Това са правила, които сам съм открил на базата на взаимодействието между мен и моите приятели, както и на база статистиката, която получавам за поддържаните от мен страници.

И така:

Как да общуваме във Фейсбук, за да привлечем повече читатели и да създадем авторитет?

Този материал е разделен на три части, тъй като стана доста голям и те са посветени на трите основни аспекта на общуването в социалните мрежи: публикуване на собствени материали, споделяне и коментиране.

Част 1: Публикуване на собствени материали

Тук под собствени материали разбираме публикации (постове), които вие за първи път сте публикували в социалната мрежа.

1. Пишете оригинални текстови постове

Става въпрос за текстови публикации без нищо друго – без снимки и без връзки – чист текст. Прави ми впечатление, че Фейсбук цени такива публикации и ги показва пред много повече потребители, отколкото публикации с картинки или с линкове. Предполагам, че Фейсбук смята, че като пишете чист текст, вие предлагате нещо оригинално и затова оценява такива постове доста високо.

Съдържанието на постовете ви може и да не е съвсем оригинално, тоест измислено от вас, но е добре от време на време да публикувате неща, които не са линкове или картинки. Просто текст, публикуван от собственоръчно от вас. Текстът може да е виц, който сте прочели от някъде, а може и да е цитат. Ето един пример от Валери Величков – мой приятел, когото не познавам лично, но който придоби популярност най-вече със споделянето на вицове и смешки като текстови постове:

Валери Величков - виц

2. Слагайте свой коментар на нещата, които публикувате

Независимо дали е линк към статия, снимка или видеоклип, винаги слагайте свой коментар. Липсата на текст означава, че вас просто ви е домързяло да споделите своето мнение. Щом вас ви е домързяло, значи споделеното съдържание не е чак толкова стойностно. Логично, вашите читатели ще постъпят по същия начин – ще поклатят глава, ще се посмеят и ще го отминат без да взаимодействат с него. Смисъла на споделянето в социалните мрежи и изграждането на авторитет е в това да се създава дискусия, да има активна комуникация между вас и вашите приятели и последователи. Ако вие просто си пействате разни линкчета, а те просто си се подсмихват на тях, това не е комуникация и не помага за създаването на авторитет.

Ето един пример от моя приятел Любомир Любомиров, чиито описания понякога са по-интересни от онова, което споделя:

Любомир Любомиров - клип

3. Направете коментара интересен

В допълнение към предишния съвет, има значение какво точно пишете като коментар към сайтовете, които споделяте. Най-просто е да напишете вашето собствено мнение за съдържанието му. Например: „Това е много интересна статия по темата за…“. Така вече указвате на своите читатели какво да очакват, ако цъкнат на връзката и може да подтикне хората, които се интересуват от темата, да го направят.

Втората стъпка към повишаване на активността на читателите, е да зададете въпрос. Тогава в допълнение към предложеното изречение, можете да добавите „Авторът твърди, че … Аз, обаче смятам, че това не е така. А вие какво мислите?“

Третата стъпка е любимият на копирайтърите Call to action (призив към действие). Колкото и интересни неща да публикувате, хората си остават пасивни. Затова е нужно да ги подканите към някакво действие в прав текст. Затова в коментара си можете да добавите „Цъкнете на линка и прочетете цялата статия“ или „Споделете вашето мнение в коментар отдолу“. Когато директно подканите читателя към действие, има много по-голяма вероятност той да го изпълни, отколкото ако го чакате да се сети сам.

Следващият пример е от един мой пост, в който подканвам читателите от Фейсбук да дойдат в блога и да участват в рубриката „Въпросите на Майк„:

Майк Рам - линк

4. Сложете всичката възможна информация при качване на снимки

Снимките са много интересен обект в социалните мрежи. От една страна те предизвикват по-силно вниманието на читателя (една картинка струва повече от хиляда думи), а също така дават възможност да напишете текст (обикновено мъдри мисли / цитати) с доста големи букви, което също е фактор за по-мощно послание към читателя. От друга страна, картинките са обект на авторски права и морална цензура и са най-честото основание за докладване на администраторите. Най-добре е да публикувате свои снимки, които или вие сте заснели, или за които имате недвусмислено разрешение да използвате.

Разбира се, важно е да споделяте снимки, които не биха се изтълкували като дискредитиращи както вас, така и другите хора, които са заснети на тях. Избягвайте да публикувате пиянски снимки или снимки, които вашият работодател (или тъщата) не биха одобрили 🙂

Добре е да сложите дата и да укажете мястото, където са заснети снимките – това обикновено са въпроси, които биха заинтересували вашите приятели, а още по-добре е да сложите информация за това как сте се чувствали (тогава или сега) или някакъв друг оригинален коментар. Колкото повече информация има, толкова повече поводи давате на вашите читатели да коментират и да споделят.

Ето един пример с една снимка от отминалото лято, което прекарахме с моето семейство в Гърция:

Гърция - Превеза Бийч Хотел, залез

А това е коментарът, който написах към нея:

Майк Рам - снимка

Надявам се, че тези съвети ще ви бъдат полезни в изграждането на по-добър авторитет в социалните мрежи. Прочетете и следващата част от тази серия, посветена на харесването като форма на обратна връзка.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общуване и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Как да общуваме във Фейсбук, за да привлечем повече читатели и да създадем авторитет? Част 1: Публикуване

 1. Павлина каза:

  Майк, чудесни съвети, много уместни. Доказателство – следвам ги всички. 🙂

 2. bozho каза:

  Да пишеш във ФБ е все едно да кажеш нещо на улицата. Кой чул, кой разбрал, кой запомнил не е много ясно. Докато нещата в блога остават. Поне докато собственикът му го поддържа.

  Иначе хубави съвети.

 3. Майк Рам каза:

  Божо, по принцип си прав. Интересът на хората във Фейсбук към теб и към това, което публикуваш, е много слаб. Там има много хора, което е изкусително, защото твоето послание може да стигне до много хора. Но има и много шум и затова хората не са особено заинтересувани. Затова и аз се опитвам да се завърна към бловането.

  Но все пак Фейсбук е един мощен комуникационен и информационен канал, който не бива да пренебрегваме и точно затова се надявам, че с тези съвети мога да бъда от полза за онези, които искат да го използват максимално ефективно.

 4. fresh cuts of life каза:

  Браво Майк, много добри съвети! Това за дългите текстови постове и аз го забелязвам. Има и още един трик – вместо дълъг пост на напишеш нещо като хайку.
  Всяка
  дума
  на
  нов ред.
  ФБ също ги приема много добре

 5. stefan.rusev каза:

  Майк, много полезни съвети даваш.

  Да, блогването малко е намалило продууктивността си, но аз си мисля, че ако иска човек да използва социалните мрежи да достигнеш до определени хора, най-добрия вариант е да имаме и блог където да посрещнем тези, които искаме и тези които сме заинтересовали.

  Има и примери за хора, които са популярни в определена област и без блог, но блога ти дава възможността да се покажеш и докажеш. Така си мисля аз.

 6. Майк Рам каза:

  Стефане, безспорно е така. Блогът е твоята лична територия и той ти дава възможността да фокусираш вниманието на твоите читатели върху съдържанието, което си създал. Но социалните мрежи са мястото, където можеш да разпространиш своето съдържание и да дадеш възможност на хората да се запознаят с теб и да си създадат първоначално впечатление. И двете неща са важни, но в тази серия от постове съм се фокусирал върху Фейсбук.

 7. Майк Рам каза:

  В тази публикация не съм написал в прав текст, че вашите постове трябва да са написани грамотно и да нямат првописни грешки, но смятам, че това трябва да се подразбира. Няма начин с неграмотно писане да си създадеш авторитет където и да е!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s