Как да общуваме във Фейсбук, за да привлечем повече читатели и да създадем авторитет? Част 2: Харесване

FB-0Темата за публикуването в социалните мрежи предизвика значителен интерес и това ме окуражи да продължа серията със съвети за общуване във Фейсбук с втората й част, посветена на харесването. Какво харесваме и как точно го харесваме има голямо значение за изграждането на нашия публичен авторитет. Както е казал древният римски философ:

„Покажи ми какво харесваш във Фейсбук и аз ще ти кажа какъв си!“

Бутонът “Like” (Харесва ми) има няколко функции – както социални, така и системни.

Системните функции са прости – колкото повече хора харесат един пост, толкова по-стойностен изглежда той в очите на системата и на толкова повече хора се показва. Следователно, ако някаква публикация на ваш приятел ви е харесала действително и искате тя да достигне до повече читатели, цъкнете бутона „Харесва ми“.

Имайте предвид, обаче, че харесването има най-слаб ефект като системен фактор, така че ако искате да помогнете по-качествено, вместо само да харесате, напишете коментар, споделете поста на вашата стена или направете и трите неща.

Вторият ефект е както системен, така и социален – при харесване от ваша страна, авторът на поста или на коментара, който сте харесали, получава нотификация за това. Този механизъм дава семпла, но ефективна обратна връзка между автора и неговите читатели. Например, авторът е написал пост „Честит имен ден на Х, У и Z“. В списъка на поздравените могат да бъдат много хора, сред които и вие. Повечето адресати в този случай се чувстват задължени да отговорят и под поста се получават 38 коментара с един и същи текст „Благодаря!“, което е възпитано, но е и безсмислено. Много по-елегантно би било да реагирате с просто харесване. Така авторът разбира, че сте прочели неговото пожелание и че го одобрявате. С други думи, харесването играе ролята на благодарност, като в същото време запазвате стената му чиста от ненужни коментари.

Харесване във Фейсбук

Харесването се отбелязва и като ваша активност, при което вашите приятели получават в потока си данни за постовете, които сте харесали. Това е още една форма на популяризиране на интересно съдържание, така че цъкайте на бутона „Харесва ми“ на всеки интересен пост, който срещате в социалната мрежа. Това правило важи още повече за сайтове извън Фейсбук, които са инсталирали бутона „Харесва ми“. Ако цъкнете такъв бутон, на стените на вашите приятели ще излезе информация, че сте харесали дадената статия, което е равносилно на споделяне.

Кога харесването е неуместно?

Когато авторът явно очаква коментар. Много често активните участници в мрежата задават въпроси със социологически характер към своите приятели. Например: „Какво ви се падна от баницата с късмети за Коледа?“. Реакция „Харесва ми“ от ваша страна не е особено смислена. Тук се очаква отговор. Можете да харесате поста, но само като допълнение към отговора, който вече сте дали като коментар.

Кога харесването е неуместно?

Когато го правите от лицемерие. Например: шефът ви публикува някакъв тъп виц и вие го харесвате, за да му направите впечатление колко сте лоялни. Или жена ви е написала нова рецепта в кулинарния си блог и вие веднага я харесвате. Още по-лошо става, ако шефът или жена ви изискват подобно поведение. Бил съм свидетел на разговор, в който жената критикува съпруга си защо не е харесал някакъв неин статус. Добре е да си изясните отношенията с тези хора и да стане ясно, че поведението ви в социалната мрежа трябва да бъде продиктувано от вашите ценности и разбирания, а не от насила наложени правила.

Друг пример на лицемерие е да харесате пост, който съдържа връзка към статия, без да сте си направили труда да я прочетете. При личните профили това няма как да се види лесно, но ако статията е публикувана от фен страница, Фейсбук дава добра статистика, в която за всеки пост се показват колко са харесванията и колко са цъканията върху линка. Много е грозна картинката, в която за някой пост има 100 харесвания и само две цъкания. Това съвсем ясно означава, че 98 човека са цъкнали бутона „Like” без изобщо да са прочели онова, което харесват. Направете си труда и прочетете материала или поне отворете линка и го прегледайте отгоре-отгоре. Ако пък толкова много ви мързи и нямате време – по-добре игнорирайте поста, отколкото да давате лъжливи сигнали.

Когато информацията е противоречива и вашето харесване може да бъде неразбрано. Тук трябва да се действа внимателно. Аз споделям мнението, че цъкането на бутона „Харесва ми“ изпълнява функция по популяризирането на дадения пост и затова винаги подкрепям това действие, но други хора биха го разтълкували като харесване на позицията на споделящия (вашия приятел) или на автора на статията, ако това е материал от външен източник. В такъв случай е добре изрично да оставите коментар, поясняващ вашите възгледи и смисъла на вашето харесване. Например: ваш приятел споделя новина, в която се казва, че в Русия са забранили хомосексуализма и са го приравнили с престъпление. В своя пост той казва, че това е нехуманно и нецивилизовано. Какво означава да харесаш тази новина? Дали одобрявате решението на руските власти, или споделяте мнението на вашия приятел? В такъв случай по-добре оставете коментар.

Друг пример е с публикуването на новини за смъртта на някой известен човек. Тук дилемата е още по-дълбока. Дали да напишеш баналния коментар „Почивай в мир“, както и 29-те коментатора преди теб, или просто да харесаш поста? Аз препоръчвам следното: ако имате да кажете нещо оригинално и стойностно, някаква ваша лична връзка или спомен за починалия, напишете оригинален коментар. Ако ли не – по-добре само цъкнете бутона „Харесва ми“, за да споделите новината. На всички е ясно, че никой не се радва на факта, че някой е умрял и само заядливците ще ви направят забележка как може да харесате такава тъжна новина. Игнорирайте ги! Вашето действие не означава, че харесвате новината, а факта, че ваш приятел е споделил тази информация.

Тези съвети са в резултат на изводите, които съм си направил от дългогодишното активно ползване на Фейсбук. Убеден съм, че ако ги спазвате, ще създадете повече верни приятели последователи в социалните мрежи. Очаквайте и следващата част на съветите от тази серия, която ще бъде посветена на споделянето.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общуване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Как да общуваме във Фейсбук, за да привлечем повече читатели и да създадем авторитет? Част 2: Харесване

  1. Когато харесам нещо разглеждам реклама на сайта, блога или клипа.
    Така подкрепям този, който е направил нещо добро, а може и да видя добър продукт или потенциален клиент.

  2. Сико каза:

    Добра статия, макар и доста старичка 🙂 Затова сега има много други (и все така тъпи) бутони…

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s