Прости навици за по-добър живот

Прости навици за по-добър живот

В онлайн изданието Lifehack.org публикуваха наскоро списък с 42 прости навика за по-добър живот. Нещата, написани там не са точно навици, но със сигурност са много полезни стъпки към един по-пълноценен живот. Този списък ме накара да се замисля доколко аз съм успял да постигна някои от нещата в този списък и да си направя една лична ретроспекция за изминалата 2013 година.

Какво постигнах през изминалата година?

1. Чета книга всеки ден. През 2012 си купих Amazon Kindle и макар че устройството не е от най-удобните, съм го натъпкал с книги от Читанката и чета поне по един час всеки ден. Открих ново удоволствие от четенето и вече съм толкова пристрастен към електронните книги, че трудно се навивам да чета хартиени „тухли“.

дърворезба2. Намерих си ново хоби. Започнах да изучавам дърворезба и през миналата година успях да завърша няколко проекта. Не са кой знае какви произведения на изкуството, но са продукти, които са излезли от моите ръце и това ми носи огромно удовлетворение.

3. Посетих курс по НЛП – Невро-лингвистично програмиране. Беше ми полезно да науча нови неща за човешкото мислене и поведение, както и да успея да преодолея някои от собствените си страхове и проблеми.

4. Преодолях страха си или по-скоро нежеланието си да говоря по телефона с непознати. Може да ви се струва глупаво, но често съм пропускал важни неща заради това притеснение да говоря с хора, които не са ми много близки, а още по-зле ако са по-високопоставени. Техниката за преодоляване на този проблем беше много проста: първо си намислям репликите, които искам да кажа, а после започвам да извършвам прости действия: изправям се, намирам визитката на човека и започвам да набирам номера. Концентрирам цялото си внимание не върху мисълта какво ще му кажа на този човек, а върху простото действие – натискане на клавишите на телефона. След като звънне, вече няма връщане назад – говорим. И още съм жив 🙂

5. Научих се да се събуждам по-рано. Разбрах, че ако човек се храни с по-качествена храна и си ляга по-рано, ще може да се наспива с около 7 часа сън, да се събужда рано сутринта (около 6 часа) и да бъде свеж и бодър през целия ден.

6. Използвам активно списък със задачи и постижения за деня. Даже съм измислил собствена система за управление на задачите, но още има нужда от усъвършенстване, преди да я споделя със света.

7. Освободих се от навика да пуша цигари. Вярно, че вече станаха цели 3 години, но не мога да не се похваля пак. За мен това е едно от най-големите ми постижения в живота.

8. Започнах да се уча да се справям с трудни хора. Разбрах, че човек трябва да бъде много търпелив и макар, че понякога се налага да отстъпвам тактически, не изпускам от поглед основната си цел. Това, всъщност е рецепта за постигане на успех в много други области.

9. Всеки ден чета минимум по една статия за личностно развитие. Вярвам, че така ставам по-добър човек.

Към какво ще се стремя през тази година?

1. Да си създам навици за физически упражнения и тренировки, които да спазвам всекидневно (или седмично).

2. Да се науча да започвам да действам веднага по всяка идея, която ми се стори добра. Днес все още страдам от навика да отлагам и да обмислям твърде дълго идеите си и много често нищо не правя за тяхното осъществяване.

3. Да започна 30-дневно предизвикателство. Още не съм измислил в каква посока ще бъде то, но до края на годината ще го реша и ще го направя.

4. Да медитирам и да правя дихателни упражнения всекидневно. Научих се на добри и полезни техники. Нужно е само да ги превърна в навик.

5. Да се науча да не се обиждам от другите. Знам, че човекът, който обижда, е дълбоко нещастен и си има собствени проблеми, но все още ми е трудно да забравям и да прощавам обидите. особено от близките ми хора.

6. Да стана още по-добър в това, което правя, за да имам повече клиенти и да им бъда максимално полезен.

Това е от мен. А вие какво ще споделите?


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Прости навици за по-добър живот

  1. Деница Йорданова каза:

    Страхотна статия. Наистина те кара да се замислиш. Нещата, които пишеш, са си верни. Но според мен големият въпрос не е твоите читатели да ги знаят и повтарят тези неща, а да ги осъзнаят и осмислят. Тогава ще могат и да започнат да ги прилагат. Аз съм вече на приложението, от доста време. Желая ти успех с целите за тази година. Благодаря за страхотната статия!

  2. eliivanova каза:

    от поставените за постигане цели най-много ме впечатли „5. Да се науча да не се обиждам от другите. Знам, че човекът, който обижда, е дълбоко нещастен …“. Много е трудно за постигане, но и много важно. Който успее е истински свободен.

  3. Pi- Che каза:

    Ще споделя, че за пръв път попадам на блога ти и това, което правиш за личностното си развитие много ми харесва.
    При мен до момента за тази година са:
    1. Редовно спортуване – не че имам нужда, да съм максимум 52-54 кила, но се застоях и започнах да се измарям, затова си наложих да спортувам и го правя – три пъти седмично фитнес поне по час и половина, като има време оставам и 2 ч. + плуване 2 пъти седмично.
    2. Да науча нов език – в средата на курс за начинащеи съм и се чувствам супер, че уча отново нещо, което ми е и интересно.
    3. Да пътувам повече – края на месеца тръгвам, за 5 дни, но до държави, които са близко и все съм пренебрегвала.
    4. Да пиша повече – все още не е изпълнено.
    5. Да започна отново дарисувам – вече имам две постижения по въпроса 😉

Споделете вашето мнение!