Моите 5 любими TED видеа

Adi Vasileva TEDxNBU

Ади Василева, една от организаторките на TEDxNBU, ме покани да споделя своите 5 най-любими презентации от конференцията TED. Включвам се с удоволствие, тъй като от една страна от TED винаги съм намирал вдъхновение и съм се зареждал с позитивна енергия, а от друга, сред лекторите в TED съм откривал невероятно добри презентатори, от които винаги съм се учил, а сега като преподавател по презентационни умения в курса По стъпките на Дракона, се опитвам да запаля и своите курсисти, прожектирайки им видео записи от TED. Дай, боже, един ден да ме поканят и мен в TEDxNBU – ако не като лектор, поне като зрител 🙂

Естествено, да посоча само 5 е особено трудна задача, тъй като моите любими презентации са много повече, но ще ви споделя онези, които за мен са особен пример за майсторство в презентирането.

Тони Робинс – човек-ураган на сцената. Мощно излъчване, което омагьосва зрителя и го подчинява на волята на лектора. Невероятно умел презентатор, който умее да се възползва от всеки случай да направи презентацията си по-интересна и да въвлече публиката в процеса на комуникация. Вижте заигравката му с Ал Гор – класика!

Мат Кътс – самият Господ-Бог на оптимизацията за търсачки (SEO) се представя в TED в съвсем различна светлина – не като служител на Google, а като човек, търсещ предизвикателства, търсещ промяната в себе си и откривател на красивите неща в живота. В една кратка презентация Мат показва, че всеки може да постигне промяна към по-добро, стига да направи първите стъпки. Обичам това видео, защото доказва, че всеки има своя история, която може да бъде интересна, вълнуваща и вдъхновяваща за другите.

Сет Годин – въпреки леко невзрачния си вид на колежански професор, Сет Годин е един от най-големите съвременни бизнес лидери и е човекът, от когото искрено се възхищавам и се уча. Като презентатор демонстрира изключително владеене на говора като инструмент за въздействие и използва всичките му специфики – ритъм, сила, интонация, динамика. Майсторски слайдове, съставени само от картинки.

Джейми Оливър – човек, отдаден на каузата си към здравословното хранене и отстояващ вижданията си със страст и даже с ярост към глупостта на хората в днешно време. Неговата емоция се предава на зрителя мигновено и не може да те остави безучастен.

Рийвс – просто, защото е много забавен и защото показва как от нищо може да се направи нещо – майсторска еквилибристика с фактите, много хумор и чиста алабалистика – и се получава една незабравима презентация. Пожелавам ви да изпитате същото искрено забавление, което изпитах и аз.

Приятно гледане!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Общуване, Събития и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s