Моите 5 любими TED видеа

Adi Vasileva TEDxNBU

Ади Василева, една от организаторките на TEDxNBU, ме покани да споделя своите 5 най-любими презентации от конференцията TED. Включвам се с удоволствие, тъй като от една страна от TED винаги съм намирал вдъхновение и съм се зареждал с позитивна енергия, а от друга, сред лекторите в TED съм откривал невероятно добри презентатори, от които винаги съм се учил, а сега като преподавател по презентационни умения в курса По стъпките на Дракона, се опитвам да запаля и своите курсисти, прожектирайки им видео записи от TED. Дай, боже, един ден да ме поканят и мен в TEDxNBU – ако не като лектор, поне като зрител 🙂

Естествено, да посоча само 5 е особено трудна задача, тъй като моите любими презентации са много повече, но ще ви споделя онези, които за мен са особен пример за майсторство в презентирането.

Тони Робинс – човек-ураган на сцената. Мощно излъчване, което омагьосва зрителя и го подчинява на волята на лектора. Невероятно умел презентатор, който умее да се възползва от всеки случай да направи презентацията си по-интересна и да въвлече публиката в процеса на комуникация. Вижте заигравката му с Ал Гор – класика!

Мат Кътс – самият Господ-Бог на оптимизацията за търсачки (SEO) се представя в TED в съвсем различна светлина – не като служител на Google, а като човек, търсещ предизвикателства, търсещ промяната в себе си и откривател на красивите неща в живота. В една кратка презентация Мат показва, че всеки може да постигне промяна към по-добро, стига да направи първите стъпки. Обичам това видео, защото доказва, че всеки има своя история, която може да бъде интересна, вълнуваща и вдъхновяваща за другите.

Сет Годин – въпреки леко невзрачния си вид на колежански професор, Сет Годин е един от най-големите съвременни бизнес лидери и е човекът, от когото искрено се възхищавам и се уча. Като презентатор демонстрира изключително владеене на говора като инструмент за въздействие и използва всичките му специфики – ритъм, сила, интонация, динамика. Майсторски слайдове, съставени само от картинки.

Джейми Оливър – човек, отдаден на каузата си към здравословното хранене и отстояващ вижданията си със страст и даже с ярост към глупостта на хората в днешно време. Неговата емоция се предава на зрителя мигновено и не може да те остави безучастен.

Рийвс – просто, защото е много забавен и защото показва как от нищо може да се направи нещо – майсторска еквилибристика с фактите, много хумор и чиста алабалистика – и се получава една незабравима презентация. Пожелавам ви да изпитате същото искрено забавление, което изпитах и аз.

Приятно гледане!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Лични, Общуване, Събития и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s