Невро-лингвистично програмиране (НЛП)

Невро-лингвистичното програмиране (НЛП) е странно нещо. Някои го наричат наука и твърдят, че неговите методи дават точни и предсказуеми резултати също както методите на физиката и химията. Други пък го отричат като пълна шарлатания. Аз самият, преди да се запозная по-отблизо с него, за което ще ви разкажа в този пост, също имах много силно негативно чувство към тази дейност. Истината, разбира се, е винаги някъде по средата.

НЛП е съвкупност от техники, голяма част от които заимствани от други психологически течения и методологии, за които създателите му са установили, че имат доказан в практиката ефект върху съзнанието и подсъзнанието на човека. Тези техники могат да бъдат полезни за преодоляване на някакви страхове, за влияние върху другите, както и за повишаване на вътрешната мотивация и чувството за щастие. Препоръчвам ви описанието на НЛП в англоезичната статия в Уикипедия, което е доста по-обширно и информативно, отколкото в българската версия.

Моите първи контакти с НЛП бяха от някои книги на американски автори, които толкова много възхваляваха ефекта, че пропускаха да обяснят добре същността на някои техники и явления, и в крайна сметка създадоха у мен усещането, че тук има някаква измама. Това усещане се засили още повече, когато започнах да се занимавам с продажби и покрай тази си дейност посетих няколко специализирани семинара и обучения, в които съвсем в прав текст се казваше, че такива техники могат и трябва (!) да се използват, за да подтикнем потенциалния клиент да купи нашия продукт или услуга.

Това ми се видя чудовищно! Сякаш ме караха да прилагам някаква черна магия върху невинни хора само и само да им измъкна паричките. Това ме накара да се почувствам ужасно и явно това беше причината, поради която не се справях добре с продажбите. И сега смятам за неморално да подтикваш някого да си купи нещо, което не му трябва или което не желае.

В един момент обаче попаднах на Ден на отворените врати на Института по НЛП в България. Бях поканен от един познат, а като отидох там, се оказа, че страшно много мои приятели и колеги се интересуват от НЛП и даже вече са преминали някои от курсовете на обучение към Института. Основателят на Института по НЛП и главен водещ на повечето обучения, Ангел Лазаров, ни представи едно съвсем нормално, открито и човешко лице на тази система и започнах да проумявам, че тук няма магия, че НЛП е просто един инструмент, с който можем да влияем на човека, и че с него трябва да се борави внимателно.

Има си екологични принципи, с които всеки, практикуващ НЛП, трябва да се съобразява и дори да успеем да повлияем на някого да извърши нещо против волята му (което е доста трудно постижимо в действителност), това наше действие ще си има своите негативни последици за нас самите, които ще трябва да понесем. Така че, всеки трябва да действа според съвестта си.

Подтикнат от любопитството си, а и уверен от многото си приятели, че страховете ми са безпочвени, се записах на курса „НЛП Практик“ към Института по НЛП. Отидох с голяма доза подозрение и недоверие, също като Тома Неверни. Даже открито им заявих, че не съм сигурен дали ще стана НЛП практик, но със сигурност в момента съм един НЛП скептик.

Нещата обаче се обърнаха. Днес съм почти на финала на обучението си и съм изключително доволен, че се реших на тази стъпка. Моята цел никога не е била да стана голям факир в продажбите и да продавам всичко на всеки. Целта ми беше насочена към самия мен. Исках да намеря сили да се мотивирам да работя повече – както в бизнеса си, така и върху здравето и личностното си развитие. Исках да открия как да се преборя с някои страхове, които ми пречеха да вървя напред и как да се освободя от вечното отлагане, заради което работех с изключително нисък капацитет.

Оказа се, че всичко това е постижимо и резултатите са невероятни. Промених драматично начина си на живот – започнах да се храня здравословно и да спортувам редовно, което чувствително занижи нивата на кръвната захар (аз съм диагностициран диабетик) и ми създаде невероятно мощен тонус за работа. Започнах да спя качествено и да се събуждам рано. Ако преди имах проблеми със съня и не можех да заспя до 2-3 часа през нощта, сега падам на възглавницата в 22:30 и умирам. Сутрин обаче ставам в 6:30 и съм свеж като репичка, изпълнен със сили и желание за работа.

Често ми се случваше да отлагам много задачи, намирайки си купища оправдания защо сега не е най-подходящия момент. Днес вече не го правя. Вдигам си задника веднага и се захващам за работа. Може и да не успея да я свърша, може и наистина да се появят някакви пречки, които да ме принудят да я отложа за по-късно, но по-добре е да започнеш да правиш нещо и да го разбереш това, отколкото да си лежиш и да си го въобразяваш.

Ще ви дам един прост пример: един от най-големите ми страхове беше да се обадя на далечен познат по телефона и да му поискам нещо. Винаги са ме притеснявали въпроси от рода на „Ама какво ще си помисли за мен този човек?“, „Дали не му досаждам?“, „Дали няма ми се разсърди за това, че го безпокоя?“ и прочие. Днес вече изобщо не се притеснявам да взема телефона и да набера нужния номер. Телефонът е средство за комуникация. Ако човекът е зает – ще ми каже. Ако не му е интересна моята оферта – ще ми откаже. Няма лошо в това. Всичко е въпрос на комуникация. А ако пък вземе да се разсърди – ако е много близък приятел – ще му мине или ще се срещнем друг път и ще му обясня по-добре или дори ще му се извиня, ако с нещо съм го обидил. Ако пък не ми е много близък какво значение има дали ще се разсърди или не? Аз просто трябва да му се обадя.

Не знам дали самата наука НЛП доведе до тази промяна в мен или общуването и с другите колеги. В нашия курс попаднах на изключително готини, добронамерени, открити и позитивни хора, които всячески се стараеха да ми помогнат. В допълнение към основното обучение имахме и ежеседмични коучинг сесии, на които поставяхме и оценявахме свои важни цели и после взаимно си помагахме да ги постигнем. Всичко това даде невероятен резултат и днес се чувствам като прероден.

В крайна сметка какво е за мен НЛП и защо смятам, че е полезно?

 1. НЛП е съвкупност от техники. Няма значение кой, кога и защо ги е измислил. Принципът на НЛП е да се използва всичко, което дава добри резултати.
 2. Техниките не работят за всички хора и във всички ситуации. затова в НЛП има и втори принцип: ако една техника не работи, използвай друга. Не е нужно да робуваш на догми. Просто пробваш и виждаш кое е най-удачно.
 3. НЛП подобрява комуникацията и най-вече тази със себе си. НЛП създава доверие. Оттук е лесно да разберем защо можем да спечелим повече в бизнеса или да продадем повече. Но това е „бяла магия“.
 4. НЛП не е медицина! НЛП не лекува болести и не е психотерапия. Методите на НЛП могат да бъдат полезни при хора, които имат по-сериозни душевни проблеми, но задължително трябва да се прилагат от правоспособни медицински лица.  Ние не сме лечители.
 5. НЛП може да ни помогне да си изясним ценностите в живота, да си поставим значими цели в съответствие с тези ценности и да ни помогне да си изградим мощна мотивация, за да ги постигнем. А това води до удовлетворение от живот и до неизразимо чувство на щастие. Какво повече му трябва на човек?

Мога да ви разкажа и повече, ако се свържете с мен лично. А ако следите сайта на Института по НЛП можете да научите повече за този подход, за обученията, които се предлагат там, както и за някои публични събития, като дните на отворените врати. Вярвам, че на мнозина от вас ще бъде полезно.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Невро-лингвистично програмиране (НЛП)

 1. optimistbg каза:

  Майк , а не мислиш ли че НЛП то е малко копи пейст от тук оттам. Няма нищо лошо ако поне споменаваха източниците на идеите.

 2. Майк Рам каза:

  Разбира се, че е така и никой не го крие. Точно заради това мнозина „истински учени“ не признават НЛП за наука, защото е съвкупност от техники. Колкото до източниците – създателите на НЛП никога не са ги крили. За съжаление, днес има много тарикати, които се опитват да спечелят пари от НЛП, представяйки го са супер-ново, супвер-велико и съвсем нечувано откритие, което е измама и даже и аз се бях повлиял отнея и си бях създал негативно впечатление за НЛП.

 3. Мария каза:

  Здравей Майк,
  наскоро се заинтересувах по темата и твоят пост ми помогна да добия представа, благодаря ти! Като цяло информацията в нета е доста стара, имаш ли други по-нови наблюдения след 2013-та? 🙂

 4. Майк Рам каза:

  Здравей, Мария! Не знам какво имаш предвид под стараинформация, но школите, които активно работят в България, постоянно предлагат нови обучения под различни форми. Отиди на сайта на Института по НЛП например (има линк в статията) и ще видиш какви обучения предстоят. Можеш да посетиш и електронната книжарница Умни книги (http://www.umniknigi.com/), където има доста книги за НЛП, които могат да ти бъдат полезни.
  Успех!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s