Философията на бойните изкуства в умението да говорим пред публика

Сигурно се чудите какво толкова общо биха могли да имат бойните изкуства и презентирането, но аз открих невероятна мъдрост в идеите на Брус Лий, когато е създавал и усъвършенствал собствения си боен стил, и това ме накара да го приема като свой учител и вдъхновител. Затова, когато започнах да разработвам своя курс по презентационни умения, го озаглавих По стъпките на Дракона и почерпих много от неговото учение.

Почти през цялата си кариера съм вярвал, че човек трябва да преследва високи цели и неговите цели трябва да бъдат ясни, конкретни и разбираеми за всички. Тогава твоята цел се превръща в пътеводна светлина, в маяк, който ти показва посоката, към която си се устремил. Понякога пътят криволичи, понякога се налага да направиш много широк завой, за да избегнеш голямо препятствие, но ако целта ти е ясна, твоята пътеводна светлина ще те води винаги в правилната посока.

И Брус Лий го е казал:

Целта не винаги е достижима, но често ни служи за посока, към която да се стремим.

Дори и да не я постигнем, ще имаме вътрешната увереност, че се движим по правилния път и това ще ни дава кураж да преодоляваме препятствията и хората, които ни пречат да стигнем до края.

Това важи с пълна сила за управлението на проекти – областта, в която се занимавах активно досега. Но това важи и за изнасянето на презентации пред публика. А какво е презентацията, ако не един проект?

Много хора се страхуват да излязат на сцена и да говорят пред публика, защото не са наясно със своите цели. Когато знаеш какво искаш да кажеш, на кого искаш да го кажеш и какво искаш да постигнеш с това, какво може да те спре да го направиш?

Други пък се притесняват от реакцията на публиката – щели да им се присмиват. Да, човек понякога може и да сгреши, може и да направи някоя глупост, а когато си на сцената пред голяма аудитория, няма как да го скриеш – всички ще видят твоята грешка. Но нима това е фатално? Нима това е краят на живота ти?

Грешките винаги са простими, ако човек има смелостта да си ги признае.

И тук великия боец Брус Лий отново е прав. Защото, когато си признаеш грешките, ще се научиш да ги преодоляваш и да не ги допускаш отново. Онзи, който не греши, не е постигнал нищо в живота си. Може да сгрешиш веднъж, два пъти, три пъти, но ще дойде моментът, когато ще станеш добър в работата си, ще дойде моментът, когато излизайки на сцената ще можеш да въздействаш, да убеждаваш и да влияеш на хората, а онези, които са ти се подигравали, ще си останат там, където са си били, защото не са се развивали, защото не са опитвали и не са грешили.

Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.

Не е срамно да се провалиш. Срамно е нищо да не научиш от провала си. Срамно е да не опиташ.

Разказвам ви това, защото започнах нещо ново, и нещо, в което съм вложил цялата си душа. Един курс по презентационни умения, наречен По стъпките на Дракона, който е дълбоко пропит от философията на Брус Лий, когото са наричали Малкия Дракон, и в който заедно с курсистите ще се борим със страховете и предразсъдъците си, ще се учим как да говорим гладко, увлекателно и убедително и как да постигаме своите цели с аудиторията, която стои пред нас. Ще се упражняваме много, ще грешим много, но накрая – сигурен съм в това – ще станем много по-добри, много по-смели и по-уверени и ще можем с думи, жестове и с поглед дори, да внушаваме своите идеи на събеседниците си и да постигаме невероятни успехи в бизнеса.

Може и да не използваме юмруци, но дори и с думи можем да бъдем истински бойци и победители като Дракона.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Мъдрости, Събития и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Философията на бойните изкуства в умението да говорим пред публика

  1. Pingback: Майк Рам | Момчил Марчев

  2. Pingback: Майк Рам – интервю | Момчил Марчев - за мен, хоби и профи - онлайн репутация.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s