Ratio 2013 – психология, история, вампири, пътуване във времето

След успешния дебют през есента на миналата година, на 27.04 2013 г. в Младежкия театър „Николай Бинев“ ще се проведе второто издание на събитието Ratio, посветено на популярната наука. Тук под популярна не бива да разбираме несериозна, а наука, представена на разбираем, човешки език – нещо, което мнозина от нас търсят и очакват.

Отново в програмата има интересни български и чуждестранни лектори, които ще представят интересни и разнообразни теми от различни области на науката:

 • Проф. Сюзън Блекмор ще говори за човешката психология, за съзнателното и подсъзнателното, и доколко ние, хората притежаваме свободна воля и имаме способността да вземаме разумни решения.
 • Д-р Адам Харт-Дейвис ще говори за времето – едно понятие, което все още е неразбираемо за повечето от нас, макар и всички да умеем да си служим с часовници 🙂
 • Дебора Хайд се опитва да изследва паранормални явления с научни средства и ще говори за вампирите – доколко са митологични и литературни същества и доколко тяхното съществуване е плод на лесно обясними процеси.
 • Проф. д-р Николай Спасов е археолог и палеонтолог и ще представи своето виждане за първото заселване на хора в Европа.

Темите са наистина любопитни и вярвам, че за мнозина от вас ще бъде истинско удоволствие да прекарат един следобед посветен на научните изследвания по тези въпроси.

Събитието започва на 27.04 от 14:00 часа. Билетите се продават както онлайн, така и на касите на Младежкия театър, а цената им е само 10 лева. Всичката необходима информация за лекторите, за програмата и за закупуването на билети, можете да видите на страницата на събитието.

Както и на миналото издание на форума, разполагам с един билет за Ratio 2013 и искам да ви провокирам да поразсъждавате над един въпрос, като авторът на най-оригиналния или най-интересния отговор ще получи безплатен билет за събитието. Моята любима тема е пътуването във времето и затова въпросът ми свързан с нея. Той е следният:

Ако имате възможност да пътувате във времето, накъде бихте се упътили – назад в миналото или напред в бъдещето? Колко далече във времето бихте заминали, в коя епоха и защо?

Споделете вашите отговори отдолу под този пост като коментар до 21.04 включително. На 22.04 ще обявя щастливеца, който ще спечели билета за участие в Ratio. Убеден съм, че ще си прекара чудесно!

P.S. Прочетете и поста на Василена Вълчанова, един от дейните и отдадени на идеята организатори на събитието.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Въпросите на Майк, Събития и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Ratio 2013 – психология, история, вампири, пътуване във времето

 1. ewichka каза:

  Бих пропътувала във времето на мислите на определени хора, за да „прочета“ отблизо защо са решили да действат или бездействат по определен начин в една или друга ситуация.

 2. Georgi каза:

  Знаете ли дали ще качат лекциите в Интернет, че няма да мога да присъствам.

 3. Майк Рам каза:

  Георги, не знам дали ще има видео запис, но със сигурност ще качат слайдовете от презентациите на сайта.

 4. RatioBG (@RatioBG) каза:

  Запис на всяка лекция от събитието ще има, заедно с превод на български за лекциите на английски. Идентично с предишното събитие, ще ги качим в нашия YouTube канал: http://www.youtube.com/ratiobg

 5. Tsveta каза:

  Бих се насочила в бъдещето,от чисто любопитство.Мисля,че разполагаме само с мига–миналото е водовъртеж,който ще те удави:бъдещето е неизвестно и крие тайни,които примамват.А мига съдържа и минало и бъдеще,но е адски трудно да се различат,за да се възползваме максимално. Убедена съм,че лекциите ще бъдат интересни,нямам възможност да ги посетя.Благодаря,Майк,за въпроса!Приятно ме изненада в натоварения ден.

 6. Галина каза:

  Аз ще отговоря на въпроса от инидивидуална гледна точка.
  За мен да погледна в миналото или в бъдещето е като да се запитам – да вдишвам или да издишвам. И двете за земния ни план са еднакво интересни.
  От гледна точка на духа, който влиза в различни превъплъщения обаче, времето е безкрайно и само ние тук на Земята си го делим на минало и бъдеще…
  Но тъй като ти питаш Майк – къде бихме отишли, налага се да избера… 🙂
  Тъй като от време навреме използвам регресията като вид терапия, знам, че връщането в минала реинкарнация решава определени проблеми, които имаме в настоящето.
  Така че, изхождайки от максимата: „Миналото е история, бъдещето е мистерия, настоящето е подарък…“, ще избера да се потопя в миналото.
  И ще се аргументирам. Както настоящето се определя от миналото, така и бъдещето се определя от настоящето.
  И когато човек се върне в миналото, за да „изправи“ някоя кривица от днешните дни, на практика си осигурява и по-добро бъдеще.
  А като си осигури човек по-приятното бъдеще – какво да му гледа… То така и така ще си е хубаво… :)))))

 7. Elena Tzankova каза:

  Определено искам да се върна назад в миналото. Много са местата, които искам да видя и едно от тях е Александрийската библиотека. Вълнува ме мисълта от толкова много (изгубено за съжаление) знание събрано на едно място.
  Както казваше Карл Сейгън може би, ако не беше изгоряла библиотеката, отдавна вече щяхме да пътуваме с космически кораби ;).

 8. Майк Рам каза:

  Момичета, създадохте ми голям проблем! Не си четете пощата и не мога да се свържа с вас.

  Първоначално избрах Елена да получи билета, тъй като нейния коментар ми хареса най-много и понеже съвпада до голяма степен с моите идеи за пътуване към миналото. За съжаление, тя ми даде служебен имейл, който не чете.

  След това реших да наградя Галина, но и тя не ми отговори. Затова променям условието на играта, понеже времето изтича: който напише първия коментар след моя и зададе верен имейл, печели билета. Иначе билетът изгаря.

  Да видим дали ще имаме печеливш 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s