Форум за популярна наука Ratio – подарявам билет!

В масовото съзнание, за хората, занимаващи се с наука битува образа на побелелия професор, разсеян и вечно с накапани дрехи, а за хората, работещи в БАН даже един министър се изцепи (не съвсем без основание), че са „феодални старчета“.

Е, оказва се, че има едни хора, които искат да разбият този образ и да покажат, че:

 • науката може да бъде интересна и разбираема за всички, и че
 • с нея са занимават млади, будни и съвсем нормални хора.

Такава е и целта на хората, стоящи зад проекта Ratio. Той е дело на неправителствената организация “Еволюционен поглед“ и цели да промотира принципите на научното мислене по разбираем начин пред масовата аудитория. По този повод на 29.09.2012 г. в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се проведе форума за популярна наука Ratio. На сцената ще се изправят четирима лектори, които говорят интересно и разбираемо пред аудитория без сериозни научни познания.

Първият лектор – проф. Кристофър Френч – представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения. Доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN, пък ще говори за откриването на Хигс бозона – фундаментална частица, предвидена от Стандартния Модел на физиката на елементарните частици.

Астрофизикът Владимир Божилов ще търси отговор на въпроса „Сами ли сме във Вселената“, а д-р Сара Сантош ще ни запознае с интересни приложения на геометрията, тайните на перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. С две думи – събитието обещава да бъде наистина интересно и едновременно с това забавно.

Билетите са само по 10 лева, а за студенти и ученици – 7 лева. Струва си да се посети, определено.

За да ви заинтригувам допълнително, предлагам един билет безплатно на този от вас, който даде най-интересния отговор на следния въпрос:

Какво би ви накарало да се включите в мисия към Марс /Луната / Венера / Дълбокия космос?

Оценяването ще бъде напълно субективно както винаги, така че от вас очаквам да  ме впечатлите с оригинални идеи и този, чийто отговор преценя като най-искрен и вълнуващ, ще получи билета за Ratio. Отговорите си пишете като коментари под поста. Краен срок: 17.09.2012 г. включително. Победителят ще бъде обявен на 18.09. А на всички останали искрено препоръчвам да си купите билети и да посетите събитието. Успех!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Форум за популярна наука Ratio – подарявам билет!

 1. Майк Рам каза:

  Ето, за да има тръпка, започвам пръв. Понякога си мисля, че съм консервативен по природа и най ми е хубаво у дома. Но в други моменти ми се иска да пътувам към неизследвани места от чисто любопитство, от тръпката на приключението. Виж, към друга планета си е съвсем опасна работа и честно да си кажа, ме е страх да поемам такива рискове. Все пак, какво би ме накарало да полетя?

  Може би опасност тук, на Земята. Представям си, че ни застрашава сблъсък с голям метеорит или, че са се активизирали земните вулкани и са замърсили въздуха така, че вече не става за дишане. Някаква такава опасност за цялото човечество би ме накарала да поема риска да се включа в такава мисия, знаейки, че нейният успех може да доведе до спасяването на цялото човечество.

 2. stefan.rusev каза:

  Майк, аз бих се включил в мисия за изследване на Дълбокия космос по подобие на филма „Контакт“ с Джоди Фостър. Това е един от любимите ми филми. С радост бих участвал в подобна мисия ако имаме например инфо от по-напреднала цивилизация, която ни дава знания как да пътуваме извън нашата планета, как да се срещнем с тях и да съберем инфо какво има извън Млечния път.

  Страхотно любопитно ми е какво представляват черните дупки и дали наистина са пролука към друго измерение? Но си мисля, че пътуването би станало чрез някакво знание, а не просто да се качим на ракета и да летим нагоре. Странно нещо е Космоса, на пръв поглед е тотален хаос, а си има точни закони, по които съществува. Трудно е за човек да осъзнае, че Вселената е безкрайна (след края на нещо, започва нещо друго). Времето и пространството съществуват по различен начин от този на Земята, защо е така?

  Чел си предполагам „Митът за пещерата“ на Платон. Малката ни планета ми изглежда като една пещера, от която виждаме сенките на звездите, слънцето и другите планети. А какво ще видим и научим ако излезем от пещерата/планетата Земя? Природата е изключителен синхрон и зависимост на всяко нещо от друго. Невъзможно е да има толкова много пространство и то да съществува безмислено. Бих искал да махна оковите и да изляза от пещерата….

  Като кандидат студент в послединя момент се отказах от астрономията :).

 3. Владимир Тодоров (ил'Бард) каза:

  Опасявам се да не се отклоняот темата, но…
  Майк, приятелю, дори в момента всяка секунда из цялата Земя избухват по над 400 вулкана едновременно. Повярвай ми така е, завършил съм такова образование. И точно заради последното мога да кажа, че причина каквато на теб ти е нужна приятелю, не е научна фантастика или нещо в необозримо бъдеще. Говоря за заплаха която е под краката ни и в момента, т.е. тя е под краката на американците буквално погледнато, но тази заплаха е с капацитета да застраши не само човечеството но всякакъв живот на Земята. Става дума за Супер-вулкана Йелоустоун. Учи, красивите гейзери в Щатския национален парк крият звяр.
  Преди 75 хил години езерото Тоба (това се намира на остров от Малайският архипелаг) изригва във формата на супер-вулкан. За да се добие представа е от порядъка на над 300 пъти изригването на Кракатау, което е 10 пъти изригването на Везувий, унищожило Помпей, Херкулан и Табийй. Това изригване довело след себе си 6-годишна зима и ледников период на Земята.
  Подобно нещо се е случвало много пъти в земната история и геолози, сеизмолози, вулканолози и тем подобни с трудни за произнасяне професии са установили че изригването на Йелоустоун вече закъснява с 40 хил години. Така че внимавай какво си пожелаваш че може да ти се сбъдне. (хи-хи)
  Към Стефан имам само малка забележка (без да се засяга). Вселената не е безкрайна. Вече е установено че има предел и че формата й наподобява нещо подобно на хексагон, но значително по сложно (точното име не го помня – сигурно щото не го разбрах ахахаха).
  Сега и на Въпроса…
  Защо искам да участвам в мисия към друга планета или дълбокия космос. За това трябва да се претеглят плюсовете и минусите.
  Плюсовете: Ще стана много известен и гаджетата (или поне не много умните) ще ми се лепят като на Брад Пит, ще излезна в открития Космос, което на малко хора се отдава, а на мен мога да кажа, че ми е и една от мечтите и какво друго… Това може би ще е най-значимото нещо в живота ми, ще съм оставил нещо зад гърба си, с което да ме запомнят.
  Сега минусите: ще ми е много студено. Както и да го погледнем само в Стар Трек хората се разхождат по къс ръкав.
  А всъщност всичко извън атмосферата ни е доста негостоприемно към слабия ни организъм. Значи ако не умра буквално от студ ще се насладя на гореизложените плюсове. Освен това магнитното поле на Земята ни пази от слънчевия вятър с които ни замеря постоянно нашето Слънце. Радиация който е по-пагубна от тази на Земята. Та може и да се изпека горе. Но без кръв и пот няма слава.
  Та, ако онези които събират екип за подобна мисия преценят че мойте способности са от полза. Бих рискувал в името на добрата кауза, ако не е и нещо по-важно и значимо.
  Като заключение май трябва да кажа: „Да! Бих участвал с удоволствие.“

 4. Petia каза:

  Благодаря за интересната информация, Майк! За тази и за всички, които съм получавала досега!

  10 лв. е съвсем символична цена за чудесната възожност да усетя атмосферата, създадена от такива интересни личности! Бих я платила с най-голямо удоволствие! Проблемът за мен е , че ще трябва да добавя към тези 10 поне още 100, за да стигна до София…

  Затова искам да отговоря без да кандидатствам за безплатен билет:

  В каквато и да е мисия, било то на Земята или на Луната, бих участвала единствено ако почувствам, че е част от моята мисия! Защото съм тук, за да открия именно своята и ако тя не включва пътуване до Марс, приключението едва ли ще ми помогне да получа отговорите, от които се нуждая.

  Хубав ден на всички!

 5. Майк Рам каза:

  Приятели, благодаря ви за интересните коментари, макар и малко на брой. Смятам, че Владимир Тодоров заслужава наградата най-много заради обширния си и интересен коментар, така че той ще получи билет за участие в семинара Ratio. Честито!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s