Прекратяване на автоматично подновен договор с мобилен оператор – ето как

Отношенията между мобилните оператори и техните клиенти наподобяват истинска война. Тримата монополисти правят всичко възможно да съдерат и кожата от гърба на своите клиенти, поради което се налага намесата на държавата, за да защити правата на потребителите. Съгласно чл. 229а от Закона за електронните съобщения (ЗЕС), след изтичане на първоначалния срок на договора, той се превръща в безсрочен и може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие. За това първо беше писал Никола Балов, а наскоро Калин Георгиев публикува разяснение на погрешното тълкувание на закона от страна на някои мобилни оператори, че законът не важел за договорите в заварено положение. Истината е, че законът важи за всички договори, независимо кога са сключени – след изтичане на първоначалния срок, всички договори стават безсрочни.

Моят читател Мартин Маринов ми изпрати писмо, в което ми разказа историята на  прекратяването на неговия договор с мобилен оператор, заедно с образец от заявлението за прекратяване, което той е подал, с молба да я публикувам в блога си, за да бъде полезна и за вас.

Ето какво казва той:

Въпросния договор беше за домашен и мобилен интернет. Много ме устройваше тогава, но го исках само за 1 година. Когато отидох в началото на септември 2011, за да приключа договора, се оказа, че съм закъснял с 4-5 дни и вече е подновен автоматично. Служителите категорично ми отказаха да го прекратят. Но отказа беше само устен. И си тръгнах, примирих се, че ще плащам следващата година по 30 лв. на месец и това е. През януари тази година ходих отново до офиса на мобилния оператор и пак попитах дали няма някакви промени, т.е. дали не мога да го прекратя – пак ми отказаха. Но този отказ вече е бил незаконен!

През февруари моя близка също искаше да прекрати един такъв договор и закъсня само с 3 дни. Отказаха й! Аз отидох в офис на мобилната компания и бях доста ядосан. Тогава единия от служителите ми „подшушна“ да подадем писмено заявление. Обадих на моята позната и й казах да го направи, пък да видим както ще се случи. След седмица й казаха, че ще прекратят договора. Попитах за моя – отново ми отказаха! Най-накрая разбрах, че трябва да се напише заявление за прекратяване на договора и да се подаде за регистрация. Едва тогава уважиха „молбата“ ми. Ако бях получил писмен отказ, тогава щях да се обърна към някоя потребителска организация, но щях да имам отказа им „черно на бяло“.

Когато отидох да подам заявлението, ми направи впечатление, че всички служите в офиса бяха сменени. Казах на служителя, които ме прие за какво съм отишъл. Първо го попитах устно. Той ми каза „Не може. Вие сте заварено положение.“ Тогава му дадох заявлението. Той го прочете. Нищо не ми каза. (Просто закона и наредбите са категорични). Прие заявлението и ми даде входящ номер. Това беше всичко.

Според мен – служителите са инструктирани да отказват устно. Но писмено – няма да посмеят.

Ето и примерен текст на заявлението за прекратяване на договора:

До (името на фирмата – мобилен оператор)

От (трите имена на потребителя), ЕГН: …

Телефон: …

Адрес: …

Относно: прекратяване на договор

ЗАЯВЛЕНИЕ

Желая да бъде прекратен договор (номер на договор, телефон номер по договора)

Съгласно ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения от 29.12.2011 г., ч.л. 229а. (1), а именно : „Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това. (2) Нищожни са всички уговорки, които противоречат на ал. 1.“ и параграф § 212 от същия закон: „За сключените към деня на влизане в сила на този закон договори по реда на глава четиринадесета се прилагат разпоредбите на чл. 229а.“, и при условие, че не съм бил уведомен за преподписване на договора си и той е бил автоматично подновен, съгласно промените в Закона, този договор е преминал от срочен в безсрочен.

Моля, това заявление да бъде считано за едномесечно предизвестие.

Дата:  подпис:

***

Можеше нещата да не са така груби, но след като мобилните оператори се опитват да ни превърнат в свои роби, ние пък няма да стоим безучастни и ще си търсим правата. Благодаря на Мартин за информацията – надявам се да е полезна и за вас.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Обслужване и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Прекратяване на автоматично подновен договор с мобилен оператор – ето как

  1. Пешо каза:

    Задължително заявлението да си го разпечатате или напишете вкъщи – никога не попълвайте техните бланки. В някои от тях има тъпанарски условия със шрифт 3 пункта, че трябва да отидете още веднъж в 7-дневен срок преди да изтече договора и още веднъж да потвърдите прекратяването,

  2. Пламен Шопов каза:

    Твърде добре!

  3. Stefan Vasilev (vassilev12) каза:

    Поздравления за добрите инструкции. Аз преди време трябваше по грубия начин да се справям с този проблем…

  4. Lubima Asenova каза:

    И аз имам същият проблем, догоора на картата ми е от 14.08.2008, и искам сега да го прекратя, ходих до мтел и те ми казаха,че това е невъзможно и трябва да чакам да края иначе трябжа да платя неустоука!!!! Ако подам такова заявление,дали ще ми прекратят договота!!!

  5. Майк Рам каза:

    Би трябвало да го прекратят.

  6. Lubima Asenova каза:

    Би трябвало, но не искат!!! Онзи ден им отидох с закона и те казаха че не може,от там отидох в агенцията за защита на потребителите,там 2 от жените ми казаха,че не може да ми се прекрати договора,а 1 каза че може и от там ме пратиха в КОМИСИЯ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА,но беше петък 15:30 и всичко беше затворено,в понеделник пак ще ходя,но надали ще ми помогнат!!!

  7. Лили Виденова каза:

    Благодаря за полезната статия. Аз току-що сключих едногодишен договор и тъй като още от самото начало не съм доволна, ще изчакам срока и веднага щом му дойде времето, се откачам.

  8. Зоя Димитрова каза:

    Какво се прави,когато потребителят е в чужбина,и няма как да подаде заявление за прекратяване на договор?Благодаря!

  9. avatar каза:

    Нова клопка на Виваком. 0т 01.04.2013 Виваком предлага комбинирани услуги (домашен с интернет, мобилен или TV), което позволява отстъпки от абонамента. Но… според ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА НА ОФЕРТА ЗА КОМБИНИРАНЕ НА УСЛУГИ точка 4.2. След изтичане на първоначалния срок на договор се прилагат стандартни цени и условия на тарифите. Т.е. ако не преподпишете договора преди да изтече цените вече са стандартни (стационар 13,80 / интернет 20 лв и т.н)

  10. Maria каза:

    Благодаря за полезната информация ! Още утре отивам да подавам Заявление 🙂

Споделете вашето мнение!