Петъчна притча: Как расте бамбукът?

Историята за това как расте бамбука я чух за първи път преди доста време от моя приятел Станислав. Впечатли ме с това, че пасваше идеално на моето състояние тогава и на моето настроение и ми вдъхна вяра в успешното бъдеще. Човек  прави нещо, гради, а резултат няма. Или поне не се вижда с просто око. Отчаянието е само на една крачка и като те сграбчи може да унищожи и най-добрите ти идеи. И тогава идва историята на бамбука, която ти показва, че макар някои неща да не се виждат на повърхността, това не означава, че нищо положително не се случва. Тази история винаги ме е зареждала с енергия, оптимизъм и увереност в предстоящия успех.

Моята приятелка Капка я е открила в една книга на Оливие Клерк и я е превела на български в своя блог. Предполагам, че това е стара китайска притча, която вероятно се разпространява в различни варианти, но текстът на Капка е много хубав и затова си позволявам да я прекопирам тук с огромна благодарност към нея, защото вярвам, че историята е много вдъхновяваща и искам повече хора да я прочетат.

Казват, че в Китай расте един много специален сорт бамбук. Ако посеем едно негово семенце в подходяща почва, трябва да се въоръжим с търпение… И наистина, през първата година не се случва нищо – никакво стръкче не благоволява да излезе от земята, ни най-малко кълнче. На втората година, също не. А на  третата? Не повече от предишните. Тогава, на четвъртата? Нищичко! И чак на петата година бамбукът показва връхче  над земята. И тогава той израства 12 метра за една година: какво впечатляващо „догонване“! И причината му е проста: по време на петте години, докато нищо не се появява на повърхността, бамбукът тайно развива  изумителните си корени в почвата, благодарение на които, в даден момент той е способен триумфално да се появи на бял свят.

Вярвайте, че един ден ще израстете като бамбук!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Мъдрости и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Петъчна притча: Как расте бамбукът?

 1. За пръв път я чух, ако не се лъжа във филма : The Opus.

 2. Точка каза:

  Хубава притча. За препрочитане е, когато усетиш, че зацикляш или буксуваш.

 3. Чудесно, хареса ми! Не бях я чувал до сега тази притча. Много поучителна както повечето от притчите.
  Поздрави!

 4. Аз това за пръв път го чух във втората част на филма „Тайната“ – Beyond The Secret. Наистина впечатляващо и те кара да се замислиш…

 5. deni4ero каза:

  не мисля, че има значение кога е чута за пръв път, по-скоро нека наблегнем на смисъла …
  много ми хареса, много храна за размисъл дава, както и доста отговори 🙂

 6. Графът каза:

  Че каква притча е това? Това си е програма за живота – пускай яки корени преди да вириш глава…
  Между другото, дали наистина има такъв вид бамбук?

 7. Като човек, който от години гледа бамбук на терасата си имам точно обратните наблюдения. Хвърляш част от коренището в друга саксия, казваш му няколко добри думи и след няколко дни вече расте яко нагоре .

  btw не знаех че бамбука има семена 🙂

 8. петя каза:

  чудесно-наистина е така,зарежда с оптимизъм.

 9. Майк Рам каза:

  Оги, явно в тази история става въпрос за специален сорт бамбук 🙂

 10. Майк : хубаво е историите да са истински 🙂 А повярвай ми, всеки ще се зарадва ако бизнесът му започне да расте след 5 дни, а не след 5 години 🙂

 11. Dimitar N. Mitev каза:

  Приятели всички явно сте впечатлени от историята и според мен Графа е най-близо до идеята! Нормалния ход на живота е такъв! Та аз дори учих цели 19 години докато стана вишист и после на шестия месец във първата си фирма вече бях на върха в иерархията 🙂
  Майки много яко ме нави – за пореден път!

 12. Майк Рам каза:

  Идеята е, че понякога човек се разочарова от себе си като не вижда веднага резултатите от своята дейност и това го демотивира, а всъщност ти може да трупаш активи, които просто не се виждат – създаваш мрежа от контакти, които могат да се превърнат в клиенти, инвестираш в собствената си квалификация – ставаш все по-добър в занаята… И най-накрая идва моментът, в който всичко започва да се случва с голяма бързина, но то е било възможно благодарение на продължителната инвестиция преди това.

  Поуката е никога да не се отчайваме, даже и да не виждаме непосредствени резултати от труда си. Те може да дойдат доста по-късно. Важното е да имаме вяра, упоритост и търпение.

 13. При мен лично, бамбукът взе да расте с по-големи темпове и от цените на дизела – но чак след като почнах да използвам като естествен тор фъшкиите, с които ме замерват всезнайковците ката ден! 😉

 14. Освен съответният вид бамбук явно се набляга и на съответната почва… Но това го знаете още от една известна книга.

 15. Rayn@ каза:

  А дали от всеки бамбук става свирка 🙂

 16. Zlatka каза:

  Не зная за какъв сорт бамбук става дума, но аз имам бамбук в двора и така бързо се развъжда, че ще заеме целият двор.Сега питам как мога да го унищожа.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s