Интелектуалец

lyd в своя блог Полетът на костенурката започна едно разсъждение върху думичката „интелектуалец“ и това ме вдъхнови да започна една серия за разни думички, които ми правят впечатление.

Думата „интелектуалец“ е една от най-противните ми думи. Може би виновни за това са журналистите, които я използват безогледно и с това съвсем й затриха смисъла, който не е ясно дали е съществувал въобще.

Винаги съм се питал защо интелектуалец в пресата или в новините по телевизията винаги е равно на поет, скулптор, актьор или депутат в най-краен случай, а не например на лекар, инженер или математик – явно тези последните не са достатъчно интелектуални, за да ги нарекат с тази думичка.

Върха на сладоледа за мене беше една новина по телевизията, в която се говореше за сбирка на интелектуалци по някакъв политически повод, в която виден участник беше и Христо Стоичков. То бива интелектуалци, бива, ама чак пък Стоичков! Оттогава като чуя тази дума просто сменям програмата.

Публикувано на Думи и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Интелектуалец

  1. Pingback: Спри и помисли!

  2. asktisho каза:

    „Интелектуалец“ дразни, прав си. В крайна сметка, сто пъти повече интетект трябва, за да станеш хирург, отколкото художник, например, с уважение към хората на изкуството. Има нещо гумено, фалшиво и изкуствено в тази думичка

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s