Мини сага: Анализ на изискванията

Вече писах за мини-сагата – супер кратка литературна форма, състояща се от точно 50 думи. Даже заедно с някои читатели направихме няколко опита да напишем свои мини-саги и определено се получиха доста добри резултати.

Човекът, от когото се запалих по това странно нещо мини-сагата – Раджеш Сети – не спира да ме изненадва с все по-интересни и оригинални попадения. Поредният бисер, на който попаднах, се казва Анализ на изискванията и е посветен на хората, които в моята професия наричаме бизнес анализатори – тези, които се опитват да разберат какво точно иска клиентът, когато ни възлага работа по разработка на софтуер и се опитват да го обяснят на езика на хората, извършващи техническата реализация на тези изисквания. Понякога работата не се получава. И причината е, че хем говорим на един и същ език, хем разбираме различни неща. Предлагам ви моят превод на мини-сагата, която звучи и като басня, и като притча, и като виц. Направете си изводите сами.

Анализ на изискванията

Малкият Томи попита майка си: “Мамо, откъде съм дошъл?”. Майка му се чуди двадесет минути как да му обясни нещата, свързани със секса. Томи я гледаше учудено: “Това е много объркано. Джони ми каза, че е дошъл от Кълъмбъс, Охайо и аз исках да знам само откъде съм дошъл аз…”

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Смешки и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Мини сага: Анализ на изискванията

  1. vira111 каза:

    Майка ми работи същото (прави софтуер) и многократно се сблъсква с подобни трудности (понеже понякога и самият клиент не знае точно какво иска) 😀
    Иначе минисагата е страхотна – родителите сами си усложняваме положението, а детето всъщност иска да знае нещо съвсем просто (и би се задоволило с прост отговор – винаги е така, поне при мен)

  2. Графът каза:

    Като сме свикнали възрастните винаги да търсим нещо скрито зад думите… 🙂

  3. Сагата е много, много добра- находчивост, въображение, изискана духовитост.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s