Отношение към клиента: ЧЕЗ Електро България

Вече втори месец ми прави впечатление новия изглед на фактурите за тока, които получавам от ЧЕЗ Електро, та реших да го споделя и с вас.

Фактура като фактура – има си всички атрибути, изисквани от закона. По-интересното е накрая – заключителните думи, които прилагам и като снимка (цъкни за по-голям размер).

За тези, които не виждат добре, текстът гласи следното:

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Имате просрочени задължения за минал период, които следва да заплатите НЕЗАБАВНО: 0.00 лв.

Неустойки за просрочени плащания […]: 0.00 лв.

Пита се в задачата: кой умник е измислил този текст и какво иска да ми каже фирмата с този тон? Защо на фактурата пише „Имате просрочени задължения“ при положение, че сумата е нула? Нима не е много по-човешко и по-нормално да напишат „Нямате просрочени задължения„? Не стига, че задължението е нула, ами трябва и „НЕЗАБАВНО“ да го платя. Забележете удебеления шрифт и главните букви. Всички знаят, че това е символ на викане. Какво излиза тогава? ЧЕЗ Електро ми се карат и ми крещят с тази фактура, че незабавно трябва да си платя просроченото задължение, което всъщност го нямам. Много вежливо, няма що.

Предполагам, че текстът е измислен от някой мързелив програмист. Така е много по-лесно, отколкото да прави проверка дали клиентът действително има просрочено задължение и да показва този текст само тогава. Програмистите в общия случай са креативни и интелигентни хора, но наистина са много мързеливи и никак не им пука за крайния клиент. Въпросът е кой е одобрил този вариант на фактурата, защото изпращайки я на всичките си клиенти, фирмата ЧЕЗ Електро показва, че и на нея не й пука за собствените й клиенти.

Говореше се, че скоро ще имаме възможност да си избираме коя електрическа компания да ни обслужва. За съжаление, изборът е толкова трагичен, че това едва ли има някакъв смисъл и трите фирми, които оперират в България не са обичани от своите клиенти. Явно чувството е взаимно, щом ни изпращат подобни фактури.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Простотии и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

26 Responses to Отношение към клиента: ЧЕЗ Електро България

 1. sv каза:

  Всички блогъри ли страдате от манията, че правата ви са нарушени по някакъв начин?
  Защо ЧЕЗ да си създава проблеми със сложни print програми, които да подменят текста при евентуални условия само за да направят някой клиентурник щастлив от факта, ще „няма задължиния“ вместо „няма да дължи 0.00 лв НЕЗАБАВНО“.

 2. Марин каза:

  И мен ме споходиха подобни мисли като видях сметката за ток. Може би не става въобще въпрос за програмиране, а е направено с mail merge на MS Word. Доста ги мързи.

 3. Zalmoxis каза:

  Явно не само на мен ми е направил впечатление. И точно и аз се замислих за програмиста, че му се е досвидял if statement-a.

 4. Майк Рам каза:

  Това „клиентурник“ е много впечатляваща дума. Не я знаех 🙂

 5. grigorweblog каза:

  sv, програмата не е сложна, а елементарна и не нарушава права, а просто е неуважително и глупаво от страна на компания с претенции.

 6. zarzala каза:

  Всеки в София изглежда е получил подобна идиотска фактура. Но има и друго. Кой знае защо в миналото съм си мислел, че чужди компании дойдат ли тук да инвестират, ще проявяват много по-европейско възпитание към гражданите на България – че няма да крадат, че няма да надписват, че ще държат своите служители – българи – по-изкъсо, за да се отнасят по-човешки към клиентите, които им плащат заплатите, че държавата ни пък ще държи по-изкъсо чужденците инвеститори, за да не проявяват не само неуважение, но не рядко и високомерие и странно незачитане към онзи, когото … доят. Уви, и в единия, и в другия случай, си признавам, че съм си бил и останал един наивник, на бая средна възраст…

 7. deni4ero каза:

  може пък да имитират английското you have no debts примерно, или каквото и там да нямаш, ама си е наистина мързелно :), че и ти крещят, че нямаш, а 🙂 еееййй …

 8. Benedetto каза:

  „Въпросът е кой е одобрил този вариант“…
  Може проблемът да се състои в неправилно зададен въпрос. пример:

  Шеф (към програмист). На фактурата ще излиза ли сумата на просрочените задължения?
  Програмист (към шеф): Да, шефе.
  Шеф: А ще има ли твърдо напомняне, че трябва да се платят НЕЗАБАВНО?
  Програмист: Да, шефе.
  Шеф: Добре.

  И толкова. За коректните платци, шефа няма какво да се притеснява; програмиста е доволен, че шефа му е доволен…

  А фирмата ЧЕЗ е монополист все пак. Ако не си неин клиент, стоиш на тъмно.

 9. Maya каза:

  Ако шефът е наистина толкова ограничен, колкото го описва benedetto, жалко за компанията и за нас като нейни клиенти.
  Много е вероятно софтуерът да не е собствено производство на ЧЕЗ и тогава се връщаме на въпроса с мързела и защо не са му обърнали внимание, нито от фирмата разработчик, нито от ЧЕЗ.
  Жалко, че и чуждите компании не се отличават с качествено обслужване или просто са решили, че трябва да я карат „понашенски“, за да не ни изненадват.

 10. Аз отдавна вярвам непоклатимо и твърдо в едно: България е страната на неограничените НЕВЪЗМОЖНОСТИ! Е баш затова съм тук. Смешно ми е, забавно ми е, гледам страхотни сеири, веселя се и си гледам кефа. Налей, ако нема- донеси! И тури ножа у тупана!

 11. bulpete каза:

  Това , което ме притеснява в CEZ Electro е как затрудняват клиентите си. Изисляване на сметките на 3 месеца, приспадане и отчисляване, а да не говорим, че в сайта не може да се провери сметката! Не стига, че пенсионерите нямат възможност за достъп до интернет, ами и сега и интернет потребителите не виждат сметките си!
  Не е никаква „блогърска параноя“, просто слаба политика към клиентите!

 12. Denitsa каза:

  Не бе, не ни нарушават правата.

  Днес ми пратиха сметка за 425 лв. за месец юни. При сметка за май 5-6 лева.

  Защото такова било максималното възможно потребление и не сме били указали, колко ще използваме.

  Поне не трябва първо да ги платиш, а после да се обясняваш. Само трябва да извисиш няколко часа, да подадеш една молбичка, а след това… не знам…

  А за 3-месечното: ами ако си под наем, или се изнасяш? Чакаш ги да те отчетат и после се изнасяш?
  Ами ако и топлофикация и ВиК направят същото. Датите със сигурност ще се разминават. Тогава, кога ще се изнесеш и как ще разделиш сметката?

 13. Евгени Генков каза:

  За фактурите не мога да коментирам,защото не ги чета.
  Бих искал да оповестя че вече втори ден се боря да ми върнат 67.68лв
  и отговора от търговския център – запад е че няма пари. Били им отпускали някаква сума и като свършела чакали нова, а същевременно
  в съседната стая на офиса се прибират пари на платците.
  Това на какво прилича немога да си отговоря.
  А пък аз губя време и транспортни разходи за това.

 14. Петя каза:

  Здравейте!Ако някой може да ми поясни как става така, че сметката за м.юни и август фигурира, а за юли отсъства. Следващия месец щела да подлежи на плащане и естествено с лихва за просрочване.Дали пък аз не съм разбрала……..?!

 15. Майк Рам каза:

  Петя, сигурно е заради тримесечното отчитане или просто си изгубила едната фактура.

 16. Петя каза:

  Майк, благодаря за мнението!
  Това беше установено при заплащане в пощенската станция, като естествено служителката не можа да ме информира. А там на компютъра са качени задълженията на клиентите.

 17. Майя каза:

  И аз доста се чудих кое е сметката за август в тая фактура. След внимателно вглеждане и пресмятане установих, че от сумата за тримесечието са извадили тези за първите два месеца: сметката за август е на последния ред над надписа ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ.
  Моето недоумение обаче е на каква база са формирали сметките ми за следващите две плащания- пак в тази ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ. Общо каквото съм им платила за последното тримесечие е по-малко от това което ми искат за следващите ДВА месеца. Преди малко се опитах да отворя сайта на ЧЕЗ за да им видя мейла и да им пратя запитване, но сайта не работи. Защо ли не се учудвам?

 18. Наталиа каза:

  казват че всичко било по закон.Това изчислени е се прави по някакав алгоритъм който обаче никой не може да обясни и така всеки месец си плащаме и на третия месец идва изравнителна фактура ха, даже казаха че е и за миналата година. ха ха и най-интересното е че попаднах във вестник изказване на чехите „Ние сме дошли да правим праи от вас а ме за черните ви очи“
  Та се питам народа докога ще се примирява????????

 19. Иванова каза:

  Аз съм вишист и нищо не разбирам от така наречените фактури на ЧЕЗ, а какво остава за овикновения потребител. Крайно време е да пукне черешовото топче срещу ЧЕЗ и да дойде друг, по-хуманен инвеститор.

 20. Йордан каза:

  Отчетен период – тримесечен: от 28.05.2008 до 27.08.2008 г.
  или – 37 дни по стара цена (40% от общата продължителност)
  55 дни по нова цена (60% от отчетния период)
  Разход в кВтч по фактура: 254 кВтч за първия период (20% от общия разход)
  814 кВтч за втория период (80% от общия разход)
  Средния разход в едно домакинство е приблизително еднакъв.
  Моля обяснете:
  1. На какво основание е записан разход от 254 кВтч за период от 37 дни (повече от месец) вместо на пример около 400-450 кВтч?
  Толкова нисък месечен разход (254 кВтч) абоната не е имал никога.
  2. Как бе определен разход 80% от общия за периода с по-високата цена?
  3. Предполага се, че при тримесечно отчитане и промяна на цената с лекота се записват данни по фактурите така, че да се получат средно по около 30 лв. на домакинство в повече, при това – издавайки документ за услуга която не е извършена?
  А, ако това е така за 1-2-3 млн домакинства?

 21. Златка каза:

  Добре, закъсняла съм. Може да има много причини за това. Добре, ще си платя такса включване 40 лв. до 24 ч. Но от къде на къде ще ме изнудват да плащам двойно, т.е. 80 лв. защото са спрели тока преди уикенда и на практика трябва да чакам 96 ч. Когато откриеш в четвъртък след работа, че нямаш ток, (дори бележка не благоворяват да оставят) – вече е късно да идеш до клиентски център и да платиш. А като платиш в петък сутринта – оставаш за понеделник до обяд :((. Просто след сряда не трябва да прекъсват. Това си е мародерство и на война разстрелват за мародерство.

 22. nia каза:

  тези са измамници ,при това обле4ени вьв власт

 23. шабла каза:

  Даааааа това с 80-те лева за уикенда не го споменаха като обсъждаха глобите от по 20000 лева на ЧЕЗ и ЕОН

 24. ifka каза:

  Не е нужно да имаш висше образование, за да си разбереш фактурата. Незнам защо всички така реват за това тримесечно отчитане. Около мен няма човек, който не го е разбрал, дори и пенсионерите. Друг е въпроса за изключването на тока – в софия сте свикнали да си плащате сметките 2 или 3 пъти в годината и като ви спрат ревете, след като е изрично упоменато във фактурата срока за плащане. И седнете и прочетете малко повече как се образуват месечните вноски – никъде не пише, че е на база предното тримесечие.

 25. Майк Рам каза:

  @ifka: Нека да не прехвърляме темата на „софиянци срещу провинциалисти“. Не поощрявам такъв тип заяждания.

 26. Жасмина Иванова Христова каза:

  на 27.04.2009г прибирайки се у дома установих, че ел.захранването ми е прекъснато. Проверих сметката си и срокът за плащане и да, оказа се, че съм забавила плащането. Няма лошо-спрели са го, тяхно право е-не оспорвам. Хукнах на бегом към касата да си платя за възстановяване, платих и ми обясниха, че в същия ден няма да имам електиречство, а най-рано на следващия. Приех и това. Какво беше учудването ми, когато се прибрах и се оказа, че имам електичество……явно не беше спирано,
  не вярвам за 20 мин да са го възстановили…Сега се питам кога ще ми върнат парите, платени за услуга която не са извършили…………не ми се вярва!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s