Можете да ми викате Ал

Много интересно впечатление ми прави как хората се обръщат към мен в коментарите към постовете. Според мен, навсякъде в живота, не само в интернет, има две правилни форми на обръщение. Ако човекът ти е близък, се обръщаш към него на малко име, например: „Иване“. Ако човекът не ти е толкова близък, се налага официално обръщение, което се състои от звание и фамилно име, например: „г-жо Петрова“, „д-р Стаматов“ или „полковник Терзиев“.

Предполагам, че това има връзка са англоезичната традиция, където няма официална форма на личните местоимения във второ лице (както ние казваме „Вие“), а официалният тон се подразбира от формата на обръщението.

В интернет общуването (особено в блоговете и форумите), въпреки че огромна част от хората не се познават на живо, е прието използването на неофициален тон и обръщение на малко име. Точно поради това, много ме учудват коментатори, които се обръщат към мен на „Майк Рам“. Може би ги обърква това, че името ми е чуждоезично, пък е и псевдоним. Но така или иначе, правилният начин е или да ме наричат просто „Майк“, или „г-н Рам“. Не, че другото ме обижда, но някак си не е естествено. Ами ако се казвах Константин Макариополски? Пак ли така щяхте да се обръщате към мен? С пълното ми име? Ужас! 🙂

Някои интернет субекти пък са съвсем анонимни и се представят с прякори като „golem_pich“, „пла4е6та варба“ и пр., които още повече налагат неофициалния стил на общуване. Мисля, че за всеки автор на блог той е за предпочитане, тъй като създава едно усещане за близост и приятелство с читателите. Има, обаче, и хора, с които човек не може да бъде чак толкова близък – било заради огромния авторитет, който имат пред нас и уважението, което изпитваме към тях, или пък заради това, че са изключително неприятни хора, с които не желаем да се сближаваме.

Най-грозния начин на обръщение фелдфебелския – възприет в родната казарма и в някои училища – на фамилия без звание, например: „Иванов“, „Петров“, „Стоянов“. Такова обръщение е израз на фамилиарничене и неуважение към човека, към когото се обръщаме и се употребява само от крайно невъзпитани хора. За мое щастие, в моя блог има само един такъв коментатор, който впреки собствените си претенции за висок интелект, е един обикновен простак, а и аз вече го баннах.

В заключение, можете да ме наричате както ви е удобно, стига да не е злонамерено. Може да ми викате и Ал, както пее Пол Саймън – един клип-поздрав за всички мои читатели и коментатори 🙂

Paul Simon – You can call me Al (Можеш да ми викаш Ал):

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Блогове, Лични, Музика и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Можете да ми викате Ал

 1. ssk каза:

  Майк, обръщението на фамилия без г-н отпред не е чак толкова лошо. На мен някой приятели и учители ми викат просто „Касчийски“ и не виждам нищо лошо в това.

  Поздрави,
  Станислав

 2. Е ако наистина беше Константин Макариополски, задължително щях всеки път да пиша тук и да ти казвам задължително: „господин Макариополски“.

  А може ли и сега, макар че не ти е това името 😉 ?

 3. Майк Рам каза:

  Станиславе, прав си – има и изключения. Понякога фамилното име се превръща в нещо като прякор и се използва от близките ти вместо лично. Особено в случаи, когато в едно общество (клас или екип), в което има двама души с едно и също малко име.

  Сещам се и за друг случай – в някои американски филми име герой с има Lovejoy (Лавджой) и той никога няма друго име 🙂 Мисля, че има и други подобни герои, но в момента не мога да се сетя.

 4. Майк Рам каза:

  Гергана, няма лошо, но предпочитам да е нещо по-кратко 🙂
  Най-забавното име, с което са ме наричали някога, е Джеймс – понеже бях фен на Ronnie James Dio 🙂

 5. Zalmoxis каза:

  Това с фамилиите без „г-н/г-жа“ понякога е забавно и ме връща малко в соц времето – нищо че бях малък. И от тогава съм запомнил само фамилиите на разни хора работещи в службите на майка ми и баща ми: „Койчева“, „Ганчева“, „Иванчев“, „Дончев“. И на тези хора аз малките имена никога не съм ги знаел :).

 6. Обещавам да ти казвам Майк, ако ме наричаш Гери. Гергана са ми казвали само като ми се карат за нещо…

 7. Майк Рам каза:

  Гери, и при мен е било така. Учителите ми викаха „Михаиле“, когато ме викаха на дъската да ме изпитват. Странното е, че родителите ми ме наричат така цял живот. Никога не са използвали някакво умалително име…

 8. Хе хе – обяснението на мама е, че ако не е харесвала името Гергана, нямало да ме кръсти така. И ме нарича винаги Гергана, защото и харесвало как звучи. Може и с родителите ти да е така.

 9. kanew каза:

  Четейки поста се сетих за един стар съветски виц. Попитали Леонид Илич Брежнев как да се обръщат към него, след като бил избран за Ген.секретар на КПСС. Той им отговорил: „Наричайте ме просто Илич“
  / Илич-така са се обръщали към Ленин. Тъпо е да обясняваш виц./

 10. haz каза:

  Михаил е просто най-хубавото мъжко име. Точка.:)
  Използвам умалително от него като компромис и дори почна да ми харесва, но друго си е „оригиналът“.

 11. Майк Рам каза:

  Е, ти направо ме разстреля с това категорично изявление! 🙂

 12. pierrot каза:

  За държавните учреждения малките имена са лукс – фамилните имена доминират. Аз затова си дадох сметка ( още от преди това де ), че запомниш ли малките имена на колегите и да ти употребяваш, то печелиш червена точка 🙂
  А в блоговете понякога ми е много смешно като започнат диалози на „ти“, тона се влоши и започне официално – „ама Вие сега господин Рам, защо така…“ 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s