Препоръчано четиво: Ако обичаш някого, дай му свобода

първи стъпкиАко обичаш някого, дай му свобода.

Така пееше Стинг в едноименната песен от първия си солов албум. Повлияна от нея, Деси Бошнакова ни споделя своите мисли за това колко е важно (и колко е трудно) да оставиш децата си да се развиват самостоятелно и да се въздържиш от изкушението да ги моделираш „по свой образ и подобие“. Познавам родители, които на всяка цена държат децата им да изминат техния път, да поемат тяхната професия и буквално да станат техни копия. Други пък, точно наопаки, тормозят децата си да изпълнят всички техни несбъднати мечти, опитвайки се да изградят „перфектната личност“, която те не са успели да станат.

В поста на Деси можете да научите част от биографията на Паулу Коелю, разказваща как неговите родители са влияели на избора му на професия, както и една мъдра мисл от сериала за Доктор Куин. Естествено, там можете да видите и клипа на Стинг „If You love Somebody – Set Them Free“.

***

Знаете ли защо слонът в цирка е дресиран и послушен, и защо въпреки огромната си сила не се измъква от слабата верига, с която е вързан? Един разтърсващ отговор на този въпрос ни дава книгата на Хорхе Букай „Нека ти разкажа“, за която научих от публикация на Белла Чолакова. Книгата е сборник от „интересни истории, поучителни притчи и вдъхновяващи есета“, како казва Белла и аз страшно се запалих да си я купя. Вижте и още една кратка история за цената на свободата, която Белла е цитирала от същата книга и съм сигурен, че след това и вие ще отпрашите към книжарницата.

***

Не мога да се стърпя и да не споделя най-прясната и важна новина за рок-феновете в България: програмата на тазгодишния фестивал Калиакра Рок Фест е вече известна и е направо разбиваща! Тридневният купон ще започне с концерт на Motley Crue, подгрявани от Maiden-ската щерка Lauren Harris; следва изтощителен рок маратон с неостаряващите ветерани Scorpions, подгрявани от легендарните трашъри Anthrax и немските метъл-класици Blind Guardian; и накрая – интелектуален завършек с диктаторите на прогресив-метъла Neil Morse и Dream Theater. По-подробна информация и коментари можете да прочетете в моите любими музикални блогове – Тежка музика и The metal news.

През 2007 година фестивалът в Каварна беше невероятен купон и като начинаещ блогър, чинно го отразих с много емоция и най-малки подробности. Миналата година пропуснах събитието поради различни причини, но тази година, организаторите са ни подготвили такава програма, че наистина е непростимо да не бъдем там. Така че, приятели, планирайте си отпуската в първите дни на юли, направете си резервациите, купете си билетите и – ще се видим на стадиона!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Връзки, Книги, Музика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Препоръчано четиво: Ако обичаш някого, дай му свобода

 1. Rayn@ каза:

  И на мен много ми хареса ‘Нека ти разкажа’, а след нея и ‘Приказки за размисъл’.

 2. Сигурно сте се срещали с тези стихове на Халил Джубран. Първият път, когато ги прочетох, бях потресена от верността им…

  Твоите деца не са твои деца.
  Те са синове и дъщери
  на копнежа към живот за себе си.
  Те идват чрез теб, но не от тебе,
  и макар, че са при тебе,не ти принадлежат.

  Ти можеш да ги дариш с твоята любов,
  но не и с твоите мисли,
  тъй като те имат собствени мисли.

  Ти можеш да дадеш дом на тяхното тяло,
  но не и на тяхната душа,
  тъй като тяхната душа живее в дома на утрешния ден,
  който ти не можеш да посетиш дори и в своите сънища.

  Ти можеш да опиташ да бъдеш равен на тях,
  но не опитвай да правиш тях равни на себе си,
  тъй като животът не върви назад
  и не остава в миналото.

  Ти си лъкът, от който твоите деца се изстрелват
  като живи стрели.

  Остави лъка в ръцете на Стрелеца,
  нека носи радост…

 3. Жани каза:

  Съгласна съм, че децата трябва да имат своята свобода. Просто мисля, че ние родителите сме длъжни да ги научим какво е истинска свобода.

 4. Майк Рам каза:

  Въпросът е: знаем ли ние какво е свободата?

 5. Майк, чудесен ход за генериране на нови коментари:)

  Трудна е дефиницията. Трявбва да си признаем, че има рамки, които родителите са длъжни да дефинират, за да може детето им да се справя с предизвикателствата на живота само. И тези рамки са многопосочни – общуване, правене на хиляди физически неща, работа с информация, мислене… Над тази рамка (или както някога я наричаха база) вече идва усещането, че могат да се справят сами и възможността да правят своя избор. Което може би е част от свободата?

 6. Миглен каза:

  Мерси много Майк, благодарение на твоята публикация и тази за слона си я купих още днес.

 7. cveta каза:

  „Ако обичаш някого,дай му свобода“-и ще разбереш дали е отговорен.Свобода без отгаворност клони към анархия,а свобода с отговорност не всеки желае.

 8. Bella каза:

  Благодаря Майк!

 9. Същото, казано с други думи- дай му възможности да решава, като му обясниш плюсовете и минусите на всеки вариант. Внимателно. Детският мозък е по пъргав и по бързо стига до обходни решения. Пример:
  -Бабо, ще отида да играя с Павел…
  -Не, не баща му е мафиот, той е лошо дете…
  -Тогава ме пусни, да го набия…
  Постингът Ви е перфектен!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s