Малко уроци по английски

good grammar is hot

Често съм се сблъсквал у нас с разни умници, които учили-недоучили, започват да дават акъл как се произнася това или онова на английски. Още по-дразнещо е, когато става въпрос за имена, защото същите недоучили умници явно не знаят, че не всички имена по света са американски и правилото е да се произнасят така, както майката и бащата на съответния човек са решили да се произнася.

Навремето имаше доста статии в пресата, обясняващи важно и авторитетно как се произнасят имената на Michael Jackson и Van Halen на английски. Не беше ясно защо трябва да произнасяме всички имена на английски. За Джако – иди-дойди – разбираемо е, ама Van Halen са холандци! На Steve Vai например, името е италианско (и се произнася „Ваи“, а не „Вей“, както си мислят „специалистите“ по английски език), а името Schwarzenegger винаги е било истинско предизвикателство, което съвсем ги обърка 🙂

Е, сега вече този проблем до голяма степен е разрешен. От блога Daily Writing Tips, който е безценен източник на полезна информация относно книжовния американски и британски английски език и който горещо препоръчвам на всички, които пишат на английски, научих как се произнасят имената не само на Моцарт, Бетовен и други известни класически европейски композитори, но и на много други думи и имена.

Сайтът се казва inogolo и в него можете да намерите имена на хора, географски обекти и други понятия, като всяко име е свързано и с аудио запис, от който можете да чуете правилното му произношение. Има също и доста богата библиотека от наръчници, където се обяснява защо именно така се произнасят тези имена.

Не твърдя, че това е най-меродавният източник на информация относно произношението на чужди за английския език имена и думи, но си личи, че идеята му е към максимално запазване на оригиналното звучене на името на човека или местността, въпреки невъзможността в много случаи за точно фонетично възпроизвеждане.

Между другото, блогът Daily Writing Tips издава много хубава електронна книжка с основните принципи на английската граматика, която е написана на прост и разбираем език и е изключително полезна за научаване или припомняне на правилата в английския език. Книжката е напълно безплатна и с нея можете да се сдобиете като станете абонат на блога – по RSS или по имейлабсолютно си заслужава!

А ако все пак се чудите как трябва да се произнася името Schwarzenegger – чуйте го! 🙂


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Американизми, Връзки, Книги и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Малко уроци по английски

 1. Longanlon каза:

  Aз пък упорствам да чета френските имена сякаш са английски, само защото това вбесява французите – Champs Elysees става одма [чемпс елъсийз] 🙂

 2. Майк Рам каза:

  Те и французите по същия начин упорстват и изговарят всичко по френски 🙂

 3. tataf каза:

  интересно, че българите почнаха да произнасят българските имена на англиийски. Пресен пример – Бургас вече не е Бъргас, а Бъъргъз, което колкото тъпо, толкова и смешно.

 4. tataf каза:

  Объркан от толкова англицизми съм изписал второто Бургас крайно неправилно. Да се чете Бургас. Срамът е за мен!

 5. Майк Рам каза:

  А на Б.Б. името ще се изписва „Boy Co.“ 🙂

 6. В тази връзка веднага се сетих за една стара карикатура на покойния Димовски. На нея две еднакви човечета си стискаха ръцете. Текстът под рисунката гласеше:
  – Приятно ми е, Бухвалд.
  – И на мен ми е приятно, Бъкуалд.

 7. Ха, ха колко ли тъпо изглеждам като четат мои обяви .

  Явно много.
  им здраве

 8. Хах, това ме изкефи.
  Особено за Ван Хелън(само не знам Хелън ли е, Хален ли е.. по всякакви чудновати начини съм го чувала).

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s