Тактиките на руските спамъри

stop spam

Да си блогър е занимание приятно – пишеш за онова, което те вълнува и начесваш егото си и графоманските си страсти. Има си, обаче и лоши страни – ти си домакин на този блог и трябва да се грижиш за неговата чистота и благоприличен вид.

Хейтърите са една гляма напаст, но за щастие техните „послания“ са лесно разграничими, а технологията предлага добри средства за тяхното ограничаване.

Спамърите, обаче, са по-деликатна работа. С течение на времето виждам, че стават все по-изобретателни и все по-нахални, а дори и най-последните средства за анти-спам защита не дават 100-процентова гаранция.

Филтрите против спамърските коментари обикновено поставят „съмнителните“ в една специална папка. За съжаление, там понякога попадат и съвсем нормални коментари, което налага често да преглеждам спам-папката и да изваждам читавите коментари оттам. Напоследък, обаче, тази работа става все по-трудна, защото спамърите са овладели много хитри тактики, които често успяват да заблудят наивния блогър да подкупят неговото доверие.

За какво иде реч? Предлагам ви няколко цитата от коментари, които съм получавал лично, като повечето от тях са преведени от руски, като има и една малка част от английски. Опитал съм се да ги групирам няколко категории, според тактиката, която са приложили.

Чиста хвалба

Тук подходът е директна благодарност и хвалба, за да те разчувстват и да разрешиш коментара. Оттам нататък троянският кон е пуснат и рекламите на лекарствени препарати така те заливат, че не можеш да се усетиш откъде са ти дошли. Излишно е да казвам, че понякога такива благодарности получавам и за най-тъпите си публикации.

Благодаря за статията. Възхитена съм, както винаги.

Благодаря. Просто благодаря за красивите мисли, изказани гласно. Записвам си го.

Огромно човешко „благодаря“!

Много ми хареса, даже не очаквах.

Отлично!!! Вместо книга за през нощта.

Действително полезен пост. Благодаря.

Благодаря, прочетох го на един дъх.

Никак не е зле. Огромна благодарност за информацията. Респект и уважение за автора.

Зер гуд – пиша Ви шестица.

Мега хвалба (с метани до земята)

Тук хвалбата е гарнирана с поклони и толкова пресилена емоция, сякаш съм спасил нечий живот. Интересно е да се отбележи и скромността на коментатора, която ярко се подчертава.

По дяволите! Жестоко е! Вие сами давате отговора. Веднага си го записвам. Смисъла на живота и всичко останало. Няма майтап!

Респект за постовете! И аз сядам да пиша, но нищо не се получава…

За такива постове трябва да дават награди. Напълно сериозно!

Реших малко да Ви помогна и изпратих този пост в социалните букмарк мрежи. Силно се надявам Вашият рейтинг да порасне.

И даже няма за какво да се заяде човек, а толкова обичам да критикувам…

Честно да си кажа, отначало не можах да разбера всичко, но втория път вече ми стана ясно. Благодаря!

Отличен пост – нямам думи. Благодаря

Разбира се, Вие сте прави. В това има нещо и това е отлична мисъл. Готов съм да Ви подкрепя.

Мъдрости

Отново ме хвалят, но умно, с цитати на чужди или собствени мъдрости. Очевидна е идеята да ме впечатлят, за да разреша коментара.

Красотата и мъдростта са в простотата. Благодаря за материала.

Да, бе. В този блог поне коментаторите са нормални. А иначе такива глупости пишат по коментарите…

Както се казва: „Да живееш без полза е преждевременна смърт.“

И нека Силата да бъде с нас!

Тъпи въпроси

Вероятно е опита да ме увлекат в дискусия или спор, или просто да отпуша комуникационния канал. Понякога въпросите не само са встрани от темата, но са и откровено тъпи. И естествено, винаги има благодарности 🙂

Извинете, ако не е тук мястото, но как да се свържа с администратора на сайта?

Много Ви благодаря! А ще има ли още постове на тази тема? Очаквам ги с нетърпение!

Благодаря за помощта Ви по този въпрос. Как бих могла да Ви се отблагодаря?

Уважаеми автор на блога, а вие случайно не сте ли от Москва?

Интересно, откъде идва трафика към вашия блог?

Кажете, имате ли RSS поток в този блог?

Лека критика

В някои коментари покрай големите хвалби и благодарности се промъква и лека критика. Целта е да се засегна или да си помисля, че не са ме разбрали и да тръгна да се обяснявам. Някои забележки за наивни, но други може наистина да минат за смислен коментар. Единствената им слабост е, че ги повтарят твърде често и човек лесно може да ги разпознае.

Постът не е лош, но има много излишни неща.

Според мен тази статия са Ви я откраднали от друг сайт. вече съм я виждала.

По този повод може и да се поспори…

Шрифтът на блога малко трудно се чете.

Малко е пошличко, но е готино. Обожавам го.

Между другото, по радиото имаше предаване за това. Не си спомням, обаче, по коя програма…

Тежка критика и провокации

Тук идеята е да се предизвика пряка конфронтация. Целят се в обидчивостта и чувството за справедливост на автора. Във всички случаи крайната цел е отпушване на забраната за коментари за съответния спамър.

Автора, излез на светло – имаме въпроси към теб!

Наоколо война, смърт, глупост, а вие тук… сами си знаете с какво се занимавате.

Съветвам Ви да погледнете някой сайт, но който има много информация по този въпрос.

Смятам, че не сте прави. Мога да го докажа. Пишете ми лично, ще поговорим.

Моля за извинение, че Ви прекъсвам, но според мен тази тема вече не е актуална.

Според мен зад всички тези спамърски опити стоят добри психолози, защото в коментарите има „за всекиго по нещо“. Има доброжелателни, има и критични коментари. Има благодарности, има и оплюване. Има деликатна, има и груба критика. Тоест, опитват се да се обърнат към всеки тип характер и да намерят нещо, което да го провокира да започне диалог. А отвориш ли вратата, нахлуват тонове оферти за повишаване на потентността, увеличаване на разни органи и бързо отслабване без диети.

Надявам се, с този списък да ви бъда полезен и да ви предпазя от изкушението да отворите кутията на Пандора и да пуснете нашествениците в сайта си.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Смешки и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Тактиките на руските спамъри

 1. radislav каза:

  Много добър материал 🙂

  И аз писах за тях 1 година по-рано – http://www.pisalka.net/?p=64

  Това, че си ги превел освен, че е по-удобно за четене, те спасява и от цунами бъдещ спам, привлечен от себеподобните си в статията. Даже за известен период бях махнал статията 🙂

 2. Ник каза:

  Майк надявам се да имаш Акисмет – той е просто задължителен. Следващото което за сега работи в моя сайт е този плъгин:

  http://wordpress.org/extend/plugins/cookies-for-comments/

  Въпреки, че сега и моя пост ще влезне в пендинг, заради линка в поста хаха.

  При мен за сега тези 2-те ме освободиха от спамери. От друга страна, може просто да са се отказали, щото аз си ги триех такива благодарните, щото не казват нищо съществено по темата

 3. Имам един приятел. казва се банерман и в блога ми е, като Батбойко в МС – рита наред 😀 😀 😀

  Оня ден някаква бръмтия се опитва да ми прави на въпреки, с подмятане от типа „ти си…“ и веднага ги запознах, залибиха се 😀

 4. Майк Рам каза:

  Ник, разбира се, че имам Akismet. Ще разгледам и другия линк, който си сложил. Проблемът е, че често свестни коментари попадат в папката Спам и се налага да четеш всичкия боклук, за да извадиш нещо добро, което е попаднало там по грешка.

  Тогава човек попада на коментари като горните и започва да се изкушава дали да не публикува някои хвалебствени думи за себе си, вярвайки в искреността на коментатора. А тя се оказва притворена.

 5. От шест месеца имам блог и не разбирам защо толкова се притеснявате. Освен забрана за анонимни коментари, нямам друга защити и мисля, че не би ме затруднило да изтрия всеки коментар, който не е по темата, обижда коментиращите или просто ме дразни:). Досега съм изтрил само десетина коментара и мисля, че това е по-добре, отколкото да ограничавам хората, които искат да кажат нещо.

 6. longanlon каза:

  хаха имах идея да пиша за това, ама се отказах

  да ти кажа обаче, тия коментари много повече ме дразнят от обикновения спам – той си беше праволинеенн – бам линковете, бам ключовите думи, бам купи си виагра и си увеличи пениса. чиста работа, няма туй онуй – със стил!

  а тия едни такива гнусни, подмолни, на заинтересовани се праят, разбираш ли…

 7. Божо каза:

  Най-наглият въпрос, който съм получавал от спамбот е: „Кажете моля, как да се справя с всичкия този спам“
  😀

 8. Майк Рам каза:

  Владимир, явно блогът ти не е достатъчно популярен, за да стане атрактивен за спамърите. Тук не става въпрос за притеснение, а по-скоро за досада и дори погнуса, както казва Longanlon. Аз имам 6 блога и всеки ден получавам общо около стотина спам съобщения. Пвечето от тях са дълги списъци с линкове за виагра или други подобни глупости, но не малка част са точно като горните.

  Идеята е не да се оплаквам от спама, а по-скоро да отбележа тяхната креативност и преминаването им на качествено ново равнище.

 9. pierrot каза:

  Доста активно ги получавах и по едно време се зачитах да се посмея 🙂 С времето ставаха наистина все по-интелигентни и смислени коментарите и само едно странно .ru в края ги издаваше в доста от случаите ( защото имат профили и в Gmail, но от там спамърстването е доста затруднено заради лимита ).
  Между другото, сега със spamfree плъгина спряха въобще 🙂 Е, може и някой реален коментар да е заминал, но не съм разбрал….Акисмет ми създаде зверски проблеми…

 10. radislav каза:

  Автор явно умеет привлечь посетителей на сайт. Пишет очень понятно и интересно. Огромное человеческое спасибо.

  🙂

 11. В blogger.com спамовете явно се филтрират автоматично, освен това има едно изтезание с букви, което спира ботовете.

 12. Майк Рам каза:

  Това с буквите (captcha) си е наистина изтезание и отблъсква до голяма степен коментаторите.

 13. longanlon каза:

  „Това с буквите (captcha) си е наистина изтезание и отблъсква до голяма степен коментаторите.“

  100% вярно!

 14. Така е и затова не го ползвам, но пък спира автоматичния руски спам.

 15. филми каза:

  То сп@ма си е бизнес.Най-неприятното е времето,което се губи да ги пресяваш.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s