Коледни късмети от комунистически лозунги

Традицията в нашето семейство повелява на Бъдни вечер да правим питка с един късмет – парата. След това – на Коледа или на Нова година правим баница с късмети. Тази година решихме баницата да я правим днес, но така се случи, че до последния момент не бяхме измислили късметите.

Досега използвахме един много ефективен метод – вземаме стари вестници и изрязваме части от заглавията на статиите или рекламите, които стават чудесни пожелания за баницата с късметите. Проблемът е, че четем все по-малко и по-малко вестници и днес се оказа, че нямаме никакъв подходящ източник на текстове. За щастие, още от сутринта се събудих с ново прозрение какви късмети да предложа за тазгодишната коледна баница. Явно толкова много съм мислил за тях, че са ми се явили в съня и може би точно заради това ми се струва, че са много яки.

Идеите ми дойдоха от стари комунистически лозунги, които скандирахме като ученици, както и от някои забележителни цитати на Тодор Живков и от популярни в миналото телевизионни предавания. Ето какви късмети си сложихме в баницата (още се пече и не сме ги теглили):

Учение и труд, жинзерадост и дръзновение. Като изключим произхода на това пожелание, то е едно от най-хубавите за всеки човек, особено втората му част.

Качество и ефективност. Това си го пожелах за мен. Искам през следващата година да постигна по-високо качество на услугите, които предлагам, за да имам и повече клиенти, а в същото време да го постигам с много по-малко усилия, за да имам повече време за себе си и за семейството си.

Дела, дела и само дела. Това по-скоро го считам за лоша прокоба, но ми се струва, че би било по-справедливо, ако не всички коледни пожелания са добри. Някой хора трябва да бачкат, за да изкарат пари за прехраната ни 🙂

Вечна дружба. Това го сложих с идеята да се падне на голямата ми дъщеря, Елица, която е лудо влюбена в гаджето си.

Песни и танци на народите. На който се падне това, явно ще бъде царя на купона през следващата година 🙂

С бъклица и дрян. Още едно телевизионно предаване от миналото, което става идеално пожелание за щастливо прекарване на новата година в тих битов алкохолизъм.

Навсякъде има матриал. Едно чудесно прозрение на бившия народен вожд Тодор Живков, което се надявам да се падне на мен. Иска ми се да възпитам в себе си такава предприемчивост, че да мога да откривам идеи за бизнес и развитие във всичко и навсякъде.

Икономиката икономична – дело на всеки. Не помня дали това беше заглавие на телевизионно предаване, но на фона на световната икономическа криза, с която постоянно ни плашат по телевизията, която ту си отивала, ту се връщала, този късмет може да се тълкува като пожелание за успешно справяне с нея (да речем чрез здраво затягане на коланите).

Снишаване. Когато в целия свят гръмна новата съветска дума „перестройка“, у нас ключовата дума, зададена от бай Тошо, беше „снишаване“. В контекста на коледните късмети, може да се тълкува по много начини – спад в развитието, поражения от икономическата криза или пък просто момент на натрупване на нова енергия и подготовка за голям скок. При всички случаи е хубав късмет, защото води до замисляне и равносметка.

Бързи, смели, сръчни. За тези, които обичат да спортуват, за тези, които обичат да поемат рискове или пък за тези, които постигат успехи в работата. Харесва ми, че отново предлага голяма свобода на тълкуването.

Не знам как така ми дойдоха в главата тези заглавия, забравени от десетилетия, но пък, ако човек успее да се освободи от натрупания негативизъм към комунистическото минало, ще открие един забавен начин да използва простотията, която ни заливаше тогава в забавна игра. Някой сеща ли се за други подобни текстове от лозунги или популярни изрази, които биха могли да се използват като коледни и новогодишни пожелания?

Може да споделите и какво ви се е паднало от коледната баница с късмети. Аз също ще споделя, след като ги изтеглим.

Пожелавам на всички весело прекарване на празниците и късметлийска нова година!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Думи, Смешки и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Коледни късмети от комунистически лозунги

 1. longanlon каза:

  Всяко яйце – бомба, всяка кокошка – летяща крепост в основите на капитализъма!

 2. oggi каза:

  абе душа, ти да не работиш проститутка?

 3. Кристин каза:

  Страхотна идея! Представям си каква веселба е паднала, когато сте разрязали баницата!! Ето и от мен една наздравица:“За всетранно развитата и хармонична личност! Ура!“

 4. Майк Рам каза:

  @longanlon, лозунгът е хубав, но някак си не ми се връзва за коледно пожелание 🙂

  @oggi, не, душа, не си познал. Следващият път пробвай с нещо по-умно.

  @Кристин, благодаря! Добро предложение! 🙂

 5. KrassiAristo каза:

  Честита Коледа Майк! На теб и семейството ти много здраве и късмет! О благодаря ти! Чудесна идея! Така се посмях. Така си беше!Знаеш ли като дете ме избраха да поднасяме цветя ЦК на мавзолея на 24 май. Голямо преживяване.Не се знаеше кое дете на кого ще поднесе цветя. Аз незнам как стана поднесох на Тодор Живков и във весника ме имаше на снимка.Имам приятен спомен.Топло ме прегърна и все повтаряше Браво, Браво. Не си спомням, но сигурно нещо съм му казала! После ни дадоха по една кутия бонбони Дияпломатичеси или дипломат .Различни – дъвчащи имаше, истински шоколад.Съвсем близо до Мавзолея живеехме, но неиздржах и отворих кутията и чепех децта. Спомниж си днес и един 8 декември в зала Универсиада. Когато Тодор Живков по погрешка каза Да ви е честит 8 март и май го повтори. Никой не се смееше, но и май ръкоплясканията се забавиха. Сякаш чакахме да си поправи объркването. Но той беше искренно емоционален.На мен виги ми е бил симпатичен с неповторимия си сърцат хумор. А това за снишаването беше уникално. Наистина уникално!О как ти е хрумнало! Аз рисувах късметите. падна ми се разбира се паричката и други хубави неща! Хубава събота и неделя!
  п.п Това което си написъл днес неможе всеки да го разбере. Трябва да го е видял, почуствал, преживял и от дистанцията на времето да се посмее от сърце.

 6. Интересна идея. Важното е, че сте се посмели, и дано на всеки да са се паднали подходящи късмети!

  У нас късметите си бяха съвсем капиталистически. На таткото се падна парата, на майката – труда, а на наследника – здраво учене… Така че сега всеки работи по осъществяването им.

  Весела Коледа на всички!

 7. Майк Рам каза:

  Поли, то пак е същото, но казано с други думи. За съжаление, Краси е права – не всеки ще го разбере и ще оцени хумора. У дома повечето останаха недоволни от късметите. Единствено аз си ги харесах. Паднаха ми се „Бързи, смели, сръчни“ и „Качество и ефективност“. Значи, ще се справя добре през годината. Какво по-хубаво от това? 🙂

 8. 🙂 Като жена, харесвам това, че си получил „Бързи, смели, сръчни“, но предполагам, че на теб другия късмет по- ти е допаднал.

 9. Графът каза:

  Чудесно, Майк! Аз съм от тези, дето разбраха! 😉

  Между другото, не бях се замислял за дълголетието на тези лозунги от соцминалото. Нямам пред вид това, че Вие сте си ги спомнили. Днес те или са се леко дегизирали, или имат братя-близнаци. Не еднояйчни – изразно имат различие, ама от една майка са родени… 🙂
  Например „Дела, дела и само дела.” = „Не чакай на държавата.” 😉

 10. Оригинално хрумване!
  Сещам се и за едно предаване от онова време: „Икономиката – икономична, дело на всеки!“.

  Подходящо е за кризисни времена…

  Но на теб и на семейството ти желая всъщност просперитет, добруване, здраве и късмет!

  P.S. Един приятел казва „Късмет ти желая на първо място, не здраве! Щото тия на „Титаник“ всичките са били здрави…ама са нямали късмет!“ 😉

 11. Майк Рам каза:

  Пламене, благодаря за пожеланията! Късмет желая и на теб, и на всички читатели!

 12. Графът каза:

  Най-добре народното живот и здраве през идващата година!

 13. :pu6a4a каза:

  Интересни пожелания ето едно и от мен 🙂
  Да слушаш мама и тате и голем че порастеш !

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s