Start From The Dark

Нова година винаги е била символ на новото начало и повод за много хора да се опитат поне да направят някаква промяна в живота си. Явно и аз не съм много по-различен и също търся промяната или поне вдъхновението за нея. Затова ще започна с една музикална аналогия, която много ме вдъхновява и зарежда с позитивна енергия, а кой знае – може пък да ми вдъхне и сили да направя и нещо смислено в живота си?

Преди много години, когато бях тийнейджър, група Europe бяха големи звезди. Едва ли има някой мой връстник, който да не си спомня фантастичния риф от „The Final Countdown“ и русите гримирани момчета, които клатеха дългите си топирани коси в такта на песента. Е, днес тези момчета поостаряха, преминаха през много трудности, разделиха се за дълго, но за щастие пак се събраха и през 2004 г. издадоха първия си албум от новата ера на групата – „Start From The Dark“.

Това е музика, която направо ме шашардиса още от първото слушане, и която и до днес използвам за енергиен допинг. Europe не само са една зряла група, но са постигнали и невероятно музикално съвършенство и синхрон, които са родили този великолепен албум.

Но не само музиката е интересна в него. Всяка песен – било със заглавието си или с пасаж от текста – е повик към духовно осъзнаване и пречистване. По онова време бях много задълбал в лични и професионални проблеми, осъзнавах, че се движа в омагьосан кръг, но не знаех какво да направя – сякаш живеех в някакъв объркан кошмарен сън. Песента „Wake Up Call“ беше наистина моя звън за събуждане. Можеше и да не знам накъде да гледам, но беше важно поне да си отворя очите.

Europe – Wake Up Call (Звън за събуждане)

Разбира се, пробуждането не стана мигновено, а още по-страшно беше след това. Постоянно си задавах въпроса накъде да поема и какво да правя, а отговор не идваше. Знаех само, че нещо трябва да направя, ако не искам животът ми да мине в просто вегетиране от работа на масата и оттам в леглото. Имах нужда от насока и мотивация. Това ми даде песента „Start From The Dark“ (Започваме от тъмното). Ето един кратък цитат от текста:

Tonight, this is where we go
To find out who we really are
We’ve got nothing left to lose
Tonight, this is how we breathe
To put some strength back in our hearts
We’ve got nothing left to lose
We start from the dark

приблизителен превод:

Тази нощ, вървим натам,
за да открием кои наистина сме
Нямаме какво да губим повече
Тази нощ, дишаме така,
за да вдъхнем отново сила в сърцата си
Нямаме какво да губим повече
Започваме от тъмното

Europe – Start From The Dark (Започваме от тъмното)

Разбира се, лесно е да се вземе решение. Трудно е да се изпълни. Особено в моменти, когато виждаш, че твоите напъни не дават видим резултат. Отчаянието е на път да те обземе напълно и да предаде в ръцете на апатията и депресията. В такива моменти се сещам за песента „Got To Have Faith“ (Трябва да имаш вяра), защото само с дълбока и силна вяра човек може да преодолее трудностите и да открие отново себе си. Няма значение в какво точно вярваме – дали в себе си, в успеха, в щастливата звезда или в някой бог. Важното е да поддържаме огъня на вярата, защото само той ни дава сили в миговете на объркване.

Europe – „Got To Have Faith“ (Трябва да имаш вяра)

Ако си мислите, че вече съм открил пътя си в живота и имам ясна цел, която да следвам неотклонно – грешите. Още търся себе си и точно този блог е мястото, където, споделяйки с вас, споря със себе си и се опитвам да открия своя път. Това, което все пак смятам, че съм постигнал, е че съм се събудил от транса на безцелното ежедневие, че съм поел по един път, който може и никъде да не ме заведе, но поне пътуването е интересно и най-важното е, че не бездействам, а съм взел живота си в собствените си ръце. Какво ще излезе от това – само Бог знае. Но аз съм щастлив, че вървя. Този положителен заряд ми идва и от песента „Flames“ (Пламъци). Ето един цитат от нейния текст:

There is no going back, this is what we know
We come to entertain, asking you to follow
Be born to self-destruct, here it comes again
A desire to go down in flames

което в превод звучи горе-долу така:

Няма връщане назад, това го знаем
Идваме да ви забавляваме, искайки да ни следвате
Родени сме, за да се саморазрушаваме, ето идва отново
желанието да потънем в пламъци

Europe – „Flames“ (Пламъци)

Може и да изгорим, но по-добре да вършим нещо за своя живот, отколкото да чакаме другите да го направят. Животът тече неумолимо и докато се усетим – взел, че свършил. Поне аз вече усещам, че това е може би последният влак за мен и не бива да се помайвам много-много. За пореден път си давам обещание да започна промяна и да стана по-добър, чувствайки, че предстартовото броене вече е започнало. Последното.

Накрая ви предлагам едно прекрасно изпълнение на тази велика песен от едни невероятни майстори – хора, които преминаха през пламъците, за да се преродят наново:

Europe – The Final Countdown (Almost Unplugged)


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Лични, Музика и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Start From The Dark

 1. Пак ме „уцели в десетката“…

  За много години!

 2. radislav каза:

  Като се сетя като малък, как възпроизвеждах текста на „The Final Countdown“ отначало 🙂

 3. pierrot каза:

  първо за много години из страниците на твоят дневник:)
  после – не го знаех въобще този албум, което ще бъде коригирано още тази вечер. Просто не съм ги чувал много отдавна и това също съм го пропуснал.

 4. Майк Рам каза:

  @Pierrot, благодаря за пожеланието! Радостна и успешна Нова година и на теб! Чуй го целия албум – няма да съжаляваш! А най-добрата песен съм я запазил за друг пост 🙂

 5. KrassiAristo каза:

  О Майк, пак ме изненада и изплаши!Защо ли? Телепатия ли е незнам, но и аз имах подобни мисли.Наистина винаги повече ме забавлявало пътуването към целта, отколкото самата цел. Мисля, че сме достатъчно мъдри и го осъзнаваме вече.
  През Новата година ти пожелавам много, много късмет, много здраве, вдъхновение да бъдеш с нас и попътен вятър,
  с много приятни изненади и предизвикателства.
  Чехите много често казват в опрделени моменти: Това, което не може да ни унищожи ни прави по-силни! Много помага! Лека и приятна седмица и много хубав ден ти желая.

 6. cveta каза:

  За много години,момчета и момичета! А за пламъците,огъня,унищожението-мисля по друг начин-закаляват това,което ни е необходимо за напред,а унищожават това,което не ни трябва.

 7. tony каза:

  Припомняш винаги чудесни групи. Бях на концерта им в Ловеч, площадът беше препълнен, а те звучаха удивително свежо, енергично, като много по-млада от годините им банда. Дано дойдат пак в България.
  И честита нова година на теб и семейството ти.

 8. Ariel каза:

  Много вдъхновени коментари!

  Много от нас буквално живеят с тези песни, както и с новия албум на EUROPE. 🙂

  Бъдете здрави и съзнателни!!!

 9. Иван Попов каза:

  Велика група са europe. И завръщането има беше толкова ударно, че новите албуми са с всeки следващ, все по-добри. Start From the Dark (2004) направо не беше за вярване. И докато Secret Society (2006) беше лек полъх на постепенно обновяване, то Last Look at Eden (2009) направо ми подкоси краката. Да не забравяме и много интересния концертен Almost Unplugged (2008), в който можем да чуем как групата прави кавъри на любими свой изпълнители. Направо нямам търпение какво ще измислят след година-две.
  Rock on!

 10. Иван Попов каза:

  Извинявам се за многото „направо“ в коментара, но доста се развълнувах, като видях цяла статия за любимата си група 😉 и прочетох какво съм написал (както обикновено) едва след натискане на бутона за изпращане. А като добавя и влиянието на мнението ми, че това е една много недооценена група, всичко става ясно, нали?
  Поздрави!

 11. Майк Рам каза:

  Простено ти е, Иване! 🙂 И аз така се чувствах, като чух тези албуми – една наистина велика група, която все още стои в сянка у нас.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s