Моята любима музика – Arjen Anthony Lucassen’s Star One

Arjen LucassenArjen Anthony Lucassen отдавна е известен сред ценителите на прогресив музиката като самобитен и безкрайно талантлив музикант главно със своите проекти под името Ayreon. Въпреки, че критиците и публиката причисляват неговата музика към стила progressive metal или sympho metal, той самият я нарича space metal. Може би затова мой фаворит в неговото творчество е проектът му Star One, който с единственият си студиен албум (озаглавен предсказуемо Space Metal) звучи подчертано по-твърдо и по-рокаджийски от предишните му произведения.

„Star One“ е не само по-твърд, той е „по-групарски“ проект. Докато предишните му проекти с Ayreon бяха само студийни и във всяка песен участваха различни хора, то тук Lucassen се е опитал да го реализира с един постоянен екип, който наистина да изглежда като една нормална рок група. И успява. Албумът „Space Metal“ постигна доста голям успех не само в Европа, а и в целия свят, което му даде самочувствието да ангажира музикантите (и то какви музканти!) за по-дълго време и да направят и концертно турне, което беше записано и издадено като отделен албум на DVD.

Музиката на Arjen Lucassen винаги е била посветена на фантастични и космически теми. „Space Metal“ не прави изключение в това отношение. Интересното при него
е това, че песните са посветени на фантастични филми и книги, които са го вдъхновявали. Тук ще ви предложа няколко песни, които аз много обичам. Това, което страшно ми въздейства е невероятния му талант да композира красиви песни и да оформя божествени многогласни мелодии. Като прибавим факта, че в тази фрупа участват петима (!!!) певци, сред които доказали себе си таланти като Russel Allen (Symphony X), Damian Wilson (ex-Threshold) и двете страхотни женища с божествени глаове – сестрите Floor Jansen (After Forever) и Irene Jansen, се поучава една фантастична амалгама от гласове, от която човек само може да изпадне в екстаз.

Точно поради това, съм подбрал за вас няколко песни, които демонстрират невероятни хорови вокални изпълнения и са просто велики парчета.

The Eye Of Ra. Песента е посветена на филма Stargate (1994). Концертно изпълнение

Същата песен (The Eye Of Ra), но направена на клип (мисля, че е от някой фен) с кадри от филма.

Songs Of The Ocean. Тази песен пък е посветена на сериала „Star Trek“.

Intergalactic Space Crusaders – тази ми е най-любимата. Посветена е на сериала „Седморката на Блейк“ – култов филм от времето на моята младост.

Приятно гледане! Надявам се да ви хареса.

Публикувано на Лични, Музика. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Моята любима музика – Arjen Anthony Lucassen’s Star One

 1. haz каза:

  И на мен последната ми е най-любима. Не знаех, че е посветена на „Седморката на Блейк“, това я прави още по-култова:)
  Мерси.

 2. Assenoff каза:

  Много, ама МНОГО е добър в музикално отношение!
  Само мацките придават малко излишно glam звучене за моя вкус, но пък в това им е чара 🙂

 3. mikeramm каза:

  Те, мацките, не са и първи красавици, ама как пеят!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s