Какво означават парите за вас?

Dollars„Money makes the world go ’round“ се пееше в една стара песен. „Парите не могат да ти купят любов“ пък пееха Бийтълс, но могат да ти купят всичко останало, с което се купува любовта.

Колкото и да са ни внушавали, че парите са нещо мръсно и неморално, че покваряват човешката душа, няма как да не си признаем, че всички мечтаем да имаме повечко от тях, за да си направим живота по-добър или поне по-удобен.

Наскоро попаднах на една статия, озаглавена 42 факта за парите, които ще ви разтърсят, в която авторът любопитни и на моменти шокиращи (поне за мене) факти до каква степен парите и мисълта за тяхното придобиване са завладели мисленето на братята американци.

Прави впечатление, че не са посочени почти никакви източници на информация, така че цялата „фактология“ може да се окаже чиста партенка (това е оксиморон! 🙂 ) и не знам доколко може да се взема насериозно, но все пак си струва да се позамислим малко над тези „факти“. Ето някои от тях:

 • Повече си фантазираме за пари, отколкото за… секс.
 • Парите са основната причина за неразбирателството в брака.
 • 65% от американците биха живели сами на необитаем остров за една година срещу един милион долара.
 • 92% от тях биха предпочели да са богати, отколкото да намерят любовта на живота си.
 • Половината от хората, които си продават къщите с обзавеждането, си отвинтват крушките от лампите.
 • Когато се подхвърля монета, теорията казва, че вероятността да се падне „ези“ или „тура“ е еднаква. В америка, обаче, на „ези“ залагат 3 пъти повече хора, отколкото на „тура“.
 • Един от всеки 4 американци смята, че най-добрият начин за забогатяване е да спечелиш от лотарията.
 • 83% от американците все още плащат с чекове, вместо с кредитни карти.
 • Хората са по-склонни да дават бакшиши в слънчеви дни, отколкото в облачни.
 • Ако ви запитат какво бихте предпочели – пазаруване до припадък или да правите страхотен секс, мъжете отговарят предвидимо и без замисляне. За жените (в Америка), обаче, най-голямата мечта била непопълнен чек за пазаруване в любимия магазин!

Още много забавни и интересни неща за предпочитаният и страховете на американците, свързани с парите, може да прочетете тук. Статията завършва със списък от 10 книги, посветени на темата за бързото забогатяване, които може да се окажат полезни и за вас 🙂

Публикувано на Американизми, Разни. Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Какво означават парите за вас?

 1. lyd каза:

  виж текста ми от 28 новември, „Секс и пари“. Може да видиш още и „Да го духат бедните“ (15 март), както и „Закуска в Тифани“ от 20 декември 🙂

 2. mikeramm каза:

  Непременно! 🙂

 3. HeYJIoBuMa каза:

  С една дума: Възможности 🙂 Някои обаче е хубаво да бъдат пропуснати (по една или друга причина)

 4. Майк, защо цитираш, а не споделяш личен опит?

  Например нещо такова: Много обичам парите. Обичам да ги печеля, да ги харча, да ги инвестирам, да ги раздавам… Хоби, улесняващо раздаването: винаги когато духа силен вятър, изсипвам чували с банкноти през прозореца. Вятърът ги разпределя съвсем справедливо – като божий наместник, той по-добре от мен знае на кого колко… 🙂

 5. mikeramm каза:

  Когато започна да печеля пари с чували (а това се надявам да стане скоро 🙂 ) ще споделя и личен опит. 🙂

 6. Longanlon каза:

  Като имаш пред вид каква част от живота си прекарваш в работа и по колко печелиш, какво се учудваш, че хората биха прекарали 1 година на самотен остров за $1 млн? Работиш 8 часа, колкото и си буден – за 2 години ще ти се събере толкова работене, колкото ще прекараш буден на острова за 1. Ти за 2 г. може ли да спечелиш 1 млн?

 7. mikeramm каза:

  Предполагам, че под „необитаем“ се разбира „нецивилизован“ остров, т.е. без телефони, интернет, телевизия, ХРАНА, ДРЕХИ – нищо. И ако трябва да се бориш с природата цяла година, за да оцелееш, едва ли просто така ще си бачкаш по 8 часа на ден. Ако не работиш почти денонощно (поне в първите месеци), просто ще си умреш там. Ти готов ли си да умреш за 1 милион?

 8. Longanlon каза:

  Аз на такъв остров дето го описваш бих отишъл и без пари, колкото за сървайвъра 🙂

 9. Longanlon каза:

  И това за бачкането по цял ден за да не умреш не знам от къде ти хрумна – хората в каменната ера са „работили“ (ловували там, чукали камъни) по около 20 часа седмично за да задоволяват потребностите си, през останалото време са се излежавали.

  То това е донесла цивилизацията на човечеството – 100 часовата работна седмица…

 10. mikeramm каза:

  Ти спомняш ли си каменната ера? 🙂

 11. Дени каза:

  Аз вече срещнах любовта на живота си. Остава ми само да забогатея 🙂 Ако си гледаш рибки какъв подарък за коледа можеш да им вземеш?

 12. Повечето хора се инрересуват не толкова от парите а от количеството им. Дж. М. Кейнс беше казал някаде, че ако по светат се въртят толкова много пари защо някой трябва да е притеснен, че на него не му достигат.

 13. gemmarose каза:

  Да, съгласна съм, без пари не може. Номера е да се справяш с колкото е възможно по малко. По-свободен си така – не се ограничаваш с работа, с която се правят много пари, а вършиш това, което ти харесва. И тялото доволно, душата още повече.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s