Един щастлив понеделник

Днес цяла сутрин си мислех, че трябва да напиша нещо в блога си, за да поддържам ритъма на писане, нещо хубаво и полезно, нещо вдъхновяващо и забавно, но за съжаление, нито ми идваха идеи, нито ищах за писане. И не щеш ли – изведнъж сред публикациите на днешния ден открих три блог поста, които ми създадоха настроение и вдъхновение, и ме заредиха с енергия за цялата седмица. Хубави думи, които реших да споделя с вас за късмет и добро настроение.

Тишо Димитров е озаглавил своето есе „Щастливи по време на криза“ и в него казва:

Няма радост без тъга, няма светлина без тъмнина, няма нощ без ден, бедността е невъзможна без богатството, а щастието без нещастието не съществува.

Всичко, което ни се струва лошо, може да ни донесе нещо добро. Кризата е повод да се освободим от страховете си, от безсмислените дейности и да се фокусираме върху онова, което обичаме и което ни прави щастливи.

Е, сега кризата безкомпромисно те натиска в ъгъла. Дава ти нов шанс. Връща ти свободата насила. Можеш да се натикаш обратно в досегашната схема, ако искаш. Но можеш и да последваш някаква мечта. От теб звиси. Предимството на ситуацията е, че човек, изтикан до ръба, няма какво да губи. Сега си по-силен /силна от всякога! Моментът е изключително подходящ за хващане на божествените топки.

Какво повече мога да добавя? Използвайте го този момент!

Пламен Петров пък, в поста си „Ползвайте плажно масло“ е цитирал един текст на Мери Шмих, замислен като реч, в която авторката дава остроумни и мъдри съвети (като този в заглавието):

Всеки ден направете по нещо, което ви плаши.

Пейте!

Не си губете времето да завиждате! Някога сте по-напред, друг път изоставате. Състезанието е дълго и накрая вие се състезавате само със самите себе си.

Помнете похвалите, които получавате. Забравете обидите. Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали.

Пазете старите си любовни писма. Изхвърлете старите се банкови извлечения.

Протягайте се.

Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво желаете да направите с живота си. Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 22 години какво искат да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, още не знаят.

Казано с други думи: Не се вживявайте в дребните проблеми – те ще отминат, както и целия ни живот. Затова бъдете като децата – радвайте се на момента! Открийте дребните радости в живота и им се насладете!

И накрая – няколко мъдри съвета от шестокласниците от училище Uwekind, които Деси Бошнакова цитира в своя блог. Те казват:

Няма нищо лошо в това:

 • да се усмихваш без видима причина
 • да плачеш от радост
 • да се глезиш от време на време
 • да отделяш време само за себе си
 • да казваш „Извинявай!”, когато си сгрешил
 • да рискуваш
 • да живееш както искаш

Нека се поучим от децата и поне за малко да си дарим щастие и да изпитаме удоволствие от живота!

Щастлива и успешна седмица на всички! Нека посрещнем празниците със сърца, изпълнени с щастие и доброта и с усещането за една пълноценно изживяна година!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Духовност, Мъдрости и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Един щастлив понеделник

 1. Dessi Boshnakova каза:

  Майк, пожелавам ти много щастливи понеделници. По-скоро само щастливи понеделници. Много ще е добре, толкова щастливи да бъдат и другите дни от седмицата.

 2. Паулина Димитрова каза:

  Много благодаря!Имах нужда в началото на новата седмица да прочета и усетя нещо подобно!Хубава седмица!

 3. ladyvera каза:

  Благодаря за споделеното, успешна седмица и на теб! 🙂

 4. feia каза:

  Уникално! Колко е хубаво, че има някой, който да напише нещо, което си позабравил и да ти го припомни като ти даде енергия.
  Поздравления :)))))))))

 5. Абе има и метафора но истината е точно в такива неща бе човек! Много ме изкефи за пореден път!
  П. С. Имам едно предложение за теб на или на четри очи или на две уши 🙂 !

 6. stefan.rusev каза:

  Много положително ми подейстна тези три цитата.

 7. KrassiAristo каза:

  Благодаря ти Майк и за началото на днешния ден! Даде ми добра енергийка.Толкова ми е нужна и така топли. Благодаря и на всички добри и позитивни хора. Те са здравата част на човечеството. Завистта, лошотията са психичеки нарушения, които трбва да се анулират с градивни, добри дела в името на децата и природата. Така ще лекуваме лека ,полека ,така мъдрия ни народ – оцелял през вековете. Погледни каква страница си сковах. Но това трябва да е основата за професионалната. Има още развитие системата – пази природата а и е голяма емоция.Всичко можем да променим за часове в зависимост от настроението. Хубав ден. Как да си кача една снимцица незнам, като тъ пиша? Сигурно е трйябвало още при регистрацията?

 8. Maya каза:

  „Щастливи като децата“ е заглавието на заглавната картинка. Пожелавам го на всички! Моето верую в живота е, че и ние имаме много неща, които да научим от тях и най-важното да се стараем да не ги възпитаваме отучвайки ги от истинските чувства, от неподправеният смях, от това да правят нещата интуитивно и под звуците на сърцето 🙂

 9. Вяра каза:

  Благодаря от сърце за хубавата публикация, Майк! Действа като топлинка в тия студове!

 10. Майк Рам каза:

  Радвам се, че и на вас ви е харесало!

 11. Майк Рам каза:

  KrassiAristo, регистрирай се в http://en.gravatar.com/ с имейл и снимка и след това винаги ще се появява на твоите коментари.

 12. krassiaristo каза:

  Благодаря Майк! Само да видя какво стана!

 13. john smith каза:

  Въпреки че чета тази статия в края на деня, нищо не и пречи да ме направи доста по радостен, нали? 🙂
  Браво Майк !

 14. tony каза:

  Странно, а на мен не ми подейства… Искрено завиждам за позитивните коментари и много ми се ще уж и аз така да отговоря. Ама не става…
  Всъщност ако можеше с няколко цитата да си оправим настроението или даси върнем надеждата, светът сигурно щеше да е много по-прекрасно място.
  Изчезвам, да не пръскам повече песимизъм.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s