Петъчна притча: Човекът и неговата сянка

Човекът и неговата сянка

от Паулу Коелю

Преди много години живял човек, който бил способен да обикне и да прости на всеки човек, когото срещнел. Заради това, Бог му изпратил ангел да поговори с него.

– Бог ме помоли да дойда и да ти кажа, че Той иска да те възнагради за твоята доброта – казал ангелът. – Можеш да имаш всяко нещо, което си пожелаеш, като дар от него. Искаш ли да имаш способността да лекуваш?

– Категорично не – казал човекът. – Предпочитам Бог да избира онези, които да бъдат излекувани.

– А какво ще кажеш да поведеш грешниците обратно по пътя към Истината?

– Това е работа за ангели като теб. Не искам да бъда почитан от никого или да случа като пример за подражание.

– Виж, не мога да се върна обратно на Небето без да съм ти подарил някакво чудо. Ако ти не си избереш, аз ще избера вместо теб.

Човекът се замислил за за момент и казал:

– Добре, бих искал да мога да правя добро, но никой да не го забелязва, даже и самият аз, за да не се изкуша от суетата.

Тогава ангелът направил така, че сянката на човека да притежава силата на изцелението, но само когато слънцето свети в лицето му. Така, откъдето и да минел, болните се изцелявали, земята разцъфтявала плодородна, а тъжните хора преоткривали щастието.

Човекът бродил по земята в продължение на много години, несъзнаващ чудесата, които правел, защото когато гледал към слънцето, сянката му била винаги зад него. Така той можел да живее и да умре без да осъзнава собствената си святост.

***

Понякога ми се иска да съм точно такъв човек…


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Духовност, Паулу Коелю и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Петъчна притча: Човекът и неговата сянка

 1. hristostankov каза:

  На всеки би му се искало да е такъв човек…

 2. Betty каза:

  Вероятно е възможно…Нали всики ходи по улиците придружаван от собствената си сянка…Успешен ден:)

 3. Димана каза:

  Много хубава притча 🙂 Благодаря ти!
  Аз мисля, че когато искаш да направиш добро, винаги ти се показва най-добрата възможност да помогнеш на този, който има най-много нужда. Стига да можеш да гледаш и към другите, не само себе си, защото всеки е значим 🙂

 4. KrassiAristo каза:

  Благодаря ти Майк!Трогателно пише Паулу. Сутринта се сабудих с такава мисъл за доброто, а ти я сякаш прочете. Препратих я на моята Доли. Сякаш точно това исках да и кажа. Представи си каква думичка вълшебна си имаме в българския – сякаш! Има в нея нещо…..чуство, интуиция, усещане …..незнам, но е хубава!

 5. radislav каза:

  Благодаря ти Майк за хубавата притча. По принцип не съм от най-големите фенове на Коелю, но всъщност значението й е доста важно, може би повече отколкото предполагаме.

 6. Гинчо каза:

  Да това е точно така, но ние не го знаеме.Мисля,че не е необходимо да го знаеме.Има Господ и той си знае работата. Това е живота и затова е хубав.

 7. Владимира каза:

  Да, ето това е Коелю. Винаги има скрита истина във всяко нещо, разказано от него, въпросът е само човек да го открие за себе си. Иначе красотата на езика му и топлотата на думите никой не може да му ги отрече, но на пръв поглед зад типично женските писания има много мъдрост, а тя е предназначена за всички … Важното е да я намираме и то не само в притчите му, но и вътре в нас …

 8. дора каза:

  Мисълта е магия, думите са магия.Когато да са изпълнени с любов и доброта те творят чудесата, затова трябва да внимаваме какво миклим и какво изричаме.Не напразно е казано – внимавай какво си пожелаваш…

 9. cveta каза:

  А защо мислиш,че не си такъв човек?Дали защото не виждаш всички следствия от твоите мисли,думи и действия?Мисля,че това не ти и трябва,защото суетата провокира.Мотива е важен,той е в основата.

 10. Можем да бъдем – ако гледаме право в Слънцето.

 11. Rayn@ каза:

  Благодаря, Майк за тази притча с много поуки в нея.

 12. poly каза:

  Благодаря…..Наистина е прекрасно човек да прави добро ,без да знае…

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s