Седмичен блог дайджест – 3

Когато започнах с тази идея, си мислех: кому ли ще е интересно да чете стари блог публикации, но се оказа, че се намират, при това не малко, статии, които са стойностни и си струват да бъдат прочетени, дори и по-късно, без да загубят от качествата си. Поради това реших да продължа с тази идея с надеждата, че всеки ще открие нещо полезно за себе си.

Събота, 01.05.2010

Отдавна се каня да кажа добри думи за Аспарух, който е извор на мъдри и хапливи сентенции в Twitter, но в блога си пише неща, които или са твърде лични, или твърде извисени, за да могат да бъдат разбрани от моята простовата душа. Сега, обаче, попаднах на една статия за еднократните вещи и еднократните взаимоотношения, която много ми хареса и, надявам се, всеки ще разбере и ще оцени.

За блогърите и всички останали, които създават авторско съдържание в интернет, Боян Юруков е създал една добавка (plugin) за WordPress – WP-Kradeno, – която търси копия на вашите публикации в интернет и ви подсказва сайтове, които вероятно са прекопирали вашите статии без вашето знание. Доста полезен инструмент, според мен, а освен това е напълно безплатен. Препоръчвам!

Неделя, 02.05.2010

Как се изгражда една онлайн общност? Лесно ли става, бързо ли? Това са въпросите, които разглежда Димитър Цонев в своята неделна статия. „Хубавите работи стават бавно“, казват бабите. Освен това трябват и много вяра и упоритост. Прочетете статията, за да разберете какво още е нужно.

Първи май беше ден на книгите. Беше направен опит за отбелязване на рекорд по масово четене. Рекордът не се получи, но за сметка на това в Южния парк са се събрали много почитатели на книгата и е станал хубав купон. Вижте репортажи от събитието с много снимки и видео от Комитата и от Христо Блажев.

Другото „голямо“ литературно събитие беше гостуването на модерния френски писател Фредерик Бегбеде у нас по повод излизането на новата му книга „Почивка в кома“. Светла Стоянова от „Аз чета“ и Константин Павлов – Комитата са присъствали на това събитие, което е приличало повече на опашка за сирене от купонните времена, съчетана с турска баня, но изкуството изисква жертви и явно жегата и задухата не са успели да сломят духа на верните му фенки. (Комитата е публикувал доста впечатляващи снимки.) От двете статии оставам с впечатлението, че Бегбеде се бори за званието „любим автор на манекенките“, което иска да изтръгне от ръцете на Паулу Коелю и сякаш успява – поне е по-млад и по-секси 🙂

За мен най-стойностната статия на неделния ден е разказа на Борис Луканов за новия бизнес модел за продажба на музика, тръгнал от Трент Резнър и неговата група Nine Inch Nails и въведен в България съвсем наскоро от ветераните от ФСБ. Безплатно предлагане на музика, създаване на истинска и тясна връзка с феновете, изграждане на база от верни и лоялни почитатели и продаване на качествени продукти точно на тези хора. Това е моделът на новото време и съвсем скоро ще видим, че той е по-печеливш от модела на монополистите и техните лобисти.

Понеделник, 03.05.2010

От блога на Манол разбрах, че е плъзнала нова блогърска игра – „Какво бихте направили, ако разберете, че ви остават още няколко месеца?„. Доста щедро. Преди две години и аз направих подобен опит, само че бях много по-строг – попитах читателите какво биха направили, ако днес е последният ден от живота им и споделих своята представа за този ден. Един месец по-късно майка ми почина.

Не знам дали да вярвам на суеверия, но съм убеден, че вместо да фантазираме кога ще дойде Смъртта, трябва всеки ден да общуваме с близките си и да им казваме, че ги обичаме, защото тя е много коварна и винаги може да ни изненада. А след това няма никога да имаме втори шанс. Радо Бимбалов, един от двамата създатели на „Замунда Банана Бенд“, който от скоро навлезе в блогърското поприще, е публикувал една много силна история за своя баща. Непременно я прочетете!

Миналата седмица се проведе и изложението Eventex 2010, посветено на организирането на събития, което съчета изложбена част със серия от презентации, на част от които и аз успях да присъствам. Щастлив съм, че познавам по-голямата част от участниците, както и почти всички лектори. Най-добрите от тях (Деси Бошнакова и Емил Минев) вече са изнасяли свои презентации и в Клуб „Спри и помисли!“, а други (като Мартин Линков) скоро се надявам да го направят. 🙂 Василена Вълчанова е публикувала много добра статия за отминалото събитие – прочетете я!

Не пропускайте и третата част на серията на Григор Гачев за интелектуалните права. В нея той обяснява смисъла и целта на патентите, авторските права и търговските марки. Изключително полезен материал!

Вторник, 04.05.2010

Интересен коментар на Христо Блажев по повод на новата книга на Бегбеде и голямата шумотевица около неговото идване в София. Той я нарича „безподобен боклук„, с което предизвика много и емоционални коментари. Очертава се интересен сблъсък 🙂

На 21, 22 и 23 май, 2010 г. в София ще се проведе семинар „Предприемачество в софтуерния и интернет бизнес”. По този повод, Иля Антипов, един от инструкторите на семинара, даде специално интервю за моя блог PM Stories. „България има висок потенциал за развитие на ИТ бизнеса“, твърди той. Цялото интервю, както и пълна програма на семинара можете да прочетете в PM Stories.

Тъжната новина на деня е, че Heaven and Hell няма да свирят на софийския фестивал Sonisphere поради тежкото състояние на Ronnie James Dio. Големият певец страда от рак на стомаха и състоянието му не позволява да участва в турнета, въпреки силната вяра на групата и всички фенове, че е започнал да се подобрява. В официално изявление по-късно, великият Рони каза:

С вашата нестихваща любов и подкрепа ще продължим да се борим и ставаме по-силни. Ще има други турнета, още музика, още живот и още магия.

Сряда, 05.05.2010

Блоговете навлизат все по-широко и често в корпоративния свят това явление се вижда като заплаха за сигурността и имиджа на компанията. Могат ли служителите да имат лични блогове и какво да пише във фирмения блог? Това са важни въпроси, които Димитър Цонев разглежда в своята статия „Значението на личния блог за фирмата„.

По същата тема, Васи ни предлага един прост, но много ценен чеклист на дейности, които трябва да вършим, ако искаме да успеем в социалните медии. Лесно можете да проверите вие как се справяте.

Георги Грънчаров продължава сагата за провалените концерти с нова история, с развитие на старата и с няколко ценни поуки. Прочетете я, за да сте подготвени, когато решите да си купите билет за концерт на западна рок група.

Темата за авторските права, музикалния бизнес и торентите остава актуална и тази седмица и по този въпрос отново имаме един чудесен анализ от Комитата, озаглавен „Пазар ли е музикалният пазар?„. Аз съм върл противник на сега съществуващата система, която на практика дава монополни права на издателите и е изцяло в ущърб на потребителите. В тази статия Комитата съзира един съществен обществен конфликт – „защитата“ на „авторските права“ води до нарушаването на някои граждански права. Очевидно е, че такъв модел е обществено неприемлив.

Четвъртък – петък, 06-07.05.2010

Гергьовден е празник, който всички чакаха с нетърпение да се нахвърлят върху печените агнета и бирите и блог пространството някак опустя. Но въпреки това, попаднах на статии, които заслужават внимание.

През 2001 г. няколко видни автори и специалисти в областта на софтуерното производство създават Манифеста на гъвкавото (Agile) програмиране. Днес принципите и ценностите, заложени в този документ, се възприемат от все повече и повече професионалисти по света, а някои от методологиите придобиха значителен авторитет и навлязоха успешно в практиката. Създателите на Манифеста са стартирали проект за превеждането му на различни езици и аз се включих в него като преводач на български. Всеки, който се интересува от Agile програмиране, може да се включи в дискусията, която стартирах в блога PM Stories, за да изготвим заедно един точен, разбираем и приемлив превод на този основополагащ документ.

По принцип не пиша за политика и не коментирам подобни теми, но през празниците попаднах на две статии, които някак странно се откроиха пред очите ми. На фона на дивия популизъм обзел нашенската блогосфера, където разпалени борци за справедливост защитаваха действията на гръцките „улични демократи“, Марфа, в статията си „Болен здрав носи„, окачествява събитията на юг като „чиста лудост“. Другата интересна статия е на Сандо – блогуващия с пилци, – който сравнява Европа с „таверна, в която едни пият на вересия, а други черпят„. Радвам се, че има хора, които разсъждават трезво и логично, вместо да възхищават от героизма на братята гърци и да призовават към същото и у нас, за да „се оправим“ и ние.

[…] защото лека-полека хората си дават сметка, че “бедните” и “онеправдани” гърци протестират срещу орязването на привилегии, каквито дори “богатите” западняци никога не са имали (а за българите пък да не говорим).

И накрая, един полезен съвет от Деница Стоева за това как да станем по-продуктивни. Използвайте техниката на стоте идеи – създайте си сами списък от сто идеи как да решите даден проблем. Как точно става това – прочетете статията на Деница.

Дългата серия почивни дни със сигурност ще откъсне повечето от нас от интернет, но няма да променя схемата на седмичния блог дайджест – приключвам засега, а в следващата серия новините отново ще започнат от събота.

До скоро!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Седмичен блог дайджест – 3

  1. Pingback: Нови дрешки « Vanya's Weblog

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s