Един свеж ден – 2. Част втора: денят на зоопарка

Първата част на тази история написах преди две седмици, а днес се оказа точното време за публикуването на втората. Случайно разбрах, че днес е денят на българските зоопаркове и бих искал с този пост да поздравя всички хора, които се грижат за животните там.

Преди време бях попаднал на статията на Венци Зоологическа градина или зоологически затвор, в която той критикува съществуването на зоопарковете като място за измъчване на животните, лишени от естествената си среда. Съгласен съм с него, че сегашното състояние на Софийския зоопарк е много зле, но си мисля, че и за децата, и за възрастните едно такова място е винаги източник на незабравими преживявания, на полезни знания за поведението на животните и отмора. Вярвам, че има начин да бъдат построени зоопаркове, в които животните да са много по-близо да естествената си среда и като в същото време и хората да са добре защитени. Това става с мисъл, с желание и, естествено, с пари.

Когато отидем семейно на кино, даваме стотина лева, защото покрай билетите за филма, отиват пари и за пуканки, и за пици, бири и сладоледи след това. Несериозно е едно семейно посещение в зоопарка да струва 8 лева! Билет за възрастен – два лева! И десет да поискат – пак ще ги дадем. Смятам, че спокойно могат да се събират повече пари от билети, с което значително ще се повиши бюджета на зоопарка.

Инициативата за осиновяване на животни също е много добра, но биха могли да наложат по-сериозни ангажименти към осиновителите. Забелязахме, че много от осиновените животни нямаха табелки с името на вида и произхода, но за сметка на това имаха големи рекламните надписи на осиновителите.

Но да се върнем на нашия свеж ден. 🙂

Ние посетихме зоопарка с нашия племенник Гого, на когото му беше за първи път да види такива животни. Беше горещ ден в началото на май, за който днес си спомняме с надежда, на фона на студа и дъждовете навън. Детето се радваше на непознатите животни и ги разглеждаше с жив интерес. Оказа се, че не само той, ами и аз също се запалих от желание да разгледам всички клетки и да снимам животните. Бях оставил всички мисли и тревоги за работа у дома и се чувствах много приятно в компанията на цялото семейство.

Гледахме маймуните и ламите, рибите и змиите, слона и носорога, лъвовете и тигрите, вълците и лисиците и много се забавлявахме да гледаме как мечката си играе с една автомобилна гума.

Бях изключително приятно изненадан от новата обществена тоалетна, която за разлика от зимата, вече работеше и беше забележително чиста и приятна за използване.

Безспорно, може много да се направи още, за да бъде зоопарка истински „парк“ – едно красиво и приятно място за софиянци – и да бъде посещаван от много хора с желание и интерес. Радвам се, че го има и бих подкрепил всяка кауза за неговото развитие и подобряване на условията за живот на неговите питомци, вместо да бъде разрушен.

Ето и няколко клипа:

Гого и маймунката

Мечката се разхлажда във водата


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Един свеж ден – 2. Част втора: денят на зоопарка

  1. fen каза:

    Свежото доказателство, че нещата в живота ни са въпрос на нагласа и възприемане. Ако човек се осланя на пари и власт, които да му носят щастие, то каузата е загубена. Поздрави от мен.
    Колкото до затворените животни-споделям мнението ти,цитирам,- „че има начин да бъдат построени зоопаркове, в които животните да са много по-близо да естествената си среда“.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s