Как да се защитим от въоръжен нападател?

Доста често ми се е случвало да си задавам този въпроса напоследък. Хора ги пребиват в тъмното за стотинки, други ги отвличат – въобще насилието властва по улиците на България, а аз като един кротък и миролюбив човек винаги съм си мислел, че бих бил напълно беззащитен в такава ситуация.

До скоро.

Миналата седмица, благодарение на Божидар, имах възможността да участвам в кратък курс по Крав Магаизраелска система за самозащита – и това напълно промени разбиранията ми за опасността и за моите възможности за реакция. Обичам да гледам екшън филми и много се кефя когато героите „чупят стойки“ и пребиват лошите. В реалния живот, обаче, нещата стоят по малко по-друг начин.

Първо инструкторът Алекс ни научи, че трябва да различаваме нападателя си. Най-често това са квартални хулигани или наркомани, останали без пари за поредната доза, с които човек може да се пребори. Разбира се, има вариант нападателят да е професионалист и тогава нищо не можем да направим, освен да се оставим на милостта му.

За двата дни на тренировки научих малко, но много полезни хватки за противодействие на нападение както с ръце, така и с оръжие. Не съм станал комадос – въобще не се заблуждавам за това – но се изпълних с много по-голяма увереност, че не съм безпомощен и че мога да реагирам, ако някой ме нападне в тъмното. (На снимката по-горе демонстрирам уплаха пред нападателя, но секунда по-късно му отнемам оръжието.) Единственото, което все още ме мъчи, е изграждането на безмилостното отношение към нападателя, за да мога да го обезвредя ефективно.

Естествено, за да може човек да се защити реално, са нужни доста повече тренировки, но важното е, че за да се научиш, не е необходимо нито да си много як, нито да си спортувал бойни изкуства години наред. Нужно е единствено да запазиш самообладание и да си изградил рефлекса за реакция, който се получава с тренировките.

Имах възможността да тренирам с крехки девойки като Ива и Диди, които толкова бързо усвоиха хватките и много лесно можеха да ме наранят, ако бях техен нападател, независимо, че съм мъж и че тежа двойно повече от тях. Крав Мага е система, при която се използват естествените човешки реакции и възможности на тялото – както при защита, така и при нападение – и това я прави страшно ефективна и приложима от всеки.

Курсовете продължават и през лятото, така че, ако искате да бъдете сигурни в себе си и да можете да се защитите от неочаквано нападение – запишете се! Аз със сигурност ще го направя.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Общество и нрави и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Как да се защитим от въоръжен нападател?

 1. Ива каза:

  супер, супер, супер! 🙂 от много време търся нещо такова..
  благодаря ти Майк 🙂

 2. ssk каза:

  Абе защо нападателят трябва да е левскарин?

 3. Dimitar N. Mitev каза:

  Винаги са ме кефили подобни занимания 🙂 В такова гето израстнах, че на моменти чак ми е мъчно за онези „Брус ли“ времена. Много ме развесели този иначе сериозен материал! Обаче майки не е лошо и да опиташ нещо такова 🙂 http://www.vbox7.com/play:ef5270d6

 4. Майк Рам каза:

  Митак, страхотен филм си направил! Един ден и аз ще мина по твоя път, но засега го давам с малки стъпки 🙂 Просто бавно узрявам 🙂

 5. Майк Рам каза:

  SSK, защото като го биеш, да не се сърди 🙂

 6. Точка каза:

  Майк, много хубаво и полезно занимание. 🙂

  Търся си отдавна нещо подобно, погледнах графика и както очаквах – курсовете са само в София. Би било добре някой да ги организира и в други градове.

 7. Майк Рам каза:

  Пиши им – ако има желаещи, мисля, че няма да има проблеми да се организират и другаде.

 8. Макс каза:

  Майк здравей.
  Познавам те и знам, че си умен човек, даже ти се възхищавам за някои умения, които притежаваш, но този път си се заблудил, приятелю.
  Крав Мага е добра система, но този Алекс е пълен скапаняк. Не съм писал глупости в блога ти, нито в който и да е друг блог и не съм хейтър, затова използвам „скапаняк“, иначе щях друго определение да кажа. Като се видим, ако те интересува, ще ти разкажа за Алексчо. В моите среди има друг псевдоним, но да не спамя този толкова хубав блог 🙂

 9. Майк Рам каза:

  Макс, аз останах с много добри впечатления от него, но ако имаш нещо лично против него, по-добре е наистина да ми го кажеш като се видим.

 10. Макс, ти лично бил ли си на занимание при този инструктор? Кажи ми само „Да“ или „Не“ 🙂 Разбирам, че мнението ти е негативно, затова, да не „замърсяваме“ с допълнителна информация блога на Майк.

 11. Хахаха противника задължително трябва да бъде от Левски, иначе няма как да се усети тръпката. А който има нещо против Алекс идва в залата, слага ръкавиците, предявява претенциите си и така. Тия с „аз мога да плюя в интернет“ на някой друг 😉 безмислено е. За Алекс в Дао има над 26 страници простотии. Факт е обаче, че никой от там пишещите не се е изправил лично срещу него… 😉
  Идете, набийте го и после пишете, може и да снимате даже ;)))

 12. Макс каза:

  Божо, приятелю 🙂 Не се маризя повече от десет години и се гордеяс това. Не искам да бия Алексчо, щото не ми е направил нищо. Тази хватка на снимката съм я учил, когато бях полицай-не работи. Нора, Алекс не е инструктор и затова не съм ходил при него :). Приятели, нямам нищо против да посещавате заниманията на Алексчо, защото е хубаво човек да се раздвижва и натоварва, само не придобивайте лъжливо самочувствие, че можете да се защитавате, защото ще ви изиграе лоша „шега“. Божо това го казвам, като човек, който е стрелял по хора и по него са стреляли 🙂

 13. Макс 🙂 не съм стрелял по хора за щастие, обаче по мен са стреляли и по време на стрелбата имаше няколко улучени. Честно казано тогава (преди повече от 10 години) първото което си помислих е как да избягам колкото е възможно по-надалеч. А нищо лошо няма в това, човек да придобие самочувствие. Не дай боже някому да се случи… всъщност в едно съм убеден – в реална ситуация, изхода може да е всякакъв… колкото и да си подготвен, колкото и да ти изглежда този срещу теб тъпак – можеш да си умреш като едното нищо… 😉
  А иначе за маризене и аз не се от доста време, ама смятам да възобновя на дърти години. Нарочил съм си няколко човека в карате федерацията и трябва да им изтупам малко кимоната хахаха за последно – после обещавам да се пенсионирам (след като стана световен…) йаахахахха 🙂

 14. Макс каза:

  Пийс, брадърс 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s