Пререгистрация на ЕТ в Търговския регистър – личен опит

Въпреки, че пререгистрацията на фирмите в новия Търговски регистър тече от доста време, аз, като типичен българин все отлагах този момент, намирайки си най-различни оправдания. Все пак, реших да го направя 150 дни преди крайния срок (който е краят на годината), и това ме отличава от масата сънародници, които ще тръгнат да вършат тази работа три дни преди Коледа. 🙂

Въпреки доброто желание на Агенцията по вписванията, информацията на сайта им не е достатъчно подробна, а аз днес се пържих няколко часа в най-голямата жега и реших, че ще бъде полезно да знаете какво трябва да се направи в случай като моя. Пък може и за други случаи да бъде полезно.

Важно е да се знае, че пререгистрацията може да се направи по електронен път или на живо. Аз избрах на живо, защото исках да разговарям със служителките, които приемат документите и да получа най-точната информация. Но ако сте ЕТ, надявам се, че след като прочетете този пост, ще можете лесно да се справите и по електронен път, а там плащате по-ниски такси и си спестявате чакането по опашките. Моят разказ е за това как става пререгистрацията на ЕТ на живо, тъй като фирмата ми – RammSoft – е едноличен търговец.

Стъпка първа е да си извадите удостоверение от Окръжния съд по регистрация на фирмата. За София това е стая 79 в Софийски Градски Съд. Същото е като удостоверение за актуално състояние, но ако е за пререгистрация, се издава безплатно. Важно е в съда да си носите копие на картончето от Булстат – нещо, което не се е изисквало досега, но без него няма да ви приемат молбата. Бланки за молби (поне в София) дават на самото гише. Удостоверението се издава за една седмица.

Докато в съда ви издават заветния документ, вие трябва да посетите сайта на Агенцията по вписванията и да си свалите бланките за необходимите ви документи. Тъй като при подаване на документите в Търговския регистър се чака ужасно много (от 12 гишета в момента работят само 3), ви препоръчвам да си попълните всички документи предварително, за да не губите ценно време там.

За самата пререгистрация ви трябва образец А1. (Това е за еднолични търговци. За другите видове фирми заявленията са други от група А.) Можете да си го попълните и след това да го разпечатате. За съжаление, не може да се запази онова, което сте попълнили. В раздела „Данни за фирмата“ попълнете всичко така, както е записано в съда – дейност, седалище и т. н. Други данни за фирмата, които ги няма в удостоверението от съда, като имейл адрес и уеб сайт, си ги попълнете, както са си в действителност. Попълнете и вашите лични данни по лична карта. В началото на листа се вписва код на съда. В Агенцията има каталог с кодовете на всички съдилища, но ако сте от София, кодът на СГС е 110.

Ако подавате лично заявлението за пререгистрация, ви трябва и декларация по чл. 13, ал. 4 за всяко подадено заявление. Ако заявлението се подава от пълномощник, ви трябва декларация по ал. 5.

За пререгистрация на фирма не се дължат държавни такси.

Можете (или май е задължително) едновременно с пререгистрацията да публикувате годишните си счетоводни отчети за последните 3 години – 2007, 2008, 2009. Естествено, преди това трябва да си ги подготвите от счетоводството. Аз работя с чудесна счетоводна фирма, на която използвам случая да благодаря. 🙂

За публикуване на отчетите ви трябва заявление Г1, отново декларация по ал. 4, самите отчети и да платите такса от 50 лева (плюс 2 лева за банката) на гишето на банката в самата АВ. Можете да платите и другаде по сметка на Агенцията, но номерата на сметките са изложени само там 😦 Все пак, опашката за плащане върви доста бързо, така че това не е проблем.

Ако искате да регистрирате промяна в обстоятелствата, това е възможно с допълнително заявление от тип А1 или тип Б, като в него вписвате само онези данни за фирмата, които се променят, и още една декларация по ал. 4. За промяна в обстоятелствата се дължи такса от 30 лева, която също се плаща предварително.

Аз научих тази информация след като бях висял близо три часа на опашката и не бях подготвен за промяната в обстоятелствата, така че се отказах. Нямах сили да повторя цялото упражнение с чакането още веднъж. Адресът, който е записан за седалище на фирмата ми, вече не е актуален и трябваше да го променя, но не успях.

Интересното е, че такава промяна може да се направи или в момента на подаването на заявлението за пререгистрация, или след като самата пререгистрация стане факт, което отнема един месец. Тоест, аз ще мога да направя промяната в обстоятелствата едва след месец, след като фирмата ми вече е официално вписана в Търговския регистър. Мисля, че процедурата в този случай ще е съвсем прост и ясна и ще се пробвам да си извадя електронен подпис и да го направя по Интернет.

В заключение, мислех си, че е тарикатско да си направя пререгистрацията през лятото, защото очаквах да има малко хора. Факт е – има малко хора, но също така е факт, че има и малко служители, така че – танто за кукуригу – пак се чака по много. Хитрите хора ходят по двама или трима, за да може, ако се наложи, докато единият чака на голямата опашка, друга да скокне до банката да плати някоя пропусната такса или да ксерографира някой документ. Пък и когато човек е с компания, часовете, прекарани във висене на опашката, минават по-бързо и по-приятно.

Надявам се да съм ви бил полезен.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Обслужване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

54 Responses to Пререгистрация на ЕТ в Търговския регистър – личен опит

 1. Майк Рам каза:

  Детелина, не разбирам за кои стъпки става въпрос и дали въпросът е отправен към мен или към Агенцията по вписванията.

 2. Роси каза:

  съпругът ми е наследил ЕТ , което не е работило и не е пререгистрирано от вече починалия собственик. Как да постъпят наследниците, за да я закрият?

 3. Тони каза:

  Здравейте,
  Не ми стана ясно само,дали трябва да се попълва 6а.ОСНОВНА ДЕЙНОСТ ПО НКИД И СЪОТВЕТНИЯТ КОД(задължително ли е)?

 4. Lancelot каза:

  @ Венелин :
  В грешка си, това е най-ефективното държавно учреждение (за 2009г. мисля с 26 млн.лв.печалба), с много малко разходи.

 5. Виолета каза:

  Баща ми има СД – от 1995 година – НЕРАБОТЕЩО.
  През м.ноември 2010 г.извършихме пререгистрация, а днес подадохме ГФО за 2007,2008,2009 и 2010 г.Може ли някой по-подробно да ми обясни стъпките за ликвидация на дружеството.
  /Днес подадохме уведомление до НАП.От там ни казаха, че не е
  нужно да ходим до НОИ, тъй като дружеството не е имало наети лица по трудов договор/.От тук нататък какво трябва да правим?
  Предварително благодаря.

 6. plamennik каза:

  Здравейте ,бих искал да попипатам дали все пак някой с юридически познание би коментирал къде е законовото основание за подаване на ГФО на пререгистрирани ЕТ,които не са имали дейност ?

 7. Ицо каза:

  Здравей, plamennik!
  В друг форум намерих следното становище:

  http://www.brrabg.com/news.php?item.25

  Малко трудничко се чете, но май дава някакъв отговор.

 8. Цветелина Гяурова каза:

  Искам да попитам следното :Семейството ми има две ЕТ,които подлежаха на пререгистрация. Едното ЕТ е без дейност от 5 …6 години .Подготвихме документите и ни накараха да платим предварително по 50лв за ГФО.После удължиха срока и ние пререгистрирахме фирмите сега м. май . Всичко мина нормално , само дето учудено ни попитаха защо сме внесли тези 100лв ,не било нужно или отпаднало ! Питам аз,така ли е наистина и кой ще ни върне излишно взетите пари !

 9. Майк Рам каза:

  Съвсем отскоро отпадна изискването за ЕТ да подават ГФО в АВ, но за старите никой няма да ви върне парите.

 10. Павел каза:

  Малко е късно но искам да направя едно малко уточнение :).
  Хитрите хора може и да ходят по няколко за да може докато единия чака другите да правят „страничните“ неща, но „Великите“ българи ходят по няколко за да може да се наредят едновременно на всички опашки (аз чаках за лична карта, не знам при фирмите дали е така).

  Да си кажа просто :).

 11. Gele каза:

  w момента 15.11.11 г няма никакви опащки има доста свободни гишета за пререгистрация

 12. vili каза:

  За ликвидация на ЕТ пишете на vili1177@abv.bg, ще помогна.

 13. methodius каза:

  Тъй като моето ЕТ не извършва дейност от 2000 г., нямам картонче от Булстат. Бихте ли ме информирали как да си извадя удостоверение за регистрация без това картонче?

 14. dimitrina gesheva каза:

  Здравейте Не зная дали някой ще прочете това но аз искам да споделя нещо с Вас.Мьжьт ми е управител на ООД което е в строителния бранш Независимо от многото сьдружници никой не проявява интерес кьм Тьрговски регистьр ,ДДС и т.н. поради това фирмата в лицето на сьпруга ми подаде заявление за пререгистрация чак 14.12.2011г. Останахме много изненадани че е направен ОТКАЗА поради липса на актуален дружествен договор на дружеството .Този ОТКАЗ не бе получен по електронната поща на дружеството нито на посоченият адрес за кореспонденция .тЬЙкато се бавеше пререгистрацията на дружеството след дьлго ходене по мьките разбрахме че е направен отказ и веднага преминахме кьм уреждане на нещата .Адвоката на фирмата направи обжалване и внесе необходимите документи но тьй като това стана последните работни дни на старата година отговорьт отново беше отказ поради изтичане на срока за подаване на документи .Бихте ли ме информирали какво да направим за да не пререгистрират ?

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s