Пререгистрация на ЕТ в Търговския регистър – личен опит

Въпреки, че пререгистрацията на фирмите в новия Търговски регистър тече от доста време, аз, като типичен българин все отлагах този момент, намирайки си най-различни оправдания. Все пак, реших да го направя 150 дни преди крайния срок (който е краят на годината), и това ме отличава от масата сънародници, които ще тръгнат да вършат тази работа три дни преди Коледа. 🙂

Въпреки доброто желание на Агенцията по вписванията, информацията на сайта им не е достатъчно подробна, а аз днес се пържих няколко часа в най-голямата жега и реших, че ще бъде полезно да знаете какво трябва да се направи в случай като моя. Пък може и за други случаи да бъде полезно.

Важно е да се знае, че пререгистрацията може да се направи по електронен път или на живо. Аз избрах на живо, защото исках да разговарям със служителките, които приемат документите и да получа най-точната информация. Но ако сте ЕТ, надявам се, че след като прочетете този пост, ще можете лесно да се справите и по електронен път, а там плащате по-ниски такси и си спестявате чакането по опашките. Моят разказ е за това как става пререгистрацията на ЕТ на живо, тъй като фирмата ми – RammSoft – е едноличен търговец.

Стъпка първа е да си извадите удостоверение от Окръжния съд по регистрация на фирмата. За София това е стая 79 в Софийски Градски Съд. Същото е като удостоверение за актуално състояние, но ако е за пререгистрация, се издава безплатно. Важно е в съда да си носите копие на картончето от Булстат – нещо, което не се е изисквало досега, но без него няма да ви приемат молбата. Бланки за молби (поне в София) дават на самото гише. Удостоверението се издава за една седмица.

Докато в съда ви издават заветния документ, вие трябва да посетите сайта на Агенцията по вписванията и да си свалите бланките за необходимите ви документи. Тъй като при подаване на документите в Търговския регистър се чака ужасно много (от 12 гишета в момента работят само 3), ви препоръчвам да си попълните всички документи предварително, за да не губите ценно време там.

За самата пререгистрация ви трябва образец А1. (Това е за еднолични търговци. За другите видове фирми заявленията са други от група А.) Можете да си го попълните и след това да го разпечатате. За съжаление, не може да се запази онова, което сте попълнили. В раздела „Данни за фирмата“ попълнете всичко така, както е записано в съда – дейност, седалище и т. н. Други данни за фирмата, които ги няма в удостоверението от съда, като имейл адрес и уеб сайт, си ги попълнете, както са си в действителност. Попълнете и вашите лични данни по лична карта. В началото на листа се вписва код на съда. В Агенцията има каталог с кодовете на всички съдилища, но ако сте от София, кодът на СГС е 110.

Ако подавате лично заявлението за пререгистрация, ви трябва и декларация по чл. 13, ал. 4 за всяко подадено заявление. Ако заявлението се подава от пълномощник, ви трябва декларация по ал. 5.

За пререгистрация на фирма не се дължат държавни такси.

Можете (или май е задължително) едновременно с пререгистрацията да публикувате годишните си счетоводни отчети за последните 3 години – 2007, 2008, 2009. Естествено, преди това трябва да си ги подготвите от счетоводството. Аз работя с чудесна счетоводна фирма, на която използвам случая да благодаря. 🙂

За публикуване на отчетите ви трябва заявление Г1, отново декларация по ал. 4, самите отчети и да платите такса от 50 лева (плюс 2 лева за банката) на гишето на банката в самата АВ. Можете да платите и другаде по сметка на Агенцията, но номерата на сметките са изложени само там 😦 Все пак, опашката за плащане върви доста бързо, така че това не е проблем.

Ако искате да регистрирате промяна в обстоятелствата, това е възможно с допълнително заявление от тип А1 или тип Б, като в него вписвате само онези данни за фирмата, които се променят, и още една декларация по ал. 4. За промяна в обстоятелствата се дължи такса от 30 лева, която също се плаща предварително.

Аз научих тази информация след като бях висял близо три часа на опашката и не бях подготвен за промяната в обстоятелствата, така че се отказах. Нямах сили да повторя цялото упражнение с чакането още веднъж. Адресът, който е записан за седалище на фирмата ми, вече не е актуален и трябваше да го променя, но не успях.

Интересното е, че такава промяна може да се направи или в момента на подаването на заявлението за пререгистрация, или след като самата пререгистрация стане факт, което отнема един месец. Тоест, аз ще мога да направя промяната в обстоятелствата едва след месец, след като фирмата ми вече е официално вписана в Търговския регистър. Мисля, че процедурата в този случай ще е съвсем прост и ясна и ще се пробвам да си извадя електронен подпис и да го направя по Интернет.

В заключение, мислех си, че е тарикатско да си направя пререгистрацията през лятото, защото очаквах да има малко хора. Факт е – има малко хора, но също така е факт, че има и малко служители, така че – танто за кукуригу – пак се чака по много. Хитрите хора ходят по двама или трима, за да може, ако се наложи, докато единият чака на голямата опашка, друга да скокне до банката да плати някоя пропусната такса или да ксерографира някой документ. Пък и когато човек е с компания, часовете, прекарани във висене на опашката, минават по-бързо и по-приятно.

Надявам се да съм ви бил полезен.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Обслужване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

54 Responses to Пререгистрация на ЕТ в Търговския регистър – личен опит

 1. Венелин каза:

  Честито! Сега остава и самата пререгистрация да бъде вписана в Търговския регистър, който обаче е пред фалит и май вече само приемат заявления, но не ги обработват. Аз подадох отчетите в края на месец Юни, до момента (повече от един месец) статуса е „обработва се“.

 2. А.Аврамова каза:

  Bravo za tova GENIALNO re6enie da spodelite stapkite si.
  Deistvitelno e goliam iad 4ovek da se spravi sam.I as tragnah po izma4enite pati6ta i sam se hvanala za glavata.
  Kakto i da i.,POZDRAVISAVAM VI I VI BLAGODARIA
  S UVAJENIE
  A.AVRAMOVA

 3. Стайкова каза:

  СТРАХОТНО!!!!!Все пак някой е отделил от ценното си време за да ни просветли стъпка по стъпка за пререгистрацията.Аз утре ще ходя,освен актуално състояние,А1 и декларация по чл.13 ал.4 за ЕТ без промяна в обстоятелствата,друго нужно ли е?Благодаря за ценната информация!

 4. Майк Рам каза:

  Трябва да си носите годишните отчети за последните 3 години. Мисля, че публикуването им е задължително заедно с пререгистрацията. Покрай тях трябва Заявление Г1 и още веднъж декларация по ал.4. И не забравяйте личната си карта! 🙂

 5. Стайкова каза:

  Г1 не е ли само за публикуване ГФО?Аз само ще пререгистрирам,а в срок от 3 месеца трябва да пусна ГФО/освен ако не греша/и мисля да го пусна по електронен път/мисля,че ще е по-лесно/.Някой с опит да сподели.

 6. Майк Рам каза:

  Да, Г1 е само за финансовите отчети. Не знаех, че има 3-месечен срок. Щом е така, значи не ти трябва за пререгистрацията. Аз просто реших да свърша всичката работа в един ден и повече да не се занимавам с това.

 7. По електронен път таксата за Агенцията по вписванията е по-малка, но ако по някаква причина ви върнат документите, плащате пак и пак. А и няма да разберете веднага, че има проблем, и може да изпуснете някой краен срок. Така че „вещи в занаята“ препоръчват да идете на място.
  Вещата не съм аз – на мен друг ми направи пререгистрацията… та и досега оправям грешки в нея. 😦

 8. Стайкова каза:

  Учудващо бързо се справих с пререгистрацията-УРА,опашката беше сравнително малка/около 20 души/ и минах за по-малко от час,благодарение на това че работеха всички гишета.Успех на всички,на които им предстои това упражнение!

 9. А, не пишете такива работи, че всички ще се надяват да минат за един час и ще оставят за последния ден на декември! 😉

 10. Велева каза:

  Благодаря за изчерпателната информация. Никъде другаде не намерих такова подробно и човешко обяснение.Да си жив и здрав!

 11. Майк Рам каза:

  Радвам се, че съм бил полезен 🙂

 12. Георгиева каза:

  Здравеите,
  Интересувам се относно фирма която е ЕТ открита е 1993г. не е имала никаква дейност до момента-трябва да се мине по същата процедура,но задължително ли е да се подават отчети за 3 фодини назад след като фирмата не е извършвала дейност?Какви документи трябва да се подадат и може ли едновременно с пререгистрацията да се закрие фирмата?

 13. Майк Рам каза:

  Съжалявам, не мога да ви отговоря, но се надявам някой от читателите да може.

 14. Вили каза:

  Здравейте, би ли някой ми казал, къде, по-точно адреса, на който се подават документите за пререгистрация на фирма ЕТ, аз съм от Софийска обл.,удостоверението по регистрация на фирмата дали се издава в същата стая 79, както за София град.Благодаря преварително и успешен ден!

 15. Майк Рам каза:

  Стая 79 е на Софийски Градски съд, който обслужва фирмите от област София-град. Вие би трябвало да отидете в Окръжния съд (който е в същата сграда) и да питате къде е фирменото отделение.

 16. Ани каза:

  През 90-те и аз си регистрирах ЕТ, която много отдавна няма дейност. Предполагам и е логично такива фирми автоматично да бъдат закрити ако не бъдат пререгистрирани, но не съм сигурна. Въпросът ми е: необходимо ли е да закривам ЕТ без дейност официално (и как става това)?

 17. Майк Рам каза:

  Доколкото знам ще бъдат автоматично закрити, но може да ви пратят ревизия преди това, а май има и такса за закриването. Но трябва да попитате някой специалист за това.

 18. Ани, специално питах юристи заради една моя приятелка, която също има неработеща фирма. Отговориха ми, че ако не си закрие сама фирмата, ще я ликвидират служебно, но ще излезе и по-сложно, и по-скъпо.

 19. Петрова каза:

  Благодарности за изчерпателната, стъпка по стъпка, информация. Няколко месеца се ровя из форумите за подобна, но не можах да си изясна как да направя промяна на седалището на фирмата. Вие ми отворихте очите.
  10х

 20. Майк Рам каза:

  Моля! Радвам се, че съм бил полезен 🙂

 21. Мелани каза:

  Здравейте, всички. Имам въпрос по темата. Възможно ли е пререгистрацията на ЕТ да не се извълши лично от титуляра, а от лице, което НЕ е опълномощено?
  Благодаря предварително!

 22. Майк Рам каза:

  Мисля, че не. В самата декларация си има пасаж, който се попълва от упълномощеното лице, но ако не си упълномощен, няма как да я приемат. Но това е лично мое мнение.

 23. Че то у нас всичко е възможно! Но не е редно и не е законно. 😉

 24. Снежанка Савова каза:

  Благодаря за ценната информация!Много ми помогнахте-просто не си загубих времето напразно!Разбира се и аз като“типична българка“ се втурнах в последният момент да си пререгистрирам фирмата/след като 3 години не оставих намира фирмите, които водим да се пререгистрират/Ние решихме да направим това в последният момент.Но нали знаете защо обущарят ходи бос?!:))))))))

 25. Васил Алексиев каза:

  При пререгистрация на ЕТ, за публикуване на годишните счетоводни отчети за последните 3 години – 2007, 2008, 2009,дължимата такса по 50лв на година ли е , или общо 50лв.

 26. Мелани каза:

  Благодаря, явно няма да мога да се справя сама. Мерси за информацията.

 27. Майк Рам каза:

  Васил, таксата е 50 лева на публикуване. Ако ги публикувате всичките заедно, е 50 лева. Ако ги публикувате поотделно (което няма никакъв смисъл), е по 50 лева на отчет.

 28. Анна каза:

  А ЕТ, на което се води едностранно счетоводство трябва ли да изготвя и да подава ГФО (със всичките му елементи)?

 29. Георги Христов каза:

  БЛАГОДАРЯ

 30. DB каза:

  Здравейте, имам фирма /ЕТ/, регистрирана в провинцията, която от 1996г. няма дейност. Живея в София. Трябва:
  1 Да пререгистрирам фирмата;
  2 Да сменя адреса на регистрация – вече в София;
  3 Да сменя управителя
  Въпросът ми е каква е последователността и какви документи трябва да попълня. Предварително благодаря и се надявам, че някой ще успее да ме информира.

 31. Майк Рам каза:

  Точно в тази последователност се работи 🙂
  Първо трябва да я пререгистрирате при същите условия. Важното е да влезе в новия Търговски регистър. След като стане регистрацията (дават срок от един месец), правите промяна в обстоятелствата и сменяте адреса. Не знам дали може и управителя да се смени със същата процедура – трябва да попитате на място в АВ.

 32. DB каза:

  Много Ви благодаря.

 33. Nacho каза:

  Здравейте,
  имам ЕТ което съществува, но в момента не развива дейност! Днес изкарах актуалното състояние от съда за да започна пререгистрацията, която е нужна за всяка фирма. Интересува ме дали друг човек който е водил счетоводството до сега на фирмата и притежаващ свой електронен подпис дали може да извърши цялата процедура вместо мен чрез електронната услуга за пререгистрация! И още нещо: ако не я пререгистрираме до края на 2010 ще има ли глоби или санкции и въобще какво следва като цяло? Защото така като се замсля може би също ще искам да я закрия скоро!?
  Благодаря предварително!

 34. александър каза:

  Здравейте, интересува ме ако фирмата е регистрирана 09.2009г трябва ли да се пререгистрира. Благодаря!

 35. Валентин каза:

  Здравейте,

  Подадох всички необходими документи за пререгистрация с промяна на обстоятелства на фирмата ми СД в агенцията по вписванията.

  Трябва ли пак да се редя на опашката да ми дадат някакъв документ, че фирмата е пререгистрирана с промяна на обстоятелствата, и да ми върнат някой оригинални документи от агенцията по вписванията ?
  Благодаря.

 36. Борко каза:

  Здравейте
  Мои роднини имат ЕТ-фирма, която не функционира поне от 7-8 години. Искат да я ликвидират. Как е най добре да постъпят?

 37. Михаела каза:

  Към Борко казва:
  петък, 12 ноември, 2010 в 19:08

  Здравейте
  Мои роднини имат ЕТ-фирма, която не функционира поне от 7-8 години. Искат да я ликвидират. Как е най добре да постъпят?
  …………………………………………..
  Желателно е вашите познати да заличат фирмата ако няма да извършват никаква дейност за в бъдеще.

 38. деси каза:

  Добър ден , имам питане – при промана на обстоятелствата в дружеството/ управляващ/ промяната е вписана , но трябва ли да се промени картончето и какъв е срока за това ? Благодаря

 39. Диана каза:

  здравейте, искам да попитам ако има ет и собственика е починал преди 3 години дали фирмата трябва да се пререгистрира и какъв е реда и кой трябва да го направи

 40. Детелина каза:

  Защо не давате възможност за разпечатване на стъпките по заличаването? Така трябва да ги преписваме, защото е доста трудно да се запомнят само с прочитане и е възможно да се пропусне нещо!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s