„Белези“ – автобиографията на Антъни Кийдис

„Белези“ е странна книга. Обикновено хората издават автобиографии на преклонна възраст, а когато я пише друг, често се случва това да стане и след смъртта на главния герой. За тези, които не знаят – Антъни Кийдис е певецът на група Red Hot Chili Peppers и той издава своята богата и интересна автобиография на „крехката“ възраст от 42 години. Въпреки това животът му е бил толкова динамичен и наситен със събития, колкото някои от нас не биха преживели и за три живота. За съжаление, по-голямата част от тях са наркомански оргии, което не прави живота му особено пълноценен.

Книгата разказва с най-големи подробности за детството, животът с разделените му родители, приятелството с Флий и Хилел (първият китарист на групата), за безбройните му гаджета и за интересни случки с големите звезди на поп музиката, с които е имал възможността да се познава.

Животът му е серия от наркомански пропадания, краткотрайни изчиствания, записи и концертни турнета, изпепеляваща, но краткотрайна любов с поредното гадже и пак друсане. В книгата не става ясно какви демони го преследват и кое го кара постоянно да се връща към дрогата, даже и след като най-добрият му приятел умира от това, а по-късно и други приятели се преселват в отвъдното поради прекалена употреба на наркотици. И понеже героят на книгата е още жив, на читателя му остава едно горчиво усещане, че този цикъл ще продължи да се върти и занапред.

Българският превод се издава от издателство „Махалото“ и е доста добре направен. Както текстът на Николай Василев, така и оформлението на книжното тяло са много добри – като за истински фенове. Мисля, че текстът би могъл да е малко по-кратък, защото в един момент на човек започва да му се струва, че това вече го е чел, само дето Антъни се е дрогирал на друго място и е бил с друга мацка.

Стана ми много тъжно за него. Да, преживял е много, правил е винаги онова, което му е харесвало, печелил е много пари и въпреки това не мога да разбера този стремеж към саморазрушение – защо се съсипва, когато на практика е имал всичко, което е искал? Може би животът в L.A. е много по-различен и аз просто не мога да разбера негови начин на мислене.

Въпреки огромния си обем, книгата се чете лесно. Интересна е и дава храна за размисъл. А за феновете на „чушките“, със сигурност е задължително четиво!

Специално благодаря на Мария Панчева от издателство „Махалото“ за възможността да имам тази книга! Ако желаете, можете да си я купите от сайта на издателството с голяма отстъпка, а тук можете да видите още две рецензии на тази книга – в блога „Четецът“ и в „Литературата днес“. Надявам се да ви заинтригуват.

А за финал – поздрав с моята любима песен на групата – „Californication“:


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги, Музика и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to „Белези“ – автобиографията на Антъни Кийдис

  1. Cazaril каза:

    Не са един или два псхилози, отдадени на жизнения цикъл, според които около 40тата година настъпва особена криза. Криза на самоосъзнаване, на самоопределяне и намиране. Възраст, в която човек може да се похвали с няколко изживени десетилетия и да оцени настоящето, сравнявайки го с очакванията си за бъдещето. А за жизнения цикъл на рок-звездите може да се каже, че е както не толкова по-различен от на обикновенния човек, така и, че е случващ се на друга планета. Затова отчасти е справедливо да се предположи, че за 40 години Кийдис е срещнал по-пълно разнообразие, отколкото повечето хора – за цял живот.

    Искам отдавна да я прочета, а след като прочетох историята на Ози за живота му – още повече.

  2. Майк Рам каза:

    Може и да имаш възможност 😉

  3. Отдавна се мъча да я прочета тази книга и все не успявам. Наистина е доста раздута според мен и за съжаление както Майк пише често ми се струва, че даден пасаж вече съм го чел, „само дето Антъни се е дрогирал на друго място и е бил с друга мацка“…
    А относно „Californication“, групата от известно време съди Showtime заради сериала със същото име, много зле наречен на български „Секс до дупка“ за правата върху термина, макар че Red Hot Chili Peppers да не са измислили тази сполучлива комбинация от California & fornication;).

  4. Славо каза:

    „не мога да разбера този стремеж към саморазрушение – защо се съсипва, когато на практика е имал всичко, което е искал?“

    ами може би точно заради това – защото като си имал всичко в един момент ти става скучно, че няма какво още да искаш… и лудваш.

    Според мен повечето пропаднали рок звезни именно затова са пропаднали.

  5. Rayn@ каза:

    Искам да спечеля тази книга 🙂 Дано математическите ми възможности не ме подведат 🙂

  6. Майк Рам каза:

    В момента има регистрирани точно 4930 коментара, така че остават още 70 до наградата. Ако си търпелива и постоянна имаш голям шанс да я спечелиш 🙂

  7. Rayna Tzvetkova каза:

    Търпях, търпях … броих, броих… смятах, смятах.

  8. Майк Рам каза:

    И накрая спечели! Приятно четене ти пожелавам! 🙂

  9. Rayna Tzvetkova каза:

    БЛАГОДАРЯ, МАЙК!
    Пак до обявиш награда – скоро 🙂 защото вече с матиматиката съм по-добре.

  10. кирофф каза:

    ще задам един много,ама много тъп въпрос/ама,аз съм си тъп :P/…та,кога ще може да се свали книгата от някъде…и,да-не ми се дават 20-ина лв 😉

  11. Майк Рам каза:

    Кирофф, както сам се сещаш, не мога да ти отговоря на въпроса, но ако имаш приятели-фенове, можете да си я купите заедно и всички да я прочетете – така ще ви излезе по-евтино. Аз моята книга я подарих наскоро, след като я прочетох, за да я прочетат и други.

  12. кирофф каза:

    мерси,майк…но,ще трябва да мирясам,явно…хех 😛

Споделете вашето мнение!