Копирайтинг мастърклас с Дрейтън Бърд

Днес имах възможността да присъствам на специализирания семинар (мастърклас) по копирайтинг, воден от голямото светило в тази област – Дрейтън  Бърд. (За сведение на всички хейтъри – надлежно съм си платил за участието в семинара.) И докато другите участници активно пишеха в Twitter, аз си водех записки направо в блога 🙂

Защо се интересувам от копирайтинг и какво прави един прост и неук блогър сред дипломираните маркетинг професионалисти? Ами, защото това е дейността, с която от известно време се занимавам и макар да нямам университетско образование в тази област, смятам, че четирите години блогване и активно участие в социалните медии са ми дали някакъв опит и възможност да упражня способностите си да създавам убедителен текст, а практиката ми през последните няколко месеца показа, че текстовете, които създавам, имат желания ефект върху читателите.

Дрейтън Бърд е авторитет от световна величина и за начинаещ професионалист в областта на копирайтинга като мен, практически семинар като този, беше изключително ценен и полезен.

Тръгвайки от психологията на хората и онова, което ги мотивира да четат рекламни съобщения и минавайки през дребните детайли, като значението на всяка една отделна дума, на изображения, шрифтове и цветове, Дрейтън Бърд ни показа множество примери на успешни и не толкова успешни послания.

Трудно ми е да преразкажа онова, което научих – самият аз имам нужда от повече време, за да го асимилирам и да измисля как да приложа неговите съвети в моя бизнес, – но съм категорично убеден в практическата полза от наученото и вярвам, че ако го приложа правилно, ще постигна и по-голям успех в работата си.

Самият семинар беше много добре организиран. Единственото нещо, което не харесвам в подобни събития, е тяхната масовост – многото участници създават повече шум и напрежение и се губи възможността за по-личен контакт с лектора. Разбирам, че така се постига по-ниската цена, но се надявам някой ден да имам възможност да присъствам на семинар с такъв изтъкнат специалист в много по-тесен кръг, за да може посланието на лектора да бъде по-ефективно и целенасочено.

Дрейтън Бърд е интересен презентатор с типично английско чувство за хумор и за мен семинарът беше не само полезен, но и истински забавен. За тези, които се интересуват от копирайтинг и не са могли да дойдат, ето няколко полезни линка:

Вижте също и две негови специални интервюта с български блогъри: с Пламен Петров и с Борис Луканов.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Копирайтинг мастърклас с Дрейтън Бърд

 1. radislav каза:

  Брей, че си бърз 🙂
  Благодаря за инфото, идеален си за копирайтинг 🙂

  „За сведение на всички хейтъри – надлежно съм си платил за участието в семинара.“ – хаха 😀

 2. Абе Майк ти ако не си копирайтър (най-добрите копирайтъри според мен са именно блогърите), че кой? :))… Че и аз нямам образование по темата, но в крайна сметка се занимавам именно с това. Надявах се малко по-подробно да разкажеш за семинара, но ще подложа другите на тормоз да разправят :)))

 3. Майк Рам каза:

  Някои хора смятат, че ако не си си платил, не можеш да бъдеш честен. Затова изяснявам въпроса.

 4. asktisho каза:

  Копирайтинг даден, копирайтинг – приет 🙂

 5. asktisho каза:

  А, да, и това:

  http://www.capital.bg/blogove/za_medii/2011/06/23/1111278_100_godini_deivid_ogilvi_velikite_idei_obiknoveno_sa

  Нищо, че вече си го гледал (ударението пада на второ е)

  Поздрави!

  🙂

 6. Dani Davidkova каза:

  Благодаря Майк. Ти си първия, който дава „трохички“ от мероприятието, за тези който нямахме възможност да присъстваме. Надявам се като асимилираш информацията, другата седмица да публикуваш нещо по-вече от това, което най-много те е впечатлило.

 7. Благодаря ти, че сподели, Майк!

  Скромен, както винаги – прост и неук блогър в сравнение с маркетинг професионалистите… Знаеш ли колко маркетинг специалисти си вдъхновил с блога си?

 8. Майк Рам каза:

  Всъщност, не знам 🙂 Но щом го казваш, Поли, това ме радва 🙂

 9. Pingback: Дрейтън Бърд: Научете се да четете, преди да започнете да пишете | Интернет маркетинг с MarkBit.net

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s