Седмичен блог дайджест – 47

След дългата лятна почивка, през която сякаш блог-пространството у нас беше замряло, през последните дни активността на българските блогъри започна чувствително да се повишава и се появиха много интересни материали за споделяне.

Лятото, обаче, няма намерение да си ходи и въпреки че вече е средата на септември и първият учебен ден чука на вратата, навън е жега и все още има време за забавни летни щуротии. Точно това ни предлага Бу в нейния пост 7 забавления за децата в края на лятото. Нещата не са нито сложни, нито скъпи, а са невероятно забавни. Иска се само да отделим малко време за себе си и за семейството си. На мен лично най-много ми хареса идеята за калната локва и за туристическата разходка в града, в който живеем. От много отдавна се каня да направя това в София и наистина съжалявам, че не съм го направил. Просто през почивните си дни все гледаме да се махнем от големия град, а знам, че понякога и той може да бъде много хубав и интересен.

***

Дачи (LeeAnn) е написала много интересен пост за музея на вятърните мелници и историята на тези съоръжения, илюстрирана с много интересни снимки:

***

Минавайки към полико-икономическите теми, се спирам на поста на Йордан Матеев, посветен на Кризата. Да, онази, с главна буква, дето след като обикаляла навсякъде по света, дошла в България и си казала: „Колко е хубаво да си дойдеш у дома!“ (вицът е от поста на Матеев). Авторът предлага много добър анализ на действията на последните две правителства срещу кризата, който силно препоръчвам. А ето как завършва:

Единственият начин политиците да правят това, което трябва, е като ги притискаме да го правят. И след време някое щастливо правителство ще установи, че втори мандат се печели не с популизъм, а с реформи.

***

Валентин Михалев тъгува за старите времена, които бяха прости, Георги Грънчаров анализира кандидатурата на пънк-рок певеца Светльо Витков за президент на България, а Иван Стамболов ни разказва за дядото на Юрген Раух и натурални ли са наистина натуралните сокове. Въобще – в интересни времена живеем – няма от какво да се оплачем.

***

Има само един начин. Свиваш показалец и почукваш. Ако кънти на кухо – става.
Шегувам се, ама почти. Приликата между динята и рекламната агенция е в това, че разбираш дали става чак след като я опиташ.

Така започва постът на Радослав Бимбалов за това как един простосмъртен бизнесмен да си избере рекламна агенция, как всички фирми се напъват да бъдат такива, но всички го умеят, как сайтовете на рекламните агенции са „в процес на разработка“ от години и още много такива интересни неща. Текстът е толкова силен, че просто не мога да избера цитат от него – всичко трябва да се прочете!

***

Една много интересна статия открих в блога „Тайният език на общуването“. Тя представя едно упражнение за развитие на аналогичното мислене от серията „Бредогенератор“. Упражнението наистина е забавно като детска игра, но има страхотен ефект.

Диана Павлова ме впечатли със своето откровение за съприкосновението с книгите, А Христо Блажев е написал невероятно представяне на една изключително интересна книга (според мен) – „Псевдонауката“ на Бен Голдейкър. Харесвам такива книги, които гледат критично на всичко, което ни пробутват медиите, особено ако това са пълни глупости.

И като си говорим за разкриването на истината от заблудата, задължително трябва да прочетете и поста на Григор Гачев за Съветската армия. В него той припомня някои позабравени (или поприкривани) исторически факти около датата Девети септември 1944 г. и ролята на Червената армия в българската история в онзи момент. Аз не съм привърженик на идеята за събарянето на паметника на Съветската армия, но е важно да знаем истинските факти и да не бъркаме агресията с освобождение.

***

Тихомир Димитров е събрал на едно място всичката мъдрост, която е споделял досега с нас в един пост и макар че често цитирам неговите публикации, мисля, че ще бъде изключително полезно да видите този пост и да прочетете всичко онова, което сте пропуснали. Тишо е човек на когото искрено се възхищавам и неговата теория на просперитета е и мое житейско кредо.

Още малко мъдрост в същия дух, но с много по-малко думи, открих в блога „Позитивното“ – Светът е огледало. Ето какво пише там:

Ако сам се съдиш и критикуваш – и другите ще те осъждат и критикуват.
Ако сам се лъжеш – и другите ще те лъжат.
Ако сам се обвиняваш и упрекваш – и другите ще те обвиняват и упрекват.

А какво можем да направим, за да бъдем щастливи – прочетете в поста!

***

Малко красота от Азия: в блога „Пътуване до…“ Вили ни представа чудна фото разходка из удивителния залив Халонг във Виетнам, а Пламен Петков ни представя в блога „Разходка.ком“ най-популярните забележителности на Индия, като великолепният храм Тадж Махал е само една от тях 🙂

Заливът Халонг

***

Може би сте чували за Закона на Парето или правилото 20/80, но едва ли сте чували всички негови модификации. Ето това ни предлага Радислав Кондаков в блога си „Богатство.нет“. Вижте част от тях:

  • Закон на Шарма: 20 % от монасите продават 80 % от ферарирата.
  • Закон на Борисов: 20 % от премиерите строят 80 % от магистралите.
  • Закон на Сашо Диков: 20 % от съмнителните положения правят 80 % от головете.
  • Закон на Топлофикация: 20 % от сметката се покрива от 80 % от заплатата.
  • Закон на бирата: 20 % от хората изпиват 80 % от бирата.

Нямам какво друго да добавя, освен: наздраве! 🙂


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Седмичен блог дайджест – 47

  1. radislav каза:

    Наздраве и благодаря за дайджеста 🙂

    Вече го бях отписал, но ме изненадА приятно.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s