За личното мнение и рекламата

Тази публикация трябваше да се появи малко по-късно, но се наложи да я напиша сега. Възнамерявах да напиша серия от постове за блогърите, за известността, за влиянието, за личното мнение и за успеха, но ето че серия от спамерски коментари под един от по-старите ми постове, ме принуди да започна с темата за личното мнение и рекламата.

Преди време написах един пост за най-добрата лютеница. В нашето семейство всички ядем много лютеница и лютеницата на фирма Булконс е най-предпочитаната от всички в семейството. Истината е, че заглавието е подвеждащо – най-добрата лютеница на света е домашната лютеница, която правим на село по бабината рецепта, но за съжаление, много бързо я изяждаме и се налага да купуваме и от магазина.

Но не за това иде реч в този пост. Група първомайски патриоти ме нападнаха с коментари, че фирмата, чиято лютеница харесваме, всъщност работи много некачествено, а тяхната конкурентна фирма била много по-добра и даже имала германски сертификат за качество. Имаше и обидни квалификации по мой адрес – мръсник, продажник и други епитети, с които не бих искал да замърсявам съдържанието на блога си. Естествено, най-грубите коментари бяха изтрити – тук е моя територия и няма да цепя басма никому.

В публикацията за купешката лютеница бях написал съвсем ясно и недвусмислено, че никой не мие платил за нея и че изразявам личното си мнение и личен вкус. Въпреки това се появиха наглеци, които ме обвиниха, че съм подкупен и правя скрита реклама на една скапана фирма. Някой явно не разбира от български език. Изобщо не ме интересува коя фирма е скапана и коя има някакви сертификати. Не ме интересува и кои са собствениците на едната или другата фирма – не познавам нито едните, нито другите. Не ме интересува и конкурентната война, която явно се вихри в Първомай и е обхванала почти всички жители на града. Единственото, което ме интересува в случая, е вкусът на продукта. И тук изборът, който правя е личен и се базира на личния ми вкус. Никой не може да ме накара да купя продукт, който не харесвам, само защото собствениците на компанията били много симпатични хора. И обратно – купувам лютеницата на Булконс, защото ми харесва, а не защото подкрепям политиката на нейните собственици – тях изобщо не ги познавам.

Най-наглото в цялата история е, че точно хората, които ме обвиняват, че съм писал платени съобщения, се опитват под формата на възмутени коментари да направят безплатна реклама на конкурентната фирма.

Искам на всички читатели да им бъде ясно, че има разлика между личното ми мнение, което изразявам в постовете си и платена реклама, която някои хора се опитват да пробутат като коментари. Когато харесам нещо, било продукт или услуга, споделям в блога личното си мнение, защото това е моето място за споделяне на личното ми мнение. Ако продуктът е добър, да, по този начин му правя реклама, защото ми е харесал.

Второ, не виждам нищо лошо да се публикуват платени реклами в блог – това го правят всички медии – и телевизии, и пресата – защо блоговете да не го правят? Единственото, което е важно за мен, е ясно да се отличава платената реклама, която просто заема някакво пространство от блога, и статиите, които изразяват личното ми мнение.

Този блог е лично моя територия и тук споделям своето мнение. То може да бъде положително и това може да се изтълкува като реклама. Може да бъде и отрицателно. Тогава какво е? Обикновена българщина, може би – нали ние всички обичаме най-много да плюем по другите!

Мисля, че досега съм показал, че съм честен и максимално обективен към събитията и продуктите, които коментирам в блога си. Там, където споделям личното си мнение, съм го подчертал изрично и никой не може да ми обяснява как не съм прав – всеки има право на свое мнение и свой вкус, дори и да са погрешни.

Когато публикувам платени рекламни съобщения или обяви, от които печеля комисиони, също го указвам изрично – да се знае, че това е платена публикация, която просто ми носи приходи. Не е срамно човек да получава приходи за това, което върши, стига да не е в разрез с личните му морални норми. Аз досега не съм стигал до такъв морален конфликт и вярвам, че няма и да стигна. Никога не бих публикувал материал, от който по-късно да се срамувам.

В този ред на мисли, ако някой иска да публикува рекламни материали за свои продукти, имам си рекламна тарифа и те ще бъдат публикувани като официални реклами срещу съответното заплащане. Начинът да се случи това, е да се свържете с мен и да обсъдим конкретната оферта. Не позволявам директна реклама на продукти, фирми и дейности под формата на коментари. Всички такива коментари ще бъдат изтривани без колебание.

Блоговете са относително ново явление и все още на много хора не им понася някой да си каже мнението и да не бъде наказан за това. Затова и все още тролове и спамери заливат блоговете със завист и злоба. Може би от срам, че на тях не им достига смелост да споделят собственото си мнение открито и да застанат зад него. Аз не се срамувам от мнението си и не се страхувам да ги споделям. На който не му харесва, предлагам просто да не ме чете – има няколко хиляди други блога на български език – изборът е голям.

Моята лична цел като блогър е да бъда лидер на мнение за една група от хора, които ми имат доверие. Затова се стремя онова, което пиша, да е вярно, да е искрено и да е подплатено със здрави аргументи. Искам да спечеля доверието на своите читатели да го запазя, защото то е най-ценното богатство, което имам. А онези, които ми нямат доверие бих посъветвал да прочетат малко повече от блога, за да ме опознаят по-добре и ако след това все още смятат, че съм измамник – да отидат другаде. Никой няма да загуби от това.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Лични, Реклами и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to За личното мнение и рекламата

 1. Майк, когато харесам нещо, никой не може да ме спре да го кажа – на моя територия, естествено. Хич не ме е грижа кой какво си мисли, не го натрапвам на никого. Ти си се постарал да разгледаш изчерпателно проблема, за теб е важно да бъдеш максимално обективен, но за мен вече не – харесва ми да бъда субективна. Според мен не трябва да се притесняваш от такива обвинения – ти си си ти – на който не му харесва… бива изтрит и толкова. Но понеже те чета отдавна, знам защо го правиш – защо се опитваш да им разясниш на онези – не знам как да ги нарека – и те подкрепям и харесвам – точно защото си си ти и не се опитваш да се правиш на никой друг.

 2. Laska Nenova каза:

  Майк, що си хабиш нервите за глупости? Имаш голям брой читатели, които те познават( някои лично, а други задочно и пак ти имаме доверие). Ония с лютеницата да си я ядат!!!

 3. ekaterina каза:

  Подкрепям напълно това, което казваш и го споделям. Все още се колебая да изтривам коментари – нали това е част от свободата на словото…

 4. Майк Рам каза:

  Понеже доста хора се загрижиха за моите нерви (освен коментарите получих и няколко писма), искам да ви кажа, че съм в чудесно настроение и никак не съм ядосан. Малко се подразних на хората, които право в очите ме нарекоха лъжец, но много бързо ми мина. Този пост е просто декларация за независимост и отношения с рекламодателите.

 5. Налазили са те троловете 🙂
  Те само за лютеница да бяха, ама и големи компании се излагат като кифладжии 🙂

 6. Пламски каза:

  На нас с тебе, Майк, проблемът ни е в жените! Сериозно…

  И на двамата жените ни са много свестни – и малко ни ядосват. И ние затова периодично си късаме сами нервите с тролове и всякая остальная сволочь… 😀

 7. Майк Рам каза:

  Вярно е, че са ни свестни жените. Ама по-добре 🙂

 8. Biser каза:

  Абсолютно съгласен! 😉

 9. berberian каза:

  Майк лютеницата си е лютеница.А относно,че ти харесваш нещо което други не харесват и веднага биваш нападнат заради твоят вкус е нещо напълно нормално.За жалост такова е мисленето на повечето наши съграждани.Най-важно е ти да си одстояваш твоето мнение.Жив и здрав и не се кахъри.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s