Жури на конкурса БГ Сайт 2011

Колкото и да не ви се вярва – ето, че и моята скромна личност бе избрана за член на журито на тазгодишния конкурс БГ Сайт 2011. Доскоро се имах за народен блогър, когото само обикновените хора четат, но ето че вече съм сред „интернет специалистите“ и ще трябва да дам експертното си мнение за сайтовете, участващи в конкурса тази година 🙂

Аз съм човек, който вярва в пазарната икономика (т.е. търсенето определя доколко стоката ти е свястна) и по тази логика смятам, че най-заслужилите „съдници“ на това, което правя в интернет, са моите читатели, и само те имат правото да оценяват работата ми, при това по един много прост начин – или четат, или не четат. Затова и не съм голям фен на конкурси, в които „елитно“ жури решава кой е предложил най-добрия продукт – смятам, че това по принцип трябва да го решава публиката.

Когато получих поканата от Жюстин Томс, бях доста изненадан – почувствах се сякаш ме канят да участвам в журито на „Златния Орфей“ 🙂 От друга страна, конкурсът БГ Сайт е събитие с дългогодишна традиция и прецених, че ценното в него не е просто оценката и наградата, а анализът и конструктивната критика, която всеки сайт-участник може да получи от хора със значителен опит в интернет бизнеса, което би могло да им помогне да постигнат по-добър бизнес ефект от своето начинание. Освен това почувствах поканата за участие в журито като някакво признание за моите усилия в интернет-обществото през последните 4-5 години и затова с удоволствие приех да бъда един от членовете на конкурсното жури.

Организаторите ме помолиха да споделя своите критерии, които смятам да приложа към оценяваните сайтове и тъй като съм просто блогър, моите критерии са прости, но мисля, че са важни.

1. Ползваемост

Това понятие е твърде общо и много хора разбират различни неща, но за мен това означава преди всичко яснота. Ако трябва да го обобщя с няколко думи, това означава да мога веднага да разбера:

 1. какво предлага този сайт,
 2. какво има в него за мен и
 3. как да го намеря.

2. Изчистен дизайн

Все още много хора смятат, че сайтът им трябва да е шарен, пълен с анимации и звуци и нашибан с реклами на всяко възможно място. Моето виждане е, че дизайнът трябва да има точно толкова елементи, колкото са необходими за предаването на основната информация. Нито повече, нито по-малко. И точно в това е изкуството на дизайна, което не всеки го умее.

3. Качествен текст

Откакто се занимавам с писане на текстове, съм разбрал, че хората се доверяват на добрия текст – онзи, който дава ясна, точна, изчерпателна, вярна и искрена информация – и пренебрегват онези, в които такъв текст липсва. При първия поглед, който хвърлих на някои от сайтовете, видях, че има страници, в които пише, че са в процес на разработка, или просто са празни. Това е доста глупаво решение, не само защото участваш в конкурс, а защото посетителите ще разберат, че подхождаш несериозно и с неуважение към тях, в резултат на което ще напуснат сайта веднага.

Тук под качествен текст се подразбира и това той да бъде оригинален, а не прекопиран, но се надявам никой участник да не се е изкушил да „съгреши“ по този начин.

Това са моите основни критерии – само три са и са съвсем прости, но забелязах, че много от сайтовете в конкурса са допуснали нарушения в един или няколко от тях, така че ще има над какво да поработят още, преди да постигнат онзи вид, който да въздейства най-силно върху посетителя. Разбира се, в оценяването ще има и някакъв субективен елемент, който няма да мога да обясня с думи, но хубавото в организацията на конкурса е това, че журито е съставено от много хора, така че личните пристрастия да бъдат добре балансирани и оценките да бъдат колкото е възможно по-обективни.

Ще се радвам и вие да споделите някои важни според вас критерии, които бих могъл да използвам в работата си по оценяването на сайтовете. Ще гледам да се съобразя максимално с тях. Все пак, както казах в началото – гласът народен е гласът божи 🙂


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Събития и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Жури на конкурса БГ Сайт 2011

 1. Пламски каза:

  Честито! И „криво седи – право съди“, както се казваше в онази приказка…

  Аз пък обещавам да не се кандидатирам за участие в конкурса – за да не те поставям пред морална дилема! 😉

 2. Pingback: BLOG.BGSITE.ORG

 3. Честито и от мен. Не знам защо ама бях останал с впечатление, че конкурса е свършил вече …

 4. Майк Рам каза:

  Пламски, все още не е късно да кандидатстваш, а в такъв случай аз просто няма да имам право да оценявам сайтове, с които съм свързани по някакъв начин, така че просто ще се оттегля от оценката на твоя сайт.

  Димитър, в края на септември изтича срока за регистрация, после ще се оценява и след това ще има тържествено връчване на наградите 🙂

 5. Pingback: BLOG.BGSITE.ORG

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s