Защо смятам, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка?

оставкаБългарският политически модел е в криза. Ситуацията е революционна. Управляващите не могат, а управляваните не искат. Нещо трябва да се направи. Това виждам аз след повече от месец протести.

Какво трябва да се направи като цялостно дългосрочно решение, предполагам, че никой не знае. Това, което е видно и ясно днес, е, че народът не е доволен от сегашните си управници. Резултатите от изборите го показаха. Слабата избирателна активност, слабото доверие в класическите десни партии и в новообразуваните формирования доведоха до това една шепа верни фенове да изберат такива „стари муцуни“, които нито могат да спечелят доверието на масовия избирател, нито могат да се разберат помежду си.

Изборите бяха шамар по лицето на политическата класа и тя трябваше да си направи няколко прости извода:

  • Трябва да има ясни предизборни програми и позиции по ключовите за обществото въпроси
  • Трябва да се формират широки политически коалиции, основани на тези принципни позиции, които да просъществуват в рамките на следващото Народно събрание с цел постигане на определени резултати.
  • Трябва да се свали изборния праг, за да могат политически партии, представляващи по-малки групи от народа, да могат да влязат в парламента
  • Трябва да се въведе електронно гласуване

Текущата ситуация в Народното събрание не отговаря на настроенията на хората. Следователно депутатите не могат да бъдат наричани „народни представители“, защото не представляват народа. Оттук веднага следва, че избраното от този парламент правителство на Пламен Орешарски не може да изпълнява дългосрочни задачи в полза на българския народ. Затова най-разумното нещо е да подаде оставка и да се влезе в процедура на предсрочни избори.

Не съм особено активен политически – избягвам да пиша на такива теми в блога си и да ги коментирам с други, макар че редовно гласувам на избори, – но вярвам в принципите на демокрацията и смятам, че България може да се развива успешно само в условията на социален мир. Правителството на Орешарски не може да гарантира този социален мир и смятам, че колкото по-дълго управлява, толкова по-драматични последици може да има за българското общество.

Противник съм на насилието и затова от трибуната на този блог призовавам премиера да прояви здрав разум и да подаде оставката на воденото от него правителство. Вярвам, че ако горните промени бъдат направени в Избирателния кодекс, то в следващото Народно събрание ще имаме шанса да видим хора, които ние лично сме избрали и на които ще можем да имаме по-голямо доверие за постигане на просперитет в нашата страна.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общество и нрави и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Защо смятам, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка?

  1. Pena каза:

    Много правилно обяснено. Мисля, че и управляващите го разбират, но продължават да не чуват хората. Логично е. Тези хора просто не са ги избрали. Според мен борбата ще продължи.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s