Най-голямото предизвикателство на писателя Христо от Лясковец

Първият въпрос от новата рубрика, която започнах в блога – Въпросите на Майк – беше „Кое е най-голямото предизвикателство, което сте преодолели?„, вдъхновен от книгата на сър Ричард Брансън „Майната му! Да го направим!“. Аз самият неведнъж съм имал случаи, в които някакви вътрешни страхове са ме възпирали от вземането на важни решения, за което после съм съжалявал, и много исках да науча как другите хора успяват да преодолеят тези страхове, да си кажат „Майната му!“ и да се хвърлят с главата напред в неизвестното.

За съжаление, твърде малко хора приеха предизвикателството да говорят за своите предизвикателства, но макар и малко, техните коментари бяха много искрени и вълнуващи. Самата книга, която обявих като награда за най-интересния коментар, реших да подаря на Димитър Н. Митев, за неговата история как е повярвал в една идея, в силата и волята на един човек и как заедно с Краси Костов са постигнали немислимото – да участват на най-реномираното състезание по триатлон.

В новата рубрика реших да вкарам и още един елемент – да ви представя един човек, когото харесвам и уважавам заради онова, което прави, и да му задам и на него същия въпрос. Този път това е писателят Христо П. Христо, известен като Христо от Лясковец. Той е млад писател, но вече има зад гърба си цели 15 книги! Книгите му са особени – те са израз на една търсеща душа, която постоянно открива своя път и своето призвание. Някои са твърде лични, други са твърде сурови, но всяка от тях има своя богат емоционален заряд и своето послание.

Харесвам го и го ценя много заради неговия несекващ оптимизъм и заради неговата желязна вяра в себе си и в своя успех. В живота си е срещнал толкова много пречки, трудности и проблеми, но нито веднъж не се отрекъл от своето призвание и своята мисия. Такива хора ме изпълват с вяра и оптимизъм и мен, а техните дела ме мотивират да бъда упорит и постоянен в своята работа, въпреки неуспехите, които срещам по пътя. Това е причината да приема да участвам в неговата последна книга – „Христо от Лясковец и приятели“ – и да се почувствам горд и благодарен, че съм един от тях.

Ето какво разказва Христо за своите най-големи предизвикателства:

Родих се човек, но станах писател. Аз съм от провинцията, където да се занимаваш с нещо или да си различен, не е чак толкова добре прието. Но какво от това? С каквото и да се захвана, ми е все тая как съм приет – особено ако ми е приятно да го правя.

С времето се сблъсках с какви ли не издателства, които отказваха да издадат нещо мое, защото първо трябвало да бъде одобрено от комисия и чак тогава може би нещо ще последва. Омръзнаха ми тези условности и продължих да пиша. Продължих да питам книжарници и издатели какво може да се направи, за да се появи моята книга при тях. Знаете ли? Само условия. Ще влезе книгата ти ако има „това/онова” и дадеш определени бройки на по-ниска жена. А не ми казват направо да си предложа моята печалба на тях. Условности си измисляха. Нищо, казах си аз и продължих да пиша. Теглих им поредната майна и продължих да пиша. Казах си: щом творчеството ми е кадърно, един ден ще приемат моите условия. Чак когато стигнах до 10-та написана книга, ми се усмихна късмета и книгите ми започнаха да се отпечатват и да се продават.

Знаете ли, че аз не си ангажирах съзнанието с отказа на тези хорица, защото колкото повече ми отказваха, не съзнаваха, че ми правеха услуга, защото преодолях бариерата от страха от популярността и от това да ме отхвърлят като автор. Имах време и да узрея и да творя спокойно. Сега дори не ми пука за тях, защото от три години напуснах очертанията на град Лясковец, а от две години – на България. Книгите ми се превеждат на други езици въпреки онези, които ми отказваха.

Хиляди пъти съм се питал защо не може да е лесно, а трябва все по-трудния начин да става. Хиляди пъти чувах в живота си, че нещо не може да бъде направено, а на мен все ми се струваше, че хората ме лъжат или грешат. А може би наистина те не можеха да го направят? Колкото и да е неприятно да чуваме откази – майната му! или майната ви!… Аз го направих, хора! Постигнах нещата си, защото не повярвах на тяхната „диагноза”, че е невъзможно. Защото желанието ми за успех е толкова голямо, колкото е голямо сърцето ми, а то се оказа наистина голямо. Книгите ми описват много от чертите му, но издателите не разбраха това, защото за тях сякаш е по-важно да се пишат и четат глупости, отколкото да има смисъл в даден материал. Да, тук става въпрос за книгите на Христо от Лясковец, който реши, че може и просто го направи за собствено удовлетворение и кеф.

Да, получи се и щом някои автори могат, значи и аз мога. А щом аз мога, значи и вие можете. Просто кажете „Майната му!“ и го направете!

Христо от Лясковец

Един от примерите на Христо за успешен човек е сър Ричард Брансън. Той е убеден, че някой ден ще може да се срещне лично с него и да изпият заедно по едно кафе. А аз вярвам, че щом човек като Христо си е наумил нещо, то непременно ще се сбъдне. Какво ни трябва, за да постигнем успех и ние? Трябва само силно да вярваме в себе си и в своите способности и да имаме смелостта да си кажем „Майната му! Да го направим!“.

Надявам се и мен да ме поканят на кафе 🙂


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Въпросите на Майк, Успех и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Най-голямото предизвикателство на писателя Христо от Лясковец

  1. Dimitar N. Mitev каза:

    Чест и почитания за хора като Христо и дано са повече – това е начина! Майки ако не те поканят на кафе с Ричард Брансън ние скоро от спортния клуб ще те поканим на нашо мероприятие и като за изморени хора направо ще седнем на по бира :)!

Споделете вашето мнение!