Блогърска среща в УниКредит Булбанк

Вчера сутринта, заедно с още няколко популярни блогъри, бях поканен на среща в УниКредит Булбанк по повод официалното стартиране на техния корпоративен блог. Срещата беше много интересна, защото (противно на очакваното) не бяхме поканени, за да направим евтина реклама на банката, а като експерти с богат опит в онлайн общуването, които да споделят своето мнение и своите съвети за това как да се поддържа един такъв комуникационен канал, за да бъде ефективен и успешен.

Срещата бе открита от главния изпълнителен директор на банката г-н Левон Хампарцумян, а освен него на срещата присъстваха г-н Андреа Казини, оперативен директор, други представители на мениджмънта на банката, както и екипът за онлайн комуникации, отговорен за създаването и списването на блога.

Хареса ми визията на мениджърския екип на Булбанк за бъдещето на отношенията между клиентите и финансовата институция. Те предвиждат все повече онлайн и мобилни комуникации и транзакции и насочват сериозни усилия в тази област независимо от факта, че все още у нас се ползват от относително малко хора. Скоростта, с която потребителите усвояват новите технологии и им се доверяват, е толкова висока, че съвсем скоро един от важните критерии за избора на банка ще бъде дали предлага възможност за удобно и лесно мобилно или интернет банкиране. Затова и Булбанк се опитва да яхне гребена на вълната и да бъде в началото на този процес, което е похвално.

Ето няколко цитата от встъпителните думи на г-н Хампарцумян в подкрепа на тези идеи:

„Обществото скоро ще започне да се дели на хора, които имат информация и такива, които нямат.“

„Новите медии няма да изместят старите, но силно ще намалят тяхното влияние.“

„Работим за доволни клиенти и доволни служители.“

„Всеки продукт може да се изкопира, особено в банковото дело. Отношението към клиента е онова, което ни прави успешни.“

„За нас е важно да имаме ясна, конкретна, разнообразна и професионална обратна връзка, дори и да не е много положителна.“

Смятам, че това е една успешна мисия, стига да успеят да я следват.

С такава идея е създаден и блогът на банката, който се оказва, че е първият в системата на UniCredit, което поставя българския екип сред най-иновативните в цялата групировка.

На срещата бяха изказани доста мнения и идеи и аз искрено се надявам, че екипът по онлайн комуникации ще има силите да ги реализира успешно и да покаже едно интересно и човешко лице на банката пред обществото, като по този начин спечели и нашите симпатии.

Аз лично съм доста скептичен към ефективността на блоговете на големите корпорации, тъй като досега съм виждал изключително много примери на погрешни изпълнения – безлични и суховати сайтове, изпълнени с PR и рекламни материали, списвани анонимно и без каквато и да е възможност за диалог с читателите. Когато една фирма се състои от много нива на мениджмънт и сложни отговорности, действително не е лесно да се направи успешен блог, който хем да показва едно лично и човешко отношение, хем да покрива всички корпоративни изисквания за секретност, за фирмена култура, за нива на отговорност и т. н.

Това, което посъветвах екипа на Булбанк, беше да покажат открито имената и лицата на хората, които списват публикациите в блога, да дефинират ясно различните читателски групи – потенциални клиенти, настоящи клиенти (физически и юридически лица), потенциални служители и широката общественост. Всяка една публикация би трябвало ясно да адресира конкретен проблем на една от тези групи, за да носи полезна информация и да може да предизвика плодотворна дискусия.

Една от добрите практики, според мен, която може да се приложи в корпоративен блог, е да се открият мнения и коментари за реални проблеми, които са изпитали клиенти на банката, и които са споделяли по други форуми и блогове, и да се представят заедно с тяхното решение във фирмения блог. По този начин дискусията се концентрира на едно място, откъдето ефективно може да се управлява и насочва.

Видях, че хората, които стоят зад този блог са много ентусиазирани и вярвам, че ще успеят да го реализират добре. Радвам се, че дори такива големи и мастити институции като УниКредит Булбанк се обръщат за съвет към хората с опит в тази област и в отношението им изобщо отсъстваше всякаква надменност и арогантност, каквато съм срещал в общуването си с други подобни организации. Затова на тях им пожелавам успех, а на вас ви препоръчвам да посещавате блога на Булбанк, където можете да откриете интересна информация не само за дейността на банката, но и много други полезни и интересни новини от финансовия и културния живот у нас и по света.

(снимките бяха любезно предоставени от Георги Грънчаров, експерт онлайн комуникации в Булбанк и главен отговорник за блога на банката)


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Събития и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Блогърска среща в УниКредит Булбанк

  1. Йорданка Митева каза:

    да, наистина, и на мен ми прави впечатление, че не много големи фирми се осмеляват да имат блог. Браво на Уникредит Булбанк. Дано успеят да го поддържат жив и интересен за читателите.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s