Честита Нова година!

Rock Down

Да сте живи, да сте здрави, да сте красиви и засмени, да сте мъдри и малко луди, да обичате хората и да се радвате на тяхната обич, да цените хубавата музика, хубавата книга и хубавия филм и да продължаваме да се срещаме, макар и задочно на страниците на този блог!

Това са моите пожелания към вас, скъпи приятели, за новата 2008 година. Нека бъде радостна и късметлийска! Да ни донесе щастие и радост, а ние да си я направим и богата!

По този повод искам да ви разкажа една история, която мнозина може би знаят, но е много мъдра и поучителна и с нея искам да ви поздравя за новата 2008 година.

Живот в един буркан

Професор по психология застанал пред студентите от своя клас и вдигнал голям буркан, който започнал да пълни с едри камъни. Когато го напълнил, той попитал студентите дали буркана е пълен и получил положителен отговор. Професорът извадил кутия с дребен чакъл и я изсипал в буркана, като го разтърсвал лекичко, за да може чакъла да изпълни празнините между камъните.

Когато приключил, отново попитал студентите дали буркана е пълен и отново получил положителен отговор. Тогава, извадил кутия с пясък и я изсипал в буркана като го потупвал, за да може пясъка да изпълни празнините между малките парченца чакъл. Тогава отново се обърнал към студентите и ги попитал, дали буркана е пълен и те били единодушни: „Да!“. Накрая професора извадил две кутии с бира и ги изсипал в буркана, запълвайки празните места между песъчинките.

Студентите започнали да се смеят!

– Сега – казал професорът – този буркан олицетворява вашия живот. Камъните са важните неща – семейството ви, вашия партньор, приятелите, здравето ви, децата ви – нещата които, дори всичко останало да е загубено, остават и вашия живот е все още „пълен“. Чакълът, олицетворява останалите неща които са важни за живота ви: работа, къща, кола… Пясъка е всичко останало, което запълва живота, онези наистина малки неща които ни се случват.

– Ако сложите първо пясъка в буркана – продължил той – няма да остане място за чакъла или за камъните. Същото ще стане и с вашия живот. Ако похабявате всичкото си време и енергия за малките неща, никога няма да имате време за наистина важните неща. Трябва да обръщате повече внимание на критичните неща влияещи върху вашето щастие. Играйте с децата си, забавлявайте се с партньора си… Винаги ще има време за работа, за чистене на къщата и за поправяне на колата. Винаги се грижете първо за камъните – нещата които наистина си струват. Изберете приоритетите си, останалото е просто пясък!

Един от студентите вдигнал ръка и попитал за значението на бирите и какво олицетворяват те, а професорът отвърнал:

– Радвам се, че ми задавате този въпрос. Просто исках да покажа, че независимо от това колко претъпкан изглежда живота ви, винаги има място за две бири.

Ето още няколко готини неща, които съм писал през изминалата година, и които вярвам, че ще ви бъдат интересни. Ако сте ги пропуснали навремето, сега е моментът да наваксате:

Щастлива и успешна Нова година!

Публикувано на Лични, Мъдрости и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Честита Нова година!

 1. Честита нова година Майк!

  Желая ти да си жив и здрав, и да направиш поне едно велико нещо през 2008-ма!

  Малко е късно за новогодишни пожелания, но реших да не чакам рождения ти ден – времето е ценно 🙂

 2. Нещо в този дух исках да ти пусна в Нова работа, но системата май се поразклати… и го приех като знак, че не трябва да е там 🙂

 3. Майк Рам каза:

  Благодаря за пожеланията, Станиславе!

  Радвам се, че отново си на линия, след като блогът ти в WordPress.com се загуби. 🙂

  Пожелавам ти много успехи и радост през новата година и на теб!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s