Инструкция за ползване на асансьор

Elevator door

Блондинките също натискат горното копче

Откакто живея в София (близо 20 години вече) все имам късмета да живея на висок етаж – на 11-ия и на 12-ия етажи – и поради това постоянно ми се налага да ползвам асансьор, за да се прибера вкъщи или да изляза навън. Предполагам, че и на повечето от вас ви е направил впечатление фактът, че българинът масово не знае как се ползва асансьор и винаги натиска горното копче, независимо накъде пътува, вследствие на което някой от средните етажи се разхожда чак до 12-ия етаж, преди да слезе до първия, където е неговата цел. Още по-неприятно става, ако въпросният индивид влезе със запалена цигара вътре.

Поради това, реших, че ще е изключително полезно за целокупния български народ, ако публикувам настоящата Инструкция за ползване на асансьор. Тя е проста и кратка, затова публикувам пълния й текст:

 • Ако пътувате нагоре, натиснете горното копче на таблото.
 • Ако пътувате надолу, натиснете долното копче на таблото.

Спазването на тази инструкция ще ви спести ненужно разтакаване нагоре-надолу и ще предпази останалите пътници в асансьора от нежеланото ви присъствие.

Тази инструкция е предмет на авторско право. (С) 2008 Майк Рам. Всички права запазени. Никаква част от текста на тази инструкция не може да бъде копирана или използвана без писменото разрешение на автора.

Надявам се, че не е толкова сложно и няма да ви бъде трудно да я запомните.

Гледам го този текст и си задавам следните въпроси:

 1. След като е толкова просто да се научи човек да управлява асансьор, защо повечето българи все още не могат да се научат?
 2. След като по всички продукти се слагат инструкции за експлоатация, защо никой не слага подобен текст пред таблото на асансьорите в България? (Да видим как ще го сложат сега, след като съм си резервирал авторското право!)

На първия въпрос ми идва един много лесен и очевиден отговор – защото българите са тъпи. Това, по принцип е вярно за една голяма част (близо 99%) от народа ни, но някак си ми изглежда твърде прозаично, за да бъде верния отговор и затова започнах да разсъждавам по-дълбоко, белким открия и някаква по-тайнствена причина.

Направи ми впечатление, че повечето табла за повикване на асансьора са разположени много ниско. Веднага ме осени мисълта, че това може да бъде истинската причина за това българинът винаги да вика асансьора от горното копче – просто то му е по-удобно. За да натисне долното, когато пътува надолу, човек трябва да се наведе, а това вече е сериозно усилие, за което човек трудно би намерил мотивация.

Добре, значи открихме причината защо винаги натискаме горното копче – таблото е разположено ниско, а нас ни мързи да се навеждаме. Хубаво, ама защо тогава това табло е сложено толкова ниско? Подсетен от един стар виц за едно джудже в асансьора, стигнах до извода, че причината за ниското разположение на таблото е възможността да бъде ползвано от деца (понеже джуджета не съм виждал). Така, значи мистерията е разкрита – всичко било зради децата.

И тъкмо да се успокоя, че в името на децата ще трябва да се научим да се навеждаме, се сетих и за още нещо. Пред много асансьори все пак има някакви инструкции и правила, макар и те да не се отнасят за това кое копче да натиснем. В много от тях пише, че деца до 7, 8, или 10 години нямат право да пътуват в асансьора без придружител. Тоест, тези деца, които могат да ползват асансьора сами, са децата над 10 години. Само че тези деца са достатъчно високи и биха могли да натиснат бутон, който се намира и на повече от 60 сантиметра от земята. Тогава, за чий, по дяволите, са сложили бутоните толкова ниско?!

Мислих, мислих и пак стигнах до същия извод – защото българинът е прост и не мисли, когато прави нещо. Съжалявам, но наистина не можах да намеря друго обяснение. Ще се радвам, ако някой предложи някакво разумно обяснение за ниското разположение на бутоните и защо винаги натискаме горното копче.

Надявам се моят инструкция да бъде прочетена от достатъчно много хора и да започнем да мислим поне за секунда преди да натиснем копчето на асансьора. Надявам се също някой да подскаже на асансьорните фирми, че след като дори на клечките за зъби се слага инструкция за ползване, съвсем логично би било и пред таблото на асансьора на всеки етаж да бъде отпечатана предложената от мен инструкция (после гледайте как се печелят милиони от royalties!), така че хората, които за първи път попадат пред асансьор (има и такива, вервайте ми!), да се научат кой е правилния начин да се използва това електрическо съоръжение.

Спазването на посочените от мен правила ще превърне возенето в асансьора в истинско удовлствие и ще допринесе до повишаване на взаимното уважение сред съкооператорите във всеки един блок.

Благодаря за вниманието!

Update: За съжаление, май няма да спечеля от авторско право, защото все пак някой се е сетил да напише подобна инструкция преди мен. Мариета ми е изпратила една снимка, в която, макар и издраскана и остъргана, инструкцията все пак се чете. Въпреки това, продължавам да мисля, че този пример е по-скоро изключение, което само потвърждава правилото. Ето част от нея:

Цялата снимка можете да видите тук.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Лични, Простотии и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

43 Responses to Инструкция за ползване на асансьор

 1. gregory каза:

  Хм, това е тема, по която и аз съм мислил. Наблюдавал съм чистачката в нашата сграда какво прави – асансьора е на 5-ти етаж, тя е на 1-ви и иска да отиде на 3-ти. Натиска копчето за надолу. Логиката и е, че иска асансьора да слезе долу при нея:)

 2. Zalmoxis каза:

  В нашия блок (9 етажа) има едно копче. Асансьора е нов и е по всички директиви на ЕС и т.н. И когато го натиснеш ако асансьора е извикан/насочен на по-горен етаж пак спира(нищо че искаш да отидеш надолу). Иначе си е много готин но си е с едно копче (може би за да няма объркване) 🙂

 3. Два смивлоа с човечета като при светофарите биха решили проблема според мен… Аз лично, перфектно знам че ако искам да слизам надолу трябва да натисна долното копче, а ако искам да се кача нагоре, трябва да натисна горното… Ела ме виж, какво правя в действителност – заставам пред асансьора, цикля, вадя спомена от архива (това винаги ми отнема ценни милисекунди), „уф къде исма да отида, уф, ко трябваше да натисна“, „уф това нагоре сега трябваше да го натисна като асансьора е горе ли“ и накрая натискам горното копче….:) Малко след това вече спомена е изваден от архива и си казвам „уф да бе – другото копче трбваше да е…“… Според мене това е проблема…
  Само не ме наричай тъп, моля ти се – смятам, че не съм! 🙂

  И неможеш да ме убедиш, че българите са толкоз тъпи, че са турили копчарлъка на ниско, пък умните хора на запад и изток го слагат по-нависоко… 100% съм убеден, че и затова си има правила, когато се проектира или инсталира асансьорната инсталация…

  Още нещо – подобни неща ги класирам в графата „екологично чисто поведение“ – ако всички спазват това правило, асансьорът ще „хаби“ по-малко енергия, съответно ще е по-добре за природата, заради което „евала“ за поста… 🙂

 4. Ивката каза:

  Еееее! Пак заяде блондинките!!! 😉

 5. TAfricanski каза:

  Братле, прав си, ма тия работи „българинът е тъп“ си ги заври отзад. Ама сериозно ти говоря – напиши ги на хартия с едър шрифт, ако може да е по-твърда хартия, и ги набутай. Престанете (в частност – престани) да насаждаш комплекси тип „народопсихология“ в народопсихологията.

 6. batpep каза:

  нищо им няма на блондинките, ти по-добре обясни защо КОГАТ ИМА ДВЕ КОПЧЕТА ХОРАТА НАТИСКАТ И ДВЕТЕ??? за да може асансьорите, които се движат нагоре и надолу, да спират на всеки етаж и на всички да им се късат нервите?

  хем на едното има стрелка, че е занадолу, а на другото – обратното.

  не, наистина – българите сме страшно прости ора и то не прости в смисъла на обикновен, прост човечец, а на простак с претенции

 7. Майк Рам каза:

  Ивка, този път блондинките ги зкачих съвсем неволно – просто намерих идеалната снимка за илюстрация на поста, а мацката е перфектната блондинка 🙂

 8. Майк Рам каза:

  Знаете ли по какво се различава тъпият българин от умния? Тъпият не разбира от майтап и като му кажеш, че е тъп се обижда и почва да псува.

 9. mimi_lota каза:

  Не знам кой е тъп и кой не, и как се резервира авторско право за нещо което вече съществува, но тази инструкция съм я виждала закачена на доста асансьори във вида:
  „……………..
  Натиснете копчето в посоката която желаете да пътувате.
  ………………..“

  Така че явно във ваше село или по точно във вашия асаньор, нещо се е повредило! Друг е въпроса че каквото и да сложиш и където и да го сложиш, никой няма да го прочете, даже може да намериш най- различни екзотични рисунки по него! 🙂

 10. Костас каза:

  Съгласен съм че българите са тъпи. Мнението ми е изградено след дългогодишен живот в българия. Хубавото е че поне жените са к***и 🙂

 11. Майк Рам каза:

  mimi_lota, чудесно е, че поне във вашето село е имало един умен човек да напише подобна инструкция. Ще се радвам, ако дадеш и пример за такива асансьори, щото в наше село (София) такива досега не съм виждал.

 12. iffi каза:

  И аз редовно се чудя на несъобразителността на хората. И все пак при 50% шанс случайно да уцелят правилното копче, в 90% от случаите не го правят 🙂

 13. deni4ero каза:

  учудена съм как от един забавен пост толкова хора се засегнаха? Аз пък се смях, че голяма мисъл си ударил върху тази тема и стигнах до извода, че бая са те разкарвали нагоре-надолу по етажите 😉 Иначе и аз като видна блондинка голямо мислене му удрям, ако трябва да ползвам асансьор (все пак живея в къща) , но вече сте се постарая да го запомня 🙂

 14. pierrot каза:

  Перфектният вариант е един асансьор с малко микрофонче и високоговорителче – молиш го да те вземе за твоят етаж, като обясняваш защо искаш да се качиш и колко е ценен, а той с мъка ти отговоря, че му е писнало да го лашкат нагоре-надолу и ще си висиш…Почти като изваден от „Пътеводителя..“ 🙂 Какви са тия копчета…

 15. техник каза:

  Ще ви отговоря и на двата въпроса. Тъй като на времето като ученик ходих на стаж в асансьорен завод, понаучих някои неща, макар и след това да не ми се наложи да ги използвам, защото смених полето на изявите си. По време на производствения процес рамката, на която са монтирани въпросните бутони, стои на пода. В този момент бутоните са на точното си място, т.е. в момента на пробата в завода всичко е наред. Е, да, ама не! Когато въпросната рамка заедно с монтираната (вече) врата се постави на мястото, където ще бъде използвана, се оказва, че около педя от долния край на рамката е зазидана във фундамента на етажа, където се намира. В такъв случай вече говорим не за некомпетентност изобщо, тъй като сам за себе си въпросният конструктор си е свършил (уж) работата, а за липса на координация между отделните фази на цялостния процес по конструирането и монтажа на изделието, или с други думи – не ме интересува какво ще става по-нататък, важното е, че аз съм свършил това, което се е искало от мен, т.е. слабото звено в системата е липсата на връзки между отделните й звена. Между другото, това се отнася не само за асансьорите, а за повечето изделия, които ни заобикалят: само се огледайте и сами ще се уверите.
  Отговорът на втория въпрос вече е въпрос на народопсихология. Българинът никак, ама никак не обича да бъде минаван, в това число и подминаван. Е, да, но когато той се е запътил надолу и натисне долното копче, то асансьорът, минавайки нагоре, ще го подмине, нали така!!! И, като как си го представяте нашенеца да стои там още няколко секунди и да лапа мухите, а? Нееееееее, той ще направи всичко възможно да е вътре!!! Да е вътре, та ако ще да обиколи не един, а няколко пъти целия блок от горе до долу. Важното е, че той няма да се е минал. А това, че горе може да чакат толкова души, колкото побира кабината, и че поради неговото присъствие те няма да могат да се съберат и след това отново същата тази кабина ще трябва да измине целия път от първия до n-тия етаж, това няма никакво значение. Важно е, че АЗ СЪМ ВЪТРЕ! Всичко друго в момента е без значение.

 16. техник каза:

  Чак сега прочетох мнението на Костас, затова ще се повторя, за което моля за извинение. Но, ще ме прощавате, гърците много по-умни ли са от нас!!!!!!!!!!!!!?????????????? И след като са по-умни, защо въпросният Костас толкова време стои в България, чието име е написал с малка буква. И добре, че е дошъл тук, за да види хубави жени, все пак, иначе щеше още да точи лиги по ония дебелогъзи и безформени гъркини. И да не нарича нашите жени к***и, защото такава може да е майка му! Възпитанието предполага да уважаваш страната, в която пребиваваш, както и хората в нея. Но не, той е затворил там някъде своята гръцка изгора, която, скрита зад високи дувари, стои като ханъма в харем и покорно го чака (защото това е тяхната традиция), а той през това време се прави на бохем с кирливите си евро.

 17. Lisi4ka i jelirani me4ki каза:

  Интересно, как един човек в инвалиден стол би могъл да натисне високо копче?

 18. Майк Рам каза:

  Техник, много добро обяснение си дал за причината за ниските бутони и ми се струва, че това е най-близо до истината. Ама защо му се палиш толкова на Костас? Не виждаш ли, че човека се шегува?

  Лисичка и желирани мечки, добър въпрос задаваш, но според мен ако бутоните са на равнището на очите на седящ в инвалидна количка човек, той спокойно би могъл да ги натисне. Тук не става въпрос бутоните да са нависоко, а да не са толкова ниско, че да се налага да клякаш (защото и такива асансьори съм виждал).

  Въпреки всичко, предполагам, че едва ли някой се е замислял за положението на инвалидите, когато е проектирал височината на асансьорното табло. По съм склонен да вярвам, че ниските бутони са в резултат на недомислица или неразбирателство между различните екипи, както казва Техник, отколкото на грижа за инвалидите.

 19. voxy каза:

  при нас най-масово се натискат двата бутона и се задава въпроса „Нагоре ли сте“ ми на горе сме да ти е*а майката, що натискаш горния бутон като ще слизаш

  Според мен основната причина изобщо не е в тъпотата. а в мързела човекът пред асансьора да се сети накъде ще пътува преди да натисне бутона, след като го натисне вече се сеща.

 20. Paola_Beatrice_Santa каза:

  С едно или две копчета- асансьорът е удобство.
  Гадничко е ако живееш в кооперация и си на четвъртия етаж като мен- петият, първият е банка.

 21. Paola_Beatrice_Santa каза:

  И нямаш асансьор…

 22. hm... каза:

  Не съм чел всички коментари и незнам дали някой не е споменал вече този факт… но да си се замислял, че евентуално в сградата може да се наложи да се предвижват и инвалиди… и че ако неможе да стигне копчето единственият оставащ вариянт са стълбите, който вярвам не са особено подходящи когато си в инвалидна количка?!?!?

 23. Emilia каза:

  Тази статия може би е поредното доказателство за една от тезите, които нейният автор защитава, а именно: „че българите са тъпи“. Аз лично съвсем не съм на това мнение, но когато попадна на нещо такова, като тази статия (ако въобще може да се нарече така) и се чудя какво да мисля… тъпи ли са българите или просто на тъпите българи им е дадено прекалено голямо поле за изява и нищо не може да ги спре да показват колкото се може повече простотията и тъпотията си, и нормалните хора, които може би все пак са повече, не могат да се забележат. Едва ли има еднозначен отговор, но конкретния случай по темата с бутоните на асансьора просто ме втрещи меко казано. Случайно на някой да му е хрумвало ще височината на бутоните може би е съобразена с хората в неравностойно положение (темата за осигуряване на условия за нормален живот за тях е друга и едва ли сме опряли до копчетата на асансьорите, но все пак…)? Или е прекалено трудно да се помисли за повече от едно обяснение на едно нещо??? Ако не е първият вариант, спираме да мислим…, много напрежение идва, боли глава и т.н. Мда, ако някой чужденец прочете тази статия, а и някои коментари към нея, със сигурност няма да си помисли: „Абе, българите били много умни, бе, гледай за кви неща се замислят и кви полезни правила измислят! Едва ли някой досега се е сещал за нещо подобно! Колко новаторско и оригинално!!!“

 24. Emilia каза:

  @hm…, радвам се, че все пак някой се е замислил. Не ми беше излязъл последният коментар, докато пишех моя, но това отново доказва, че нормални и мислещи хора все пак има…

 25. Maya каза:

  Още една причина да натискаме правилното копче на асансьора – ако го разкарваме излишно, ще хабим повече ток – хем по-неекологично, хем по-големи сметки за общи нужди на входа.

 26. Майк Рам каза:

  Емилия, всъщност, може би си права. Българинът не е тъп, а е яростен защитник на правата на онеправданите – дай му една благородна кауза – застроените планини, хомосексуалните бракове или инвалиди в асансьор – и той ще помете всички в борбата си за справедливост.

  Добре би било да прочетете коментарите на хората преди вас, преди да напишете гневния си коментар срещу тъпите селяни като мене. Не забравяйте, че като собственик на този блог мога и да не ги публикувам.

 27. Майк Рам каза:

  Емилия, това, че съм тъп, е известно на всички, които ме познават. Аз не го крия. Даже, ако си направиш труда да забележиш, постът е регистриран в категория „Простотии“, защото това е най-доброто, на което съм способен като блогър 🙂

  Твоите коментари също са красноречиво потвърждение на моето обобщение за интелектуалните способности на целокупния български народ, чието най-забележително качество, особено в интернет пространството, е тоталната му липса на чувство за хумор 🙂

 28. Светослав каза:

  Аз лично съм виждал (примерно по хотелите) как мой приятели натискат и двете копчета…, по няколко пъти, за по-сигурно. След въпрос от моя страна, защо го правят, отговорът е, че „по този начин викаш едновременно и двата асансьора, и първи ще дойде този който е по-близо, т.е. ще чакаш по-малко“ 🙂
  Както знаете в по-големите хотели има два паралелно разположени, един до друг, асансьора, като копчетата за повикване се намират между тях ;-).

 29. Emilia каза:

  @ Майк Рам: Леле, не предполагах, че ще те засегна чак толкова. Нямам нищо против чувството за хумор, точно заради това започнах да чета статията и в началото наистина ми се стори много яка и се забавлявах. Но в един момент нещата се преобърнаха, защото да имаш готино чувство за хумор и да караш хората да ти се кефят на „простотиите“ е едно, а да демонстрираш ограниченост и да си мислиш, че това е чувство за хумор е съвсем друго. Изобщо не защитавам никакви онеправдани, защитавам идеята, че човек трябва да се опита да се замисли малко повече преди супер уверено да обяснява кой е тъп и кой не е. А това дали ти конкретно си тъп – не съм аз човекът, който може да прави такава оценка, не те познавам, просто коментирах това, което си написал и си направих някакви заключения за начина, по който разсъждаваш.
  По отношение на това дали ще ми пускаш коментарите – общо взето все ми е тая. Просто изразих мнението си, ако не те кефи и не искаш хората да го виждат, не го пускай. Но е по-добре да не приемаш критиката толкова драматично, особено, когато е градивна. Успех с „простотиите“ и по-малко „простащина“, различни неща са 🙂

 30. Майк Рам каза:

  Емилия, мисля, че ти си тази, която се засяга на „тъп“. Освен това, няколко човека преди тебе писаха за възможността ниските бутони да са сложени заради хора, придвижващи се с инвалидни колички. Но, ако това е причината, резонно възниква въпроса: „Защо навсякъде са сложили бутоните на асансьорите ниско, а естакада на стълбите има на много малко места?“

  За мен отговорът е в това, че никой не е и помислял за инвалидите, колкото и да ти се иска на теб. И като наричам българите „тъпи“ (не забравяй, че и аз съм българин!), имам предвид точно това, че навсякъде около нас виждаме примери за това как не се мисли, преди да се свърши някаква работа.

  Хубаво е, че има хора като теб, които даже говорят за ограниченост. Няма по-добро доказателство за моите думи от коментарите на хора като теб. Замисли се защо ги публикувам.

 31. техник каза:

  Майк Рам, още веднъж те моля да ме извиниш за това, че взех два пъти думата, а също и за това, че малко подпалих фитила, но има неща, с които не мога и не искам да се шегувам. А иначе статията си я бива, забравих да го кажа по-горе!

 32. Майк Рам каза:

  техник, твоят коментар за асансьорите е един от най-ценните в цялата дискусия. Просто си мисля, че човекът, който се е подписал като „костас“, най-вероятно се е избъзикал. Нищо чудно и въобще да не е грък. Просто не се впрягай 🙂

 33. Emilia каза:

  Майк Рам, явно наистина много навътре ги приемаш нещата. Съжалявам ако ще те разочровам, но съвсем не съм се засегнала 🙂 Признавам грешката си, че не съм прочела всички коментари, но това не означава, че се отричам от това, което казах. Не се опитвам да наложа мнението си, нито се опитвам да засегна някого, просто за мен така стоят нещата – хората трябва да бъдат малко по-широкоскроени и да се опитват да мислят. Ако някой е против това, ок, но мнението на такъв човек за мен не би могло да бъде стойностно.
  Напълно съм съгласна, че много неща в БГ се правят без да се мисли. С доказателства за това се сблъсква всеки от нас ежедневно. В първия си коментар в скоби добавих, че условията (част от които са и естакадите, които ти спомена) за инвалидите са друга тема, но не искам повече да издребнявам. Дребнавостта (наред с ограничеността и простащината) е едно от нещата, които ненавиждам, но които за съжаление често се срещат.

 34. Григор каза:

  Бих искал да обясня ,че височината на бутоните ,размера на вратите ,рамера на кабината и всичко останало в асансьорите е съобразено с европейска директива 95/15 и е задължително.Височината на бутоните е на тази височина заради хората в неравностойно положение .В някои асансьори дори върху бутоните номерата на етажите е написана на Брайлова азбука.

 35. Майк Рам каза:

  Григоре, у нас асансьори се правят сигурно от преди 100 години. Мислиш ли, че още оттогава хората са тръпнели в очакване да станем членове на ЕС и са спазвали европейски директиви, които още не са били написани?

  Освен това, брайловата азбука няма нищо общо с височината на бутоните, а аз съм убеден, че слепите хора не натискат погрешните бутони. Има едни други – умствени и духовни слепци, – които не знаят кой бутон да натиснат.

 36. Deva каза:

  ©То много думи, много труд по този асансьор. Вземете стълбите! Колко са 10 – 12 етажа тук таме след 8 часа седене на стол? Костинурката престига винаги пред заека.

  Странно, че българите държат на това да се водят те самите за тъпи, пълни с простотия и простащина. Човешките качества и некачества не познават политическите граници на държавите по този свят. Повече самочувствие може да направи чудеса.

  поздрав за собственика на долар тежкия блог и на всички, които се забавляват с него
  Дева

 37. Хермиона каза:

  Стилът ти става все по-добър, да се обадя аз като литератор. Все по-рядко се забелязва онова прибързване и избълване на всичко на един дъх. И един съвет от мен – колкото по-малко удивителни изписваш, толкова по-лесно се чете. С това също влизаш в крачка.
  Докара ме до смях в един часа през нощта, а след това ненормално аниме не беше лесно. Браво 🙂

 38. Faith каза:

  Което и копче да натиснеш, все ще дойде. Но ако асансьорът е горе и натиснеш горното, сигурно ще дойде по-бавно. А може и в бързината да те подмине. Така че за по-сигурно натисни всички копчета, които виждаш. Какво ти пука за другите, важното е ти да не се минеш.

  Нагледала съм се на интелигентни възрастни хора с претенции и с подобна логика не само за асансьорите. Аман от тъпанари.

 39. mimi_lota каза:

  Аз пак да се включа, искам да публикувам една снимчица с инструкция, която снимах тук в случаен асансьор, да не кажете че си измислям, но не знам как…. Помогнете ми

 40. Майк Рам каза:

  Мисля, че тук не може. Ако имаш собствен блог, публикувай я там и после тук сложи линк към нея. Другият начин е да ми я изпратиш по пощата и аз може и да я публикувам. Адресът ми е mikeramm (at) gmail (точка) com. Надявам се, че го разбираш.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s