Митове и легенди за умните и глупавите

Ние, българите, ужасно много обичаме да обобщаваме и това е една от най-лошите ни черти, понеже обобщенията ни най-често са погрешни. Един от най-популярните митове, например, е, че американците са ужасно тъпи и дори собствената си страна не могат да намерят на картата. Това обобщение много приятно гъделичка самочувствието ни, гарнирано с другия мит, че сме втората най-умна нация в света (което си е чиста глупост, но за това ще пиша друг път). Истината, обаче, е, че както в Америка, така и в България, така и навсякъде другаде по света има както умни, така и глупави хора и всякакви обобщения са неуместни.

Илкер от The Thinking Blog ни предлага един страхотен контрапример с малката Лили, която е само на две години, но може да покаже на картата над 80 държави, включително и тихоокеански островни групи като Фиджи например. Вие можете ли да направите това? В същия пост можете да видите и друго дете на същата възраст, което разпознава флаговете на десетки държави.

Илкер ни предлага още и един малък тест на собствените ни познания по география, в който за 5 минути трябва да изброим колкото може повече държави, за които се сетим. Тестът е на английски, но си струва човек да се пробва, за да провери собствената си обща култура, преди да се изхвърли с някое недомислено обобщение. Не е лошо да имаме самочувствие, но трябва да подплатено с реални факти, нали?

Моят резултат на теста е 50 държави. Средният резултат е 54, но някои са участвали по няколко пъти, така че са задобрели. За мен това е доста отрезвяващ резултат. Винаги съм се смятал за много ерудиран по отношение на политическата география, но тестът показа, че знанията ми с нищо не надвишават средното равнище на хората по света. Една лична заблуда по-малко, все пак.

Пробвайте и вие. Сигурен съм, че ще има и по-добри попадения.

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Общество и нрави и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

20 Responses to Митове и легенди за умните и глупавите

 1. Лари каза:

  Замислете се кого наричаме „умен“ – в повечето случаи това е човек, който е успял да разбере ситуацията и да действа адекватно. Това не значи, че неговият IQ е супервисок. И според Дарвин оцеляват най-приспособимите, а не най-силните животни. Така и хората – оцеляват и просперират тези, които се адаптират бързо към ситуацията. Малката Лили може да покаже 80 държави, но не може да пресече сама улицата, децата аутисти са гениални, но социално неадекватни.
  И накрая – нашенецът има един много популярен лаф: „Като си толкоз умен, къде са ти парите?“…

 2. Майк Рам каза:

  Всъщност, ние много рядко признаваме някой друг за умен. Много по-често наричаме другите глупави.

 3. Недялко каза:

  Темата е интригуваща, но предполагам известно е, че има видове умност (интелигентност) и тя е индивидуална и зависи от действия в определени ситуации. Що се отнася конкретно до „…къде са ти парите?“, смятам, че от доста време страната (с хората си, за които make money е бог), която всепризнато – и явно обективно, „купува мозъци“, принуждава света да плаща за нейната „интелектуална мощ“. Лошото е, че понякога последната е заразна и задължително прихваща там, където не се забелязва гънкова наличност. Приятен ден.

 4. Драго каза:

  Със сигурност ще напиша 75 държави – по 4 секунди на държава, но ако теста беше на български. Жалко за езиковата бариера 😦

 5. Майк Рам каза:

  Не мислиш ли, че по-скоро е жалко за теб, щом те спира тази бариера. На нея (бариерата) едва ли й пука 🙂

  Не забравяй, че дори и да знаеш повече държави, имаш нужда от време, за да се сетиш. Може 4 секунди да не ти стигнат за една.

 6. Tarna каза:

  Моят се оказа точно среден-54. Забелязах, че България е написана от 22% участници.

 7. Майк Рам каза:

  Най-сетне някой да сподели резултата си от теста! Браво!

  Аз се затрудних най-много на Англия. Казаха, че England не е държава и реших да напиша Great Britain, но се оказа, че не е вярно. Загубих много време, преди да се сетя за United Kingdom.

  Това е малка подсказка за следващите участници 🙂

 8. vae каза:

  Интересен тест 🙂 Успях 60 да напиша. Не знам защо не ми прие Luxemburg, a за още три се сетих, но не можах да напиша правилно на английски. Нищо де, затова пък проверих и вече знам как се пишат :))))

 9. Майк Рам каза:

  Браво, vae! Знаех си аз, че има доста по-добри от мен 🙂

 10. Svuio каза:

  Аз ги докарах до 63, имам си шотчета, ако някой има нужда от доказателство, ама като се има предвид специалността ми трябваше да е по-добре…

  @Vae не ти го е приело понеже си изпуснал „O“-то след „B“-то

 11. Марин каза:

  Първия път бях 34, на петия вече съм 64. В интерес на истината пиша на десетопръстна 🙂 Според мен е малко въпрос на тренировка и дори човек може да си избере държави с къси имена. Аз се стремя да направя всички европейски и още някои други известни.

 12. Марин каза:

  Със сигурност е въпрос на тренировка, на 10-тия път (имах време за губене вчера вечерта) вече съм на 79 :). Бързописане му е майката и някаква система за помнене.
  Успявам почти всички европейски (пропускам по 1-2) – 51 бр. (вкл. Косово, Ватикана и каспийските).

 13. Майк Рам каза:

  Безспорно с тренировката идват по-добрите резултати. Може дори да си отворите една карта преди теста, да си припомните държавите по света и да си създадете методика, по която да ги обхождате. Идеята на теста е да се проверят знанията ви в началото – дали ще можете бързо да се сетите. Нямам съмнения, че средностатистически българите ще покажат по-добри резултати. Интересно е да поразсъждаваме над това дали общата култура ни прави „умни“ и с какво такива знания ни помагат.

  Дали обикновения американец, както си го представяме, че не може да намери собствената си страна на картата, е по-оправен в живота с практическите си знания или българинът, който може да изброи 90 държави за 5 минути? Можем ли да кажем, че единият е по-умен от другия? Сега с още по-голяма сила можем да поставим въпроса „Като си толкова умен, къде са ти парите?“, защото и на американците парите им изчезнаха, а ние никога не сме били богати.

 14. Графът каза:

  Според мен никой тест не може да докаже ум. Може само да илюстрира доколко човек е информиран за оределени неща.
  Ако ви пусна тест да изброите музикални термини за 5 минути кой ще излезе най-умен според вас? 😀

 15. bozho каза:

  Хмм, преди година и аз се упражнявах в словесна изящност на подобна тема:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=7

  Графе, вярно е, че тестът не е критерий за умност 🙂 , но дава ориентация за общата култура.

  Нормално е всъщност някакъв среден резултат да се изкара, за нормално ниво на общата култура. Високите резултати показват „отклонения“ – да речем специален интерес към въпроса. По принцип по-интелигентните хора имат и по-висока обща култура, макар че не е задължително

  Майк – на едно от състезанията, които Слави направи имаше едно момиченце – българче, май на 5 години, което знаеше май абсолютно всикчи страни и знамената им.

 16. Майк Рам каза:

  Божо, примерите с малките дечица са изключения, които ни показват колко грешни са опитите ни да обобщаваме. А иначе, твоята статия е много хубава.

 17. Графът каза:

  Интересно, точно „знание” в тая област сред малки деца, се оказва, че не е чак такова изключение. Аз също имам пример с много близко дете от преди почти 60 години, което знаеше имената, знамената и намираше на атлас всички държави!
  Даже негова снимка точно от това време мога да покажа – много близки бяха семействата ни.

 18. Maria каза:

  I az mrazq da kategoriziram ne6tata, oba4e ako jiveete dalgo v Amerika 6te vidite, 4e tuk nivoto na inteligentnost kato cqlo e pod vsqkakva kritika. Ima i mnogo briliantni hora, no kato ob6to horata sa izvanredno tapi!

 19. Светла (една от всичките) каза:

  Аз написах 63 държави, до една изписани правилно на английски. Но онова нещо ми каза ‘0 Correct’, и понеже съм си тъпичка, не знам защо така стана.
  😦 Хич не мога да се науча да общувам с програмни продукти.

 20. Aozora каза:

  Майк, попадам на мнение, което почти 100% отговаря на едни мои съмнения и самокритики, в които напоследък се намирам… Обобщаването изглежда като проблем на много хора – дали грешката е в образователната ни система (от която съм част и аз), която ни учи да помним, а не да разсъждаваме? Или си е такава първична човешка черта? Не говоря за анализа, а именно за желанието да подредиш света по стереотипите си…
  Инак на теста изкарах 6о и нещо, но на няколко пъти просто мозъкът ми зацикли за секунди – спомнях си страните по региони. Отново стереотипизация може би?
  Хубав ден!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s