Случайности и съвпадения

ОтверткаАз съм вярващ човек. Ако ме питате официално – ще ви отговоря, че съм православен християнин, но по-скоро мисля, че си имам някаква своя вяра. И това е напълно нормално. Вярата е нещо лично, което всеки носи в душата си. Официалната религия е някакъв опит за канализиране на тази вяра и може би за нейното контролиране.

Едно от нещата, в които вярвам, е, че няма нищо случайно в нашия живот. Всичко, което ни се случва, има някаква цел и някакъв смисъл. Може и да не го разбираме в момента на случката, може и никога да не го разберем, но аз мисля, че трябва да обръщаме внимание на случайностите и да се замислим дали някой не иска да ни каже нещо с това.

Ето една история, която Паулу Коелю споделя от личен опит и която много ме впечатли. Дали е било случайност?

Малко преди да умре, тъст ми събра цялата фамилия и обяви:

– Знам, че смъртта е просто преход и бих искал да мога да го измина без всякаква тъга. За да спрете да се тревожите, ще ви изпратя знак, че си е струвало да помагаш на другите в този живот.

Той поиска да бъде кремиран и праха му да бъде разпръснат в океана от Арпорадор бийч в Ипанема на фона на любимата му музика.

Той почина два дни по-късно. Един приятел уреди кремацията в Сао Паулу и когато се върнахме в Рио, всички отидохме в Арпорадор бийч с касетофона, касетите и един кашон с малка урна с неговите останки. Застанали с лице към морето, открихме, че капакът на урната е затворен с винтове. Опитахме се да го отворим, но не успяхме.

Наоколо нямаше никого, само един просяк, който се приближи и ни попита?

– Имате ли нужда от нещо?

Зет ми отговори:

– От отвертка, защото прахът на баща ми е в тази кутия.

– Той трябва да е бил много добър човек, защото аз току-що намерих това ей там – каза просякът, подавайки ни една отвертка.

Източник

Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Случайности и съвпадения

 1. Мария каза:

  Много мъдро и много интересно. Аз също вярвам, че няма съвпадения. Аз също смятам, че всеки човек трябва да приеме религията според своя мироглед. Браво за постинга 🙂

 2. topastrolog каза:

  Има и други, коренно различни гледни точки. Ето една: „Религията е най- грандиозното и най- добре организирано мошеничество в човешката история.

 3. Майк Рам каза:

  Няма нищо коренно различно. Аз самият съм написал в началото, че вярата и религията са две различни неща.

 4. SuperCow каза:

  Хм, просякът е трябвало да намери гаечен ключ, а не отвертка. 🙂
  Майк, screw-nails си е винт, а не болт. 😉

 5. Майк Рам каза:

  Винаги ще се намери някой, който да развали хубавата история с дребнава забележка. Добре, поправих го на винт. Не мисля, че това променя смисъла на историята.

 6. SuperCow каза:

  Майк, дребнавата забележка наистина разваля историята: представи си милата картинка махане на болтове с отвертка. Цялата притча отива по дяволите.
  Отделен е въпросът дали историята е истинска. При положение че авторът е Коелю, силно се съмнявам.
  Това дали е истинска обаче, не разваля смисъла и.

  П.П.Може да изтриеш и двата ми коментара, за да не развалят допълнително историята. 🙂

 7. pippi каза:

  Не съм върл фен на Колею, но споделям вярата ти в това,че няма нищо случайно 🙂

 8. ekaterina каза:

  Това за случайностите е удобно оправдание, че каквото и да правим, всъщност нещата са решени предварително. А ако говорим за религия, и то християнска, една от основните идеи там е, че все пак изборът е в наши ръце.

 9. Майк Рам каза:

  Екатерина, всъщност никой никога не е твърдял, че всичко е предрешено, защото тогава животът не би имал смисъл. Даже и Църквата не го твърди.

  Ако мога да се изразя метафорично, аз лично смятам, че това, което е предопределено, са някои важни кръстопътища, до които стигаме в живота си, но по кой път ще поемем, това си е личен наш избор.

  Само че темата на поста е друга. А тя е, че това, което ни се случва, има някакъв смисъл. Не че нямаш избор, а че трябва да си направиш извод от случката.

 10. Божо каза:

  От това което ни се случва 50% си е късмет.Останалите 50% си е случайност 🙂 Не съм религиозен,макар че ходя на църква,когато имам нужда да съм сам и да помисля за нещо важно.По-скоро съм вярващ.Живота е низ от случайни неща,и хората с повече късмет са малко по-щастливи.Но има и някакъв баланс.На всеки му се е случвало да се засмее на някого в дадена ситуация и след време да изпадне в подобна.Избора винаги съществува,но понякога е по-добре да се оставят нещата да си плават по течението.Макар,че и избора /не/винаги е изцяло под наш контрол.За мен притчата е по-скоро размисъл за това,че в тягостните и трудни ситуации човек не трябва да губи надежда,а да се довери на вярата си и това,че ще се намери някакъв изход от ситуацията.За да вървиш на пред просто трябва да вярваш в нещо и да не се страхуваш да направиш крачката.Останалото е късмет и случайност.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s