Мухлясали търговски трикове от Метро

Винаги съм се опитвал да се сдържам да пиша негативни неща срещу някого в блога си, но има случаи, когато простотията и грозотията са толкова брутални, че не мога да удържа възмущението си. Още повече, че историята, за която ще ви разкажа днес, е свързана с веригата Метро, която от самото си създаване в България е символ за най-отвратителното отношение към клиента и пребъркването ти като на американско летище, след като си оставил няколкостотин лева на касата, за тях е върха на вежливостта.

Вчера, след дълго пазаруване на различни домашни потреби, решихме да купим и нещо за ядене. Изкуших се от един ябълков пай, който отдавна ми се ядеше, а не бях виждал скоро по околните магазини. Важно е да се отбележи, че се продава в две кутии, разположени една върху друга, както виждате горе на снимката. Едната е празна (горната), защото го изядохме и признавам, че не беше лош.

Проблемът се оказа в долната кутия. След като изядохме горния пай и решихме да продължим с долния, с изненада забелязахме, че той е здраво мухлясал.

Това се забелязва на горната снимка по ъглите. Ето и още една снимка, правена със светкавица, в кoято мухълът се вижда по-добре, макар че не е много добре фокусирана.

Втори бърз поглед установи, че долната кутия няма етикет. Етикетът на горната кутия, показваше, че продуктът има трайност до 20.07.2010, т.е. той е напълно годен за консумация (и така си беше).

Излиза, че Метро комбинират пресни пайове с такива, на които срокът на годност отдавна е отминал и даже са добре мухлясали. Опаковани по две кутии заедно, човек няма как да заподозре, а и трудно се забелязва, че в долната кутия има проблем. Какъв чудесен начин за Метро да се отърват от залежалата си стока, че даже да й вземат пари! Найс, а!

Не знам дали са наказуеми по законите за защита на потребителя и не ме интересува. Признавам си, че за един лев няма да си направя труда да ги преследвам юридически, дори и да имам това право. Но пък имам възможността да ги оплюя с чиста съвест и да спра да пазарувам от тях поне за още 6 месеца.

Ай, сиктир!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Обслужване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Мухлясали търговски трикове от Метро

 1. Събина каза:

  Ужас. Аз в момента се опитвам да сменя сушилник, който купих миналата седмица. Счупи се на първото простиране, след като на него пише: „Срок на годност безсрочен“!

  Не е от Метро, ама да си кажа и аз болката.

  Иначе ние пък в Метро сме имало обратен случай. Два маркирани кекса, някой откраднал единия. Влязоха и ни дадоха втори, защото на практика беше маркиран. Виж, ако им се оплачеш, какво ше направят. Може пък поне да дадат един от горните, знае ли човек.

 2. В интерес на истината – не можеш да им направиш нищо по Закона за защита на потребителите. Защото този закон е за защита на физическите лица. А Метро не работи с клиенти физически лица. Само юридически. Много хитър начин да заобиколят цял един закон. Но това не означава, че не можеш да им пратиш РИОКОС и всякая остальная сволоч на които им е работа именно това да контролират – опаковки, срокове на годност и прочие… И сега да ти споделя една случка от времето, когато Метро стъпиха в Пловдив. Един висш полицейски началник от РДВР Пловдив беше пенсиониран светкавично и преждевременно. Защото си беше позволил „волността“ да изпрати икономическа полиция на проверка в новооткритото Метро. Няколко часа след като проверяващите влезли в Метро. Смятай.

 3. Майк Рам каза:

  Да, може да действат на принципа „Ако мине“. Наскоро така отиваме трима човека в едно кафене до Народния театър и си поръчваме 3 кафета и 3 безалкохолни. След това в сметката освен трите ни поръчки се мъдри и един сладолед. Питам сервитьорката откъде се е появил той, а тя казва: „Няма проблем, ще го махнем“. Просто не мина.

 4. Майк Рам каза:

  Написах този пост за Метро, защото много им бях насъбрал. Всеки път, като вляза в магазина, очаквам онези с качулките да излязат отнякъде, да ме тръшнат с лице към пода и да ме арестуват. Постоянно те гледат накриво и ти се заяждат, сякаш наистина си някакъв углавен престъпник, а на клиент, който оставя една торба пари в техния магазин.

  Не им ща компенсация! Искам всички да ги знаят какви са.

 5. Gombeto каза:

  Е, то си е всеизвестен факт, че във всякакъв вид супермаркети „готовите“ ястия, които приготвят от самата верига като пици, банички, кюфтенца, салатки и всякакви подобни се приготвят с малко преди да се развалят или току-що развалени продукти, от които трябва да се оттърват по някакъв начин без да са на загуба. Знам го, защото мой познат работеше в Billa 🙂

  Така че не се учудвам за пайчетата ти.

 6. Майк Рам каза:

  Всъщност, производителят изглежда да е някаква външна фирма – „Сладък свят“ ООД – и горният пай си беше не само годен, но и вкусен. Мисля, че проблемът е изцяло в Метро, които вместо да бракуват мухлясалите пайове, са ги маскирали с нови и пак успяват да ги продадат.

 7. Kikimorka каза:

  Ей за това се научих да пазарувам, „отваряйки“ широко очите си . Та чак и с очила на носа! За съжаление, навсякъде по големите търговски вериги е така. Само че, повечето правят „промоции“ на стоките, чиято годност изтича. За кумова срама. МЕТРО явно са разрешили проблема набързо и по метода „Булгар“ :))) Жалко, че у нас няма веригите магазини за безплатни стоки с изтекъл срок – всичко щеше да си дойде на мястото – и вълка сит, и агнето цяло!
  Поздрави!

 8. Жорка каза:

  @Майк, като умен човек, след като те унижават, как отиваш втори път да пазаруваш там?!

  Метро наистина не попадат под ударите на ЗЗП, но те верига, която обслужва предимно фирми. Май още ти е нужна карта на фирма, за да влезеш и пазаруваш в магазина.

  Както по-горе писаха, сигнализирай РИОКОЗ – те са отговорни за храните от неживотински произход.

  За животинските храни отговаря ДВСК. При тях съм пускал няколко сигнала и то срещу Фантастико, Т-Маркет и др. за развалени или доста интересни етикети и до няколко часа, максимум 1 ден са реагирали на сигнала. Звъняха ми по телефона, дори веднъж ходих да свидетелствам на самата проверка с касовия бон.

  Действал смело и се дръж хладно с администрацията и чиновниците. Когато са в леко напрежение, без открито да ги заплашваш, работят доста по-бързо от обикновеното.

 9. реничка каза:

  То си пише на етикета: „Без консерванти!“ Като няма консерванти – има мухъл!
  Не искам да защитавам Метро или Сладък свят! Обаче:
  Ако искаш ябълков пай – отиваш на сладкарница, а може и да помолиш мама, баба, милата … От метро само пакетирана джък фууд с висока захарност, пълна с консерванти, оцветители, подсладители, стабилизатори и прочее „подобрители“! Както се знае – като ти падне кръвната захар, да презаредиш бързо, за да не припаднеш! Само да не е стил на хранене!

 10. Майк Рам каза:

  Далеч съм от стил на хранене в Метро, но понякога се налага да се пазарува от там, заради по-ниските цени на някои стоки. Както писах, паят го купих, защото го видях пред очите си. Не бях отишъл с нарочната цел да пазарувам храна от Метро.

 11. Irina каза:

  А отговорът на Метро какъв беше? Вие оплакахте ли се на тях?

 12. реничка каза:

  Извод: в Метро само за планирани покупки! Импулсните покупки в супермаркета!
  Майки, може да занесеш мострата в РИОКОЗ, да им направят проверка, поне да започнат да се стараят в комбинирането на стоките повече. Ндявам се пазиш фактурата. АКо ти се занимава, разбира се.

 13. Dimitar N. Mitev каза:

  Приятелю нали се сещаш от колко време ги боря тези „големите вериги“!? Стряскат се от време на време но най-интересното е, че от ден на ден всички стават по-зле! Този бранш е пълен хаос – няма оправия!

 14. Емил каза:

  Немските магазини правят подобен номер, но не толкова фрапиращ: поставят опаковките с по-кратък срок на годност отпред, а продуктите с по-дълъг отзад. Така си пробутват леко залежалата стока. За мен това е спекула с клиента, макар и двете опаковки да не са с изтекъл срок на годност. В такъв случай взимам продукта с по-дългия срок, а другата опаковка я слагам демонстративно на ръба на фризера…

 15. Галина Йовчева каза:

  Браво, Майк! За жалост всички големи вериги и в общност всички големи монополисти точно на това разчитат, че на никой не му се занимава със съдилища. А може би трябва да сме по-съпричастни и не толкова инертни. Ако повече хора, които са ощетени- а те сигурна съм никак не са малко, независимо от кого – било от големи вериги, било от ел.компании, било от държавни институции, се организират да си търсят правата, може би нещата ще се променят малко…

 16. Михаил каза:

  Емил, номерът със слагането на по-новите стоки отзад го правят всички вериги магазини. То е и логично – няма да слагаш все новите отпред, а старите да ги пазиш до трето пришествие. Лошото е когато този срок на предните продукти е много къс или изтичащ, аз затова винаги взимам неща от най-задните.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s