Малко статистика за размисъл

Дан Пинк, известен автор и изследовател на човешкото поведение, от време на време публикува в блога си интересни статистически данни, които са малко известни на обществото и се опитва да подтикне читателите си към разсъждение.

Ето един пример:

През 2008 г. в САЩ ражданията от майки под 20 г. са били 441 000, което представлява 10% от ражданията, а майките над 35 г са били 603 000, което е 14% от ражданията. Интересно е, че процентното съотношение се е разменило спрямо 1990 г (533 000 млади майки срещу 368 възрастни). Според него това са добри новини и аз съм склонен да се съглася по отношение на намаляването на ражданията от майки в тийнейджърска възраст. Това води както до по-добро физическо здраве на родените бебета, така и до по-големи шансове детето да бъде отгледано в по-добри условия от една пълнолетна майка.

Не бих се съгласил, обаче, за втората тенденция – значителното увеличаване на ражданията след 35-годишна възраст може и да гарантира някаква финансова стабилност за новородените, но съществуват значително по-големи опасности за здравето както на майката, така и на детето с нарастването на нейната възраст. Освен това, мое лично впечатление е, че децата общуват по-добре с родители, които имат по-малка възрастова разлика.

Оказа се, че подобни данни има и у нас, макар и не от същите години. Националният статистически институт (НСИ) предлага данни от 2004 до 2009 г. Ето какво е положението в България по този критерий:

 • 2004: майки под 20 г – 10 625 (15,2%), над 35 г. – 3 880 (5,6%)
 • 2009: майки под 20 г – 10 251 (12,7%), над 35 г. – 7 700 (9,5%)

Видно е, че и у нас съществуват и двете тенденции, като склонността към раждане в по-късна възраст е много по-значителна – само за 5 години ражданията са се увеличили почти двойно.

Вие как бихте коментирали това?


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общество и нрави и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Малко статистика за размисъл

 1. Pili каза:

  Страхувам се, че подобна тема не може да бъде коментирана еднозначно. От една страна чисто статистически наистина рискът за децата, родени от майки под 35г възраст, е по-малък. Но в живота нещата не са толкова прости – не всички хора срещат човека, с когото искат да имат деца, на 25. Поради здравословни причини някои двойки чакат дълги години, за да се сдобият с дете. Освен това, не е за пренебрегване и личният фактор – всеки сам си нарежда приоритети в живота и аз лично не бих се наела да съдя някоя жена за това, че е решила да роди, след като е успяла в други сфери на живота си. Стига да не става въпрос за злощастия случай с 62-годишната майка, който просто не ми се коментира…

 2. Надето каза:

  Напълно съм съгласна с коментара на Pili .
  За мен всяко раждане е щастливо събитие. Все пак наистина е по-добре това да става поне след 20-та година на майката и ако няма други обективни причини, повъзможност да не е след 35. Причината „кариера“ не я смятам за обективна.
  Всяка жена, която мисли за децата си и за семейството си като цяло, трябва да намери време и начин да им осигури първо здраве и на второ място финансова възможност да ги отгледа без лишения.
  Не знам как е в САЩ, но у нас големия процент на ранно раждане се дължи на майките – циганки и туркини, за които това е нещо нормално. Не е тайна, че момичетата са продавани от роднините си още на 12-13 г. възраст и е съвсем естествено и да раждат по-рано.
  За съжаления сред българките има тенденция да завършат някакво образование, да си намерят работа и да се реализират според собствените си разбирания, а мисълта за децата отлагат за след това. Обективна причина за тях е и това, че много често се страхуват да не останат без работа. Често са принуждавани да обещават, че няма да се омъжват напр. в рамките на една година или да не раждат в такъв период. Това се случи на мен преди ’89 г. и на дъщеря ми на няколко пъти след това. На мен ми беше лесно – казах, че съм омъжена и не мога да поемам такива обещания, но тогава работата и отпускът ни по майчинство бяха гарантирани. Сега не е така. По тази причина аз отгледах внучките си, а не майка им.
  Майк, подхванал си хубава тема. Мисля, че едно продължение за самотните майки би допълнило картината. Съвместното съжителство се счита за нещо естествено вече. Дори Станишев си прокара и закон за това. Много често обаче, децата от такива връзки израстват само с единия родител, най-често майката. Не, че бракът е малка спънка, но е малко по-обвързващо, ще се отнася до издръжката на детето.
  Приятно лято на всички!
  Надето

 3. Ваня каза:

  Начинът на живот се променя, все по-малко семейства могат да разчитат на баби за помощ при отглеждането на децата и все по-малко баби се навиват. Като се вдигне и възрастта за пенсиониране, съвсем ще изгубим този типичен български навик. Мисля, че определящото в случая са кариерата и финансите.

 4. Валя каза:

  Все пак да не забравяме, че раждането след 35 може да е второ, трето и т.н.:)
  Не прочетох да статистиката да е за първо раждане или…?

 5. Майк Рам каза:

  Валя, забележката ти е много уместна! Наистина няма информация дали става въпроса за първо или последващо раждане. Мисля, че всички влизат. Въпреки това, дори и да второ или трето, всяко раждане след 35-40 г. не е препоръчително.

  Има още нещо, върху което исках да се замислим. У нас постоянно се говори за правата на майката да ражда, но малко хора се замислят за правата на детето и какъв живот ще живее то с възрастни родители. Имах един съученик, на който родителите му се пенсионираха преди да завършим гимназия. Животът ти тъкмо започнал и трябва да се грижиш за възрастни родители. Не е лесно.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s