Седмичен блог дайджест – 14

Пари и духовност, успех и креативност, национален манталитет и комплексите на българина. Това бяха част от темите на българската блогосфера през изминалата седмица. Приятно четене!

Понеделник, 19.07.2010

Седмицата стартира мощно с публикацията на Христо Христов „Познавате ли Стоян?„. Тя разказва историята на средностатистически българин, постоянно недоволен от живота, който води и търсещ онзи успех, който ще го сполети изневиделица само защото е готин. Редом с разказа за приключенията на главния герой, авторът ни поднася и доста шокиращи статистически факти. Мисля, че всеки ще открие поне малка частица от себе си в този образ и ще се замисли дали това е правилния път.

Като продължение на темата, Пламен Петров разкри 8-те неистини за успеха. Какво представлява провалът и дали е пречка към успеха или просто една стъпка, която трябва да направим? Мнозина се обезкуражават при провал и търсят вината в себе си. Всичко това е лъжа, твърди авторът. Провалът просто е неотменна част от пътя към успеха.

Свилен Милев разсъждава над въпроса колко голяма е блогосферата и какво е нейното влияние. Много ми хареса този цитат:

Блогосферата няма нужда да гони цифри, нейното разпространение зависи основно от когнитивните способности на народа – който иска да слуша е тук или ще дойде. Тя няма нужда да публикува кръстословици или да съобщава времето. […] Торбалан, който дори не съществува, но, признай си, оказа съществено влияние във възпитанието ти.

Снимката на деня е от пътеписа на Павлина Върбанова от Китай, публикуван в блога „Пътуване до…“

Вторник, 20.07.2010

Бях се ангажирал да ви информирам за развитието на случая със задържаната в Бусманци Аревик още от самото начало на седмичния блог дайджест и ето че имаме и добра новина: Светла Енчева ни информира, че Административният съд в Монтана е постановил тя да бъде освободена от Бусманци и да се прибере в Монтана, където да се явява на ежедневна подписка. Това е ярко доказателство за силата на общественото мнение и натиска, който то може да окаже върху държавната администрация да си върши по-съвестно работата. Доволен съм, че нещата започват да се развиват в положителен план.

В блога „Позитивното“ Мелиса разказа една покъртителна история за безграничната саможертва и любов на една майка. Не мога да я преразкажа, но само ще ви кажа, че се разплаках, като я прочетох.

Маргарита Евтимова-Maggie пък ни предлага десет безплатни електронни книги за социалните медии – една наистина много добра подборка, която си струва да прочетете!

Пламен Петров продължи своята серия от мъдри съвети с публикацията „Лъжите, които ни правят бедни„, но тук основната идея, че богатството идва от нашето съзнание се загуби в текста и не беше разбрана от мнозина. Повече се усети опит за обожествяване на парите, а сравнението им с любовта нажежи страстите на коментаторите. В темата веднага се включи и идеологическият опонент на Пламен – Николай Сисоев-Труден, който пък написа статията „Истините“, които ви правят бедни, където оборва всяко едно твърдение на Пламен, аргументирайки се с духовни ценности. Истинската истина, както вече се досещате, е някъде по средата, но спорът определено стана интересен и си струва да се прочетете различните гледни точки.

Сряда, 21.07.2010

Блогът на Николай Стойнов-Шматко е голямото ми откритие напоследък. Не знам откъде намира всички материали, които публикува, но са невероятно смешни и ме зареждат с настроение през деня. От него е постът Знам какво те очаква това лято, където пише следното:

4. Ще изгориш на потник
Или часовник/бански/ляв лакът (последното се среща предимно при шофьори)

8. Ще се заречеш „Никога повече на море в България!“
Но до другото лято ще ти мине

15. Някой колега ще ти звънне от плажа, докато ти се потиш в офиса
И ще ти даде да чуеш вълните (не му се сърди – това е най-голямото му забавление за лятото)

От него е и снимката на деня – специално средство за пренасяне и охлаждане на дини. Made in Japan:

Много интересен пост открих в блога на Борил Богоев – 201 начина да подобрите креативността си. Понякога наистина човек трябва да се отдаде на много шантави неща, за да се отърси от всички ограничения и притеснения, които сковават мислите му. Едва тогава нашата креативност може да блесне с пълна сила. Ето няколко идеи от Борил:

Говорете с маймуните. Опитайте се да обясните/изясните идеята си на маймуна (не е необходимо да ходите до зоопарка, може и на снимка).

Изкъпете се. Хаха, знам, че всички ние – културните хора – се къпем всяка събота (или неделя) 🙂 , но нищо лошо няма да се освежите тук и сега – особено ако имате баня под ръка. Вземете си един душ, сменете дрехите си. Ще се почувствате като нов, като пречистена душа. А така идеите ще заструят към вас.

Престорете се. Представете си, че сте някой друг – известен актьор, анимационен герои, исторически образ, важен бизнесмен – и се опитайте да се вживеете в неговия образ и да погледнете от негова гледна точка върху проблема, по който работите. Какво би си помислила тази личност? Какви предложения и идеи би ви дала? Какво би харесала и какво не? Може да се изненадате от резултатите.

Хубавото е, че това е само първата част от цялата публикация, така че с нетърпение ще очакваме продълженията.

Галя Георгиева е ново име в дайджеста. Тя написа статия с много страшно заглавие – Самоубиваме се чрез децата си – и в нея твърди, че българинът изкарва върху децата си всичките си комплекси и неудачи, което води до създаването на все по-слабо, по-объркано и по-неуверено поколение, което един ден ще ни унищожи като нация. Съгласен съм с голяма част от аргументите на авторката, но липсата на конкретни примери и твърде бомбастичните заключения правят статията да изглежда малко несериозна. Въпреки това си струва да се прочете и да се помисли над въпросите, които тя поставя.

Четвъртък, 22.07.2010

От блога „Библиотеката“ научих много хубава новина – създадена е още една Фейсбук група, която събира хора, организиращи събирането и даряването на книги в домовете за сираци. Една похвална инициатива, която държа да разпространя и тук, защото съм сигурен, че всеки от нас има залежали стари книги, които вероятно повече няма да чете, а децата в онези домове имат неистова нужда от знания. За всеки, който иска да се присъедини – групата се казва Подарете книга! Някои деца няма какво друго да ги накара да мечтаят!.

Интересна статия е написал Ники Русиновски в сайта WebCafe – Автора! Автора!… и неговото право – в която разсъждава над проблемите, които създават съвременните закони за авторските права, онова, което медиите представят за проблем и борбата на пиратските партии за осъвременяване на тези закони, така че да защитават повече интересите на авторите и на обществото, отколкото на големите издателски корпорации. Има доста добри идеи, има и слаби моменти, но определено е важно да се прочете, за да сме по-наясно с този въпрос.

Като илюстрация ви предлагам снимката на деня от блога на Николай Стойнов, където някой е проявил супер креативност да превърне един продукт в друг 🙂

Петък, 23.07.2010

Знаете, че не си падам много по политиката, но това не означава, че си нямам мнение. Това, което виждам около себе си в политическия живот ме притеснява много, а правителството на Бойко Борисов смятам за най-некадърното и най-опасното за България в последните 2о години. (Дано да не съм прав!) Затова особено много ми хареса статията на Комитата Башмайсторът, в която прави аналогия между поведението на Б.Б. и това на комичния герой на този стар, но любим на хората от нашето поколение филм. Статията е изпълнена със сарказъм, но фактите, изложени вътре, са верни. И това е наистина плашещо.

Той срина цената на газа с 200 долара от октомври, и увеличението ѝ ще е само 25%. Той ще свали ДДС с два процента поетапно, като първо го вдигне на 23%, а после и на 24% и в крайна сметка ще си остане същият. Той не гледа с добро око и на вдигането на цената на тока, а цената очевидно не разбира какво значи тоя поглед и скача безразсъдно.

Григор Гачев се показва в неподозирана за мен светлина. Той поставя въпроса за изобретателните изманици по улиците, които се опитват да изпросят някой лев с номер като този:

Извинявайте, аз работя отсреща, по изолацията на сградата. Днес ми се обадиха от нас, че майка ми е починала. Не ми стигат шейсет стотинки за билет за автобуса, пък колегите ми днес са отпуска, виждате, не работят. Не може ли?…

Сигурно всеки от нас се е сблъсквал с подобен субект, а техните истории за безкрайни и направо изумителни. Как да се отървем от тях? – пита Григор (а не например „Защо?“) и дава учудващо брутален (за мен) отговор:

Затова един здрав бой е минимумът, който заслужават. А ако тези, които ги бият, станат повечко, може и да почнат да се отказват от измамите. И да работят нещо полезно.

Хм, признавам си, че и аз понякога се поддавам на агресивни чувства, но дали наистина това е правилния път?

Снимката на деня е от поста на Николай Стойнов „6-те най-добри бара по Южното Черноморие„. Малко се съмнявам, че баровете не са точно от България, но пък определено са оригинални 🙂

Събота, 24.07.2010

В слабия на публикации уикенд, онова, което ми привлече вниманието беше постът на Йордан Матеев, посветен на презентацията на Мат Ридли „Когато идеите правят секс„. В него има връзка към самата презентация на конференцията TED, а авторът се е постарал да преведе една значителна част от текста, представяйки го заедно със своите коментари.

… ако оставим шегата настрана, един от важните изводи (основният, разбира се, е, че сексът на идеи води към просперитет) от презентацията е, че всяка намеса на държавата в свободната размяна пречи на секса на идеи и оттам на благоденствието на хората. Затова държавата просто трябва да спре да се меси в личния живот на идеите.

Преди няколко дни ми попадна тази презентация за редактиране на превода, но се поколебах и вече отиде при друг. 🙂 По-важното е, че съвсем скоро ще има и български субтитри за хората, които не разбират английски.

Майтапът на деня е идеята за задължителното носене на снимка на Бойко Борисов в портфейла, цитирана от Николай Стойнов. Може и да изглежда смешно, но като гледам накъде върви държавата, нищо чудно да се превърне в реалност…

Неделя, 25.07.2010

В неделя Вени Гюрова ни представи класацията на 25-те най-добри блога за 2009 г., според списание „Time“. Някои от тях отдавна не са точно блогове, а са по-скоро електронни вестници, но всички са наистина много добри. Аз чета с удоволствие половината от тях. Струва си да ги посетите и вие!

Снимката на деня (отново от блога на Николай Стойнов) е едно чудесно пожелание за всички:

Перфектна нова седмица!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 14

 1. А това ме разби 😀

  „2. Ще се сблъскаш в морето с плуващо лайно
  Човешко, не от медуза, чайка или цаца“

  Аз си минах от реда и не се сблъсках с тази турбо екстра 😀 (fun)

 2. Ваня каза:

  Майк, тази седмица четох много, но пак съм пропуснала много интересни постове. Благодаря ти. 🙂

 3. Pingback: Голямото четене « Vanya's Weblog

 4. κοριοι каза:

  правителството на Бойко Борисов смятам за най-некадърното и най-опасното за България – това наистина е така 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s