Седмичен блог дайджест – 14

Пари и духовност, успех и креативност, национален манталитет и комплексите на българина. Това бяха част от темите на българската блогосфера през изминалата седмица. Приятно четене!

Понеделник, 19.07.2010

Седмицата стартира мощно с публикацията на Христо Христов „Познавате ли Стоян?„. Тя разказва историята на средностатистически българин, постоянно недоволен от живота, който води и търсещ онзи успех, който ще го сполети изневиделица само защото е готин. Редом с разказа за приключенията на главния герой, авторът ни поднася и доста шокиращи статистически факти. Мисля, че всеки ще открие поне малка частица от себе си в този образ и ще се замисли дали това е правилния път.

Като продължение на темата, Пламен Петров разкри 8-те неистини за успеха. Какво представлява провалът и дали е пречка към успеха или просто една стъпка, която трябва да направим? Мнозина се обезкуражават при провал и търсят вината в себе си. Всичко това е лъжа, твърди авторът. Провалът просто е неотменна част от пътя към успеха.

Свилен Милев разсъждава над въпроса колко голяма е блогосферата и какво е нейното влияние. Много ми хареса този цитат:

Блогосферата няма нужда да гони цифри, нейното разпространение зависи основно от когнитивните способности на народа – който иска да слуша е тук или ще дойде. Тя няма нужда да публикува кръстословици или да съобщава времето. […] Торбалан, който дори не съществува, но, признай си, оказа съществено влияние във възпитанието ти.

Снимката на деня е от пътеписа на Павлина Върбанова от Китай, публикуван в блога „Пътуване до…“

Вторник, 20.07.2010

Бях се ангажирал да ви информирам за развитието на случая със задържаната в Бусманци Аревик още от самото начало на седмичния блог дайджест и ето че имаме и добра новина: Светла Енчева ни информира, че Административният съд в Монтана е постановил тя да бъде освободена от Бусманци и да се прибере в Монтана, където да се явява на ежедневна подписка. Това е ярко доказателство за силата на общественото мнение и натиска, който то може да окаже върху държавната администрация да си върши по-съвестно работата. Доволен съм, че нещата започват да се развиват в положителен план.

В блога „Позитивното“ Мелиса разказа една покъртителна история за безграничната саможертва и любов на една майка. Не мога да я преразкажа, но само ще ви кажа, че се разплаках, като я прочетох.

Маргарита Евтимова-Maggie пък ни предлага десет безплатни електронни книги за социалните медии – една наистина много добра подборка, която си струва да прочетете!

Пламен Петров продължи своята серия от мъдри съвети с публикацията „Лъжите, които ни правят бедни„, но тук основната идея, че богатството идва от нашето съзнание се загуби в текста и не беше разбрана от мнозина. Повече се усети опит за обожествяване на парите, а сравнението им с любовта нажежи страстите на коментаторите. В темата веднага се включи и идеологическият опонент на Пламен – Николай Сисоев-Труден, който пък написа статията „Истините“, които ви правят бедни, където оборва всяко едно твърдение на Пламен, аргументирайки се с духовни ценности. Истинската истина, както вече се досещате, е някъде по средата, но спорът определено стана интересен и си струва да се прочетете различните гледни точки.

Сряда, 21.07.2010

Блогът на Николай Стойнов-Шматко е голямото ми откритие напоследък. Не знам откъде намира всички материали, които публикува, но са невероятно смешни и ме зареждат с настроение през деня. От него е постът Знам какво те очаква това лято, където пише следното:

4. Ще изгориш на потник
Или часовник/бански/ляв лакът (последното се среща предимно при шофьори)

8. Ще се заречеш „Никога повече на море в България!“
Но до другото лято ще ти мине

15. Някой колега ще ти звънне от плажа, докато ти се потиш в офиса
И ще ти даде да чуеш вълните (не му се сърди – това е най-голямото му забавление за лятото)

От него е и снимката на деня – специално средство за пренасяне и охлаждане на дини. Made in Japan:

Много интересен пост открих в блога на Борил Богоев – 201 начина да подобрите креативността си. Понякога наистина човек трябва да се отдаде на много шантави неща, за да се отърси от всички ограничения и притеснения, които сковават мислите му. Едва тогава нашата креативност може да блесне с пълна сила. Ето няколко идеи от Борил:

Говорете с маймуните. Опитайте се да обясните/изясните идеята си на маймуна (не е необходимо да ходите до зоопарка, може и на снимка).

Изкъпете се. Хаха, знам, че всички ние – културните хора – се къпем всяка събота (или неделя) 🙂 , но нищо лошо няма да се освежите тук и сега – особено ако имате баня под ръка. Вземете си един душ, сменете дрехите си. Ще се почувствате като нов, като пречистена душа. А така идеите ще заструят към вас.

Престорете се. Представете си, че сте някой друг – известен актьор, анимационен герои, исторически образ, важен бизнесмен – и се опитайте да се вживеете в неговия образ и да погледнете от негова гледна точка върху проблема, по който работите. Какво би си помислила тази личност? Какви предложения и идеи би ви дала? Какво би харесала и какво не? Може да се изненадате от резултатите.

Хубавото е, че това е само първата част от цялата публикация, така че с нетърпение ще очакваме продълженията.

Галя Георгиева е ново име в дайджеста. Тя написа статия с много страшно заглавие – Самоубиваме се чрез децата си – и в нея твърди, че българинът изкарва върху децата си всичките си комплекси и неудачи, което води до създаването на все по-слабо, по-объркано и по-неуверено поколение, което един ден ще ни унищожи като нация. Съгласен съм с голяма част от аргументите на авторката, но липсата на конкретни примери и твърде бомбастичните заключения правят статията да изглежда малко несериозна. Въпреки това си струва да се прочете и да се помисли над въпросите, които тя поставя.

Четвъртък, 22.07.2010

От блога „Библиотеката“ научих много хубава новина – създадена е още една Фейсбук група, която събира хора, организиращи събирането и даряването на книги в домовете за сираци. Една похвална инициатива, която държа да разпространя и тук, защото съм сигурен, че всеки от нас има залежали стари книги, които вероятно повече няма да чете, а децата в онези домове имат неистова нужда от знания. За всеки, който иска да се присъедини – групата се казва Подарете книга! Някои деца няма какво друго да ги накара да мечтаят!.

Интересна статия е написал Ники Русиновски в сайта WebCafe – Автора! Автора!… и неговото право – в която разсъждава над проблемите, които създават съвременните закони за авторските права, онова, което медиите представят за проблем и борбата на пиратските партии за осъвременяване на тези закони, така че да защитават повече интересите на авторите и на обществото, отколкото на големите издателски корпорации. Има доста добри идеи, има и слаби моменти, но определено е важно да се прочете, за да сме по-наясно с този въпрос.

Като илюстрация ви предлагам снимката на деня от блога на Николай Стойнов, където някой е проявил супер креативност да превърне един продукт в друг 🙂

Петък, 23.07.2010

Знаете, че не си падам много по политиката, но това не означава, че си нямам мнение. Това, което виждам около себе си в политическия живот ме притеснява много, а правителството на Бойко Борисов смятам за най-некадърното и най-опасното за България в последните 2о години. (Дано да не съм прав!) Затова особено много ми хареса статията на Комитата Башмайсторът, в която прави аналогия между поведението на Б.Б. и това на комичния герой на този стар, но любим на хората от нашето поколение филм. Статията е изпълнена със сарказъм, но фактите, изложени вътре, са верни. И това е наистина плашещо.

Той срина цената на газа с 200 долара от октомври, и увеличението ѝ ще е само 25%. Той ще свали ДДС с два процента поетапно, като първо го вдигне на 23%, а после и на 24% и в крайна сметка ще си остане същият. Той не гледа с добро око и на вдигането на цената на тока, а цената очевидно не разбира какво значи тоя поглед и скача безразсъдно.

Григор Гачев се показва в неподозирана за мен светлина. Той поставя въпроса за изобретателните изманици по улиците, които се опитват да изпросят някой лев с номер като този:

Извинявайте, аз работя отсреща, по изолацията на сградата. Днес ми се обадиха от нас, че майка ми е починала. Не ми стигат шейсет стотинки за билет за автобуса, пък колегите ми днес са отпуска, виждате, не работят. Не може ли?…

Сигурно всеки от нас се е сблъсквал с подобен субект, а техните истории за безкрайни и направо изумителни. Как да се отървем от тях? – пита Григор (а не например „Защо?“) и дава учудващо брутален (за мен) отговор:

Затова един здрав бой е минимумът, който заслужават. А ако тези, които ги бият, станат повечко, може и да почнат да се отказват от измамите. И да работят нещо полезно.

Хм, признавам си, че и аз понякога се поддавам на агресивни чувства, но дали наистина това е правилния път?

Снимката на деня е от поста на Николай Стойнов „6-те най-добри бара по Южното Черноморие„. Малко се съмнявам, че баровете не са точно от България, но пък определено са оригинални 🙂

Събота, 24.07.2010

В слабия на публикации уикенд, онова, което ми привлече вниманието беше постът на Йордан Матеев, посветен на презентацията на Мат Ридли „Когато идеите правят секс„. В него има връзка към самата презентация на конференцията TED, а авторът се е постарал да преведе една значителна част от текста, представяйки го заедно със своите коментари.

… ако оставим шегата настрана, един от важните изводи (основният, разбира се, е, че сексът на идеи води към просперитет) от презентацията е, че всяка намеса на държавата в свободната размяна пречи на секса на идеи и оттам на благоденствието на хората. Затова държавата просто трябва да спре да се меси в личния живот на идеите.

Преди няколко дни ми попадна тази презентация за редактиране на превода, но се поколебах и вече отиде при друг. 🙂 По-важното е, че съвсем скоро ще има и български субтитри за хората, които не разбират английски.

Майтапът на деня е идеята за задължителното носене на снимка на Бойко Борисов в портфейла, цитирана от Николай Стойнов. Може и да изглежда смешно, но като гледам накъде върви държавата, нищо чудно да се превърне в реалност…

Неделя, 25.07.2010

В неделя Вени Гюрова ни представи класацията на 25-те най-добри блога за 2009 г., според списание „Time“. Някои от тях отдавна не са точно блогове, а са по-скоро електронни вестници, но всички са наистина много добри. Аз чета с удоволствие половината от тях. Струва си да ги посетите и вие!

Снимката на деня (отново от блога на Николай Стойнов) е едно чудесно пожелание за всички:

Перфектна нова седмица!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 14

 1. А това ме разби 😀

  „2. Ще се сблъскаш в морето с плуващо лайно
  Човешко, не от медуза, чайка или цаца“

  Аз си минах от реда и не се сблъсках с тази турбо екстра 😀 (fun)

 2. Ваня каза:

  Майк, тази седмица четох много, но пак съм пропуснала много интересни постове. Благодаря ти. 🙂

 3. Pingback: Голямото четене « Vanya's Weblog

 4. κοριοι каза:

  правителството на Бойко Борисов смятам за най-некадърното и най-опасното за България – това наистина е така 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s