Да ни е честита победата на новата (силова) демокрация!

Новият ни президент (снимка: Mediapool)

За човек като мен, който досега е бил силно аполитичен, да пиша в блога си за политика е невероятно изключение. Ако погледнете и Фейсбук профила ми, ще видите, че покрай миналите избори за президент и местна власт съм излял много емоции в социалната мрежа.

Истината е че се страхувам.

Страхувам се за бъдещето, което ми изглежда все по-черно и все по-познато. Страхувам се, че онова, което ни чака, вече сме го виждали преди повече от 20 години. Никога не съм смятал, че демокрацията е добра за българите, но полицейската диктатура е още по-лоша алтернатива.

Вчерашните избори показаха, че ние не се учим на нищо от миналото. За първи път от 22 години изборите ги решиха не червените бабички, а младите хора – между 18 и 28 години, които нищо не помнят от комунистическото минало и които лесно повярваха, че властта на силовите структури е много по-добра алтернатива от властта на пременените в демократични костюми комунисти.

Отминалите избори са уникални и с това, че за първи път от 22 години поставиха цялата власт в държавата в ръцете на един-единствен човек. И не е толкова страшно това. Страшното е, че мнозинството от българския народ смята това за добро. Оттук нататък каквото и да се случи, никой няма да има смелостта да му се опълчи. Поне за още 45 години.

Смятам, че българският народ направи най-голямата си грешка в най-новата си история. Да, наистина нямахме качествен избор. Да, нямахме стойностни хора, от които да изберем, но затова пак сме си виновни ние. 22 години чакахме пасивно някой да ни предложи спасение за всички, докато ние просто си седим пред телевизорите, гледаме сапунени сериали и чоплим семки. Така демокрация не става. Така получаваме Бойко Борисов, който тече даже и от чешмата, както се казваше в един виц. След този избор, мисля, че трябва да оставим всяка надежда за нов Месия. Няма да има друг.

Опасявам се, че това бяха последните избори за много дълъг период от време. Властта просто няма да позволи да има други. И за какво? Нали е ясно кой ще бъде избран предварително? Спокойно можем да се върнем отново в комунистическите времена и да правим избори с по един кандидат от ГЕРБ и всички да го изберем с 99.99%. То и днес, и да има други кандидати, или им изхвърляме бюлетините, или ги обявяваме за невалидни.

Оттук нататък идва периодът на спасяването поединично. Който може, да хваща Терминал 2. Който реши да остане тук, май ще е най-добре да стане член на ГЕРБ. Ще трябва да показваме покорство пред властта и да се интегрираме в нейните структури, ако искаме да оцелеем. Само който е член или явен симпатизант на Партията ще има възможности за успех в България. Останалите ще бъдат низвергнати и винаги ще имат проблеми с намирането на работа или със започването на някакъв бизнес. Няма да се учудя и ако отворят отново лагерите в Белене за най-непригодните.

Може да ви се струват малко мрачни тези мои мисли, но те не са плод на въображението ми – всичко това вече се е случвало у нас, а някои събития съм ги преживявал лично. И това съвсем не беше отдавна. Дали историята отново ще се повтори – това само времето ще покаже. Дано не съм прав. Дано.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общество и нрави и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

42 Responses to Да ни е честита победата на новата (силова) демокрация!

 1. Иво Апостолов каза:

  Страшното е, че интелигентен човек като теб се поддава на страха насаден от БСП. От какво точно те е страх? Мен поне най-много ме е е страх да имаме за президент малкото Гоце – Калфин.
  Но всеки си знае…

 2. Марин каза:

  Според мен не са чак толкова зле нещата.

  Лошо:
  1. Цв. Цв. наистина засили полицейщината.
  2. Б. Б. управлява почти еднолично.

  Добро:
  3. Президентът е едно отроче на криворазбраната ни демокрация и се явява като 4-та власт. Всъщност би трябвало да е част от изпълнителната власт. В този смисъл, президентът си идва на мястото.
  4. Отпадна заплахата от продължаване на руското енергийно влияние.
  5. Б. Б. не управлява всички власти. БСП все още има почти цялата съдебна власт. Това май трябва да е към графа „Лошо“.

 3. Майк Рам каза:

  Иво, страхът няма нищо общо с БСП. Точно за това пиша – за слабата историческа култура на хората, които гласуваха за Бойко. Аналогът, който виждам в историята с онова, което се случи вчера, е демократичното идване на власт на Адолф Хитлер в Германия. Той не е от БСП.

 4. Иво Апостолов каза:

  Аналогът между Хитлер и Бойко е меко казвно неуместен. Майка ми го каза най-добре: Плевнелив поне нещо е построил, преди да влезе в политиката. Калфин какво е построил? Евролевицата?
  Не се поддавай на страхът, защото той има почва само, когато го наториш сам. Позитивно гледай, светът не е започнал и няма да свърши с Бойко 🙂

 5. Иво Апостолов каза:

  Съжалявам за грешките, пиша през телефон.

 6. Майк Рам каза:

  Иво, призивът ти да гледаме позитивно, ме зарадва изключително много! 🙂
  Съгласен съм, че Бойко не е точно като Хитлер от гледна точка на световната история, но се опасявам, че може да върне България 40-50 години назад. Хубавото на българската нация е, че сме много мързеливи. Дано и управниците ни да са такива поне по отношение на диктатурата 🙂

 7. Slavi Traykov каза:

  Интересно е, че има хора, които се връзват на манипулациите на Серьожата и другата комунистическа сволач, че това властта да е в ръцете на един човек е нещо лошо. Разберете най – накрая, че едноличната отговорност е нещо в пъти по – хубаво от колективната безотговорност. Колкото по – добре го осъзнаете по – добре, защото това с „преяжаднето с гласа“ вече ми се струва като клише и все едно някой ме плаши с Торбалан 😉

 8. Slavi Traykov каза:

  Колегата по – горе е прав, че БСП-то има доста голямо влияние в съдебната власт (уви)…

 9. Интересен коментар Майк! За човек,който не се интересува от политика според теб каква алтернатива имаше освен това,което се случи? Все-пак това е избора на хората и както каза ти в по-голямата си част млади хора. Вижда ме как при страни с далеч по-големи мащаби от нашата властта е в ръцете на един човек и какво от това…
  При всички положения сега няма с кой да се оправдава ,че му пречи.

 10. shopov каза:

  Нека да ни е честит новият президент, Росен Плевнелиев.

  Аз гласувах за него, както и за всички, свързани с ГЕРБ. Знаете ли защо? Защото им имам доверие. Защото никой не стоеше зад мен да ме побутва за кой да гласувам. Имах възможността да следя нещата от близко – бях член от СИК и то защото бях поканен от ГЕРБ. А както казах – на тях им имам доверие, ако имах покана от друг, не бих приел, въпреки, че не съм партиен.
  Имаше такива изборни манипулации и провокации в избирателния район Лозенец от страна на БСП, че му се чудя на Сергей с какви очи казва „безпрецедентни манипулирани избори“…

  Имам чувството, че от години насам, Сергей и другите в опозиция наслагват думички в устата на хората и те неуморно ги повтарят, без те реално да се виждат и съществуват:
  „полицейщина, мутренизация, еднолично, бой, натиск, информационна мъгла“… и т.н. и т.н. Това е като да видиш скреж и да кажеш, че е сладоледна торта. 🙂 Хипер хиперболизирано е всичко… я слезте на земята.
  Странно ми е, че дори млади хора вярват на подобни неща, защото старите поне за Стефан Данаилов и вехтата носталгия ги разбирам…

  Страх те е? Живеем в демокрация – мисля резултати като тези ясно показват това. Ако има издънки на който и да било – то той ще си понесе последствията и решаващо за това ще бъде гласът на народа.
  Не знам дали гледа снощните пресконференции, но твърдо мисля, че ако Сергей беше продължил с още един мандат в парламента, нищо чудно да я бяхме изпреварили Гърция във фалита, но не знам към нас дали щеше да има прошка… Само, че мили хора, никой не го отчита това, че те предадоха управление в начало на кризата тук, защото тя реално взе да се усеща пролетта-лятото на 2009 година.

  Пак казвам – не съм партиен, но имам доверие в ГЕРБ и това е първото правителство, в което въпреки всичко има оптимизъм – и в управлението им, и в присъствието им на политическата сцена като цяло. Харесвам оптимистите, не харесвам hater-ите, които сочат с пръст и докладват, което е характерно за определени политически групи и системи на управление от миналото…

 11. Майк Рам каза:

  Вашите коментари също са много показателни. Не оспорвам решението на мнозинството – вашият глас беше по-силен. Но това не пречи да смятам, че сгрешихте и то от наивност. Детинско е да си мислиш, че никой не може да те уплаши с Торбалан и поради това да гласуваш за Дядо Коледа 🙂

 12. shopov каза:

  Майк, държа да уточня отново, че аз не представлявам или защитавам ГЕРБ, аз не съм тях, ще потретя, че съм непартиен.
  Аз си поемам отговорността за „грешката“, която направих. 🙂
  Освен това обичам да си служа с факти и с конкретики, абстракциите си ги пускам по плеъра, на компа и т.н…

 13. Жоро каза:

  Това със страха ако продължава да се повтаря, накрая и мен ще ме хване страх… от тоталното видиотяване в следствие на повтарянето на някакъв нонсенс. Дали сме в демокрация – да, показателно е, че когато някой не си върши работата, народа има воля да гласува против него, пример – Сливен (Лечков). Показателно е и в Пловдив (от където съм и аз, съответно следях от близо), че бившият кмет спечели единствено 2 квартала – този с ромите (емблематичен с купуването на вот) и този от който тръгна навремето (там си го харесват). И това след цялата тирада по темата как опонента купувал гласове. Идеята ми е – при необходимата избирателна активност, ще се получи коректив, няма как да стигат циганите, за да вземеш изборите и щеш-нещеш или ще вършиш работа, или си отиваш.
  Друго важно – не мисля че ще стане диктатура, поради факта, че освен ГЕРБ в момента не остана нито една дясна партия. Няма Десница, Атака и те се размиха и с този темп на другите избори наистина ще има вот м/у три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. И не мисля, че ГЕРБ ще вземат 50%+, така че приготвяйте се за коалиция БСП/ДПС след 2 години. А това ми се струва по-страшно и от Боко 45 години на власт.
  Картинката, която си избрал – има и тема за нея, както и видео в Капитал. Виж ги, макар да се получава весело наслагане на картинката, не е това контекста (как Бойко наставнически натиска с пръстче Плевнелиев по челото), освен ако не си искал нарочно да предизвикаш такива мисли у читателите си.
  И финално, аз лично предпочетох, човек постигнал нещо, сам!, пред отрочето на другарите от ДС, младежа с 0 (нула) дена трудов стаж и диплома на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“.

 14. asktisho каза:

  Майк, в публикацията се доближаваш максимално до моето мнение по въпроса, но наистина мисля, че изглежда леко пресилен целия този страх.

  Хубавата новина е, че едноличната власт действително значи еднолична отговорност и тук все още изборите са начин за понасяне на отговорността, а не революциите.

  Лошата е, че както казват мъдрите: „властта корумпира съзнанието, но абсолютната власт го корумпира абсолютно“.

  Най-малко притесненията ми са свързани с премиера, който „тече от чешмата“. Човекът е лидер и дори мисля, че до голяма степен е идеалист. По-скоро се притеснявам, че в низините, навсякъде около структурите на партията му ще се появят пребоядисани кръвопийци, които ще помислят, че са вечеряли със Създателя и ще се държат като такива…поне до следващите избори.

  Е, ще поживеем и ще видим. Ама да вземем да станем сега и през Терминал 2 да избягаме да мием чинии в разпадащата се и все по-нетолерантна към чужденците Европа – това ли е баш най-добрият съвет? Страхът никога не е бил добър съветник. И никога няма да бъде.

  Най-лошият сценарий, според мен, е ГЕРБ да повтори съдбата на предишните народни „месии“: червените, десните, царските. Възход и падение. Колелото на живота се върти. Старите отстъпват място на нови. Народът лесно се лъже, но трудно прощава. А да му се разсърдиш след това за недоверието е кофти решение, както показа изборният резултат на сините във всички класации.

  Не им го пожелавам, естествено, по-добре да имаме консолидирана власт, отколкото политическа апатия. Но няма да нося и отговорност за евентуалния провал на тези хора. Дори напротив – ще ги държа отговорни, докато са на власт. Доколкото мога. Със словото си и с правата си на гражданин.

  Поне засега Плевналиев изглежда интелигентен човек, макар и неопитен като политик. Пожелавам му успех на президентския стол! Мисля, че всички ще спечелим от това, вместо да ровим назад в миналото, да залагаме на разединението и да търсим скелети в гардероба. Ако ги има, те сами ще излязат…

  А“ пилците се броят наесен“, т.е само след 2 години… Ще поживеем и ще видим.

 15. Slavi Traykov каза:

  asktisho, адмирации за коментара. С твое позволение ще те цитирам! Мисля, че народа ни помъдрява като цяло, дано това обаче да е дълготрайно явление а не временно. Дано някой не очаква, че всичко ще се оправи с магическа пръчка и ще станем Швейцария на балканите още днес… вече вярвам в този народ…

 16. Григор каза:

  Мнението ми доста прилича на Тишовото.

  И аз гласувах за Бойко (Плевнелиев според мен е марионетка). Не защото му имам дори капка доверие – нямам му, за мен той е мафиот и мутра. (Ако ме опровергае, ще си променя мнението, но засега мисля така.) По две други причини.

  Едната е, че зад него не стои мафия с мощта на тази на Първанов / БСП. Иска ли да се крепи на власт, му се налага да слушка еврокомисарите и избирателите. А еврокомисарите не желаят зло на България – скапят ли я, ще имат още една Гърция за спасяване от своя джоб. Избирателите също вече започват да мислят с джобовете си, а не с лозунги, съчинени от експерти по манипулиране. Популистът е полезен в държава, управлявана 20 години от гьонсурати.

  Другата е, че той иска да наложи своя мафия, а за целта му се налага да разгради наличната. А е некадърен за истински едър мафиот – падне ли от власт, мафията му за две-три години ще се разпадне. Далеч по-добър вариант от сегашната професионално инженерирана мафия, която продължава да оцелява успешно и държи огромна власт дори когато е загубила и парламент, и Министерски съвет, и дори президентство.

  Сума сумарум: Бойко може да се окаже много полезен за България с тези неща. В това отношение мъничко ми прилича на Стамболов, който също е бил диктатор, тиранин, тиква и корумпиран, но се е оказал изключително полезен след Освобождението – чак го имаме за голям държавник… Сегашната ситуация е много подобна на тогавашната.

  Пък дали ще стане – ще видим. Поне има шанс, за разлика от варианта с, както много точно се изразиха горе, „малкия Гоце“.

 17. Michel каза:

  Бе хора, как може да се радвате на това, че ГЕРБ притежават сега и правителство, и президент??

  Нито съм про-БСП, нито про-СДС (note: СДС и десницата не съществуват в България вече… останаха ГЕРБ, социалистите, АТАКА и ДПС.. олеле! къде да ходим??), ама…

  Да не говорим, че изборите бяха едни от най-непрозрачните, с най-много „грешки“, невалидни бюлетини, на мнозина хора им бе ЗАБРАНЕНО да гласуват въз основа на НЕПРАВИЛНИ/НЕВАЛИДНИ данни подадени от МВР (!!!?), и още куп простотии („другари, тва кръстче на това бюлетина ми се вижда неправилно нарисувано. нали? НЕВАЛИДНА! следващата бюлетина? а така!… тази е правилна. NEXT!“).

  И вие се радвате? (@Майк: полъх здрав разум в твоя постинг, за което се радвам много!)

  Оттук нататък идва периодът на спасяването поединично. Който може, да хваща Терминал 2.

  Всъщност, WizzAir летят основно от Терминал 1, и са по-евтини… Препоръчвам ги! 😉

  В светлината на това, че скоро Европа ще позволи и българите да работят навсякъде в рамките на EU, без специални разрешения, е още един повод за радост. В България, наистина не виждам какво друго да ме държи вече, освен приятелите и красивата природа (note: Природата намалява всеки ден, справка: вижте морето, планините, резерватите, и бетонирането навсякъде, където има мутри с пари.).

  Всичко останало, да ме държи? Мръсната София, в хаос и мрак? Беднотията? Правителството? Корупцията? Подслушването (note: В същото време, МВР твърди че не може да подаде валидни дани за хората, живеещи в България, за избирателните „забранителни“ списъци, за тези избори? така ли? МВР не може? при този многомилиарден бюджет, десетки хиляди служитери, и колосални бази данни, не може? интересно…)? Какво друго?…

  Новият президент:

  “ „Аз съм учил изчислителна техника в МЕИ и за радост не използвам интернет. Аз всяка седмица правя оперативки, гоня планове, натискам хората, бой по каската, както се казва, от това ми побеля косата.“ “

  http://blog.peio.org/?p=7211

  http://blog.peio.org/?p=7305

  (И дневник.bg беше публикувал интересни записи, от тези избори, как се „правят“ невалидни бюлетини, „по план“… Мързи ме да ровя за линкове.)

  И така, другарки и другари – всички решиха единодушно! Някой против? Никой! Чудесно!

  (А сега – да си ходим, които можем…)

 18. Божо каза:

  Григоре, Стамболов е бил интелигентен. За разлика от борко.
  И не мисли, че борко си управлява мафията, и че „неговата“ е по-различна от тая на първанов.

 19. Николай каза:

  Мисля, че Майк е прекалено краен, но относително прав. Не знам, но от вчера вечерта имам едно доста неприятно чувство. За пръв път си мисля, че не искам да живея тук. За пръв път! Никога досега не съм се чувствал така след политически избори. Вчера наистина се срамувах като слушах как говори Борисов на пресконференцията.

  Чувствам се неприятно, защото народът одобри посредствеността, простащината, глупостта, наглостта, гордостта и още един куп негативни качества…

  Не ме интересува Бойко Борисов, той дори не е най-важното в случая. Болно ми е че повечето хора одобриха подобно поведение и визия и казват, че това е най-доброто за нас.

  Не, не може да бъде най-доброто! Не може нивото на културата да зависи от това колко нова е сградата на театъра, не може нивото на духовност да се измерва с броя нови църкви, не може просперитета да се мери в построени километри пътища. Не може това да е истината! Или ще ми кажете да си завра книгите в задника и да гледам как Бойко открива поредния си обект от „градежа“ на България… Трябва да си дадем сметка, че няма да цъфнем и вържем с магистралите и залите, друго ни трябва на нас.

  Не вярвам в логичните теории, че няма алтернатива. Дори и негласуването си е алтернатива и то често пъти много по-добра…

  Нека завърша и с един цитат на Екзюпери: „И една тоталитарна тирания би могла да ни задоволи в нашите материални нужди. Но ние не сме добитък за угояване. Благополучието и удобството не биха били достатъчни за да ни удовлетворят…“

 20. Slavi Traykov каза:

  До Николай и Божо, хора осъзнайте се. На хората им е писнало да слушат изрисувани политически фрази от „политици“ от типа на Хамстера и Гоце. Омръзнало им е да им рисуват картини, да им замазват очите. Борисов говори на езика на хората, без излишни овъртания. Точно заради този си изказ и мъжкарското си поведение, народа го избра и ще продължи да го избира. Защото бога ми, човека е принципен и се опитва да промени нещоо в държавата. Пожелавам му още 30 години да управлява, защото посоката в която ни води е правилната, колкото и това да не се харесва на безмозъчните ни комунистчета с промити мозъченца.

 21. Божо каза:

  Слави, Слави, блажени са вярващите…
  И не спрягай борко като алтернатива на гоце и боце – и той е кадър на кдс, както тях.

 22. Slavi Traykov каза:

  Божо, кадър или не – важни са действията…

 23. nyordanov каза:

  Иво, Шопов, благодаря ви, защото вчера и аз поспорих с Майк и така и не разбрах какво значи страх. Страх от кого и за какво? При положение че избора беше ограничен до БСП и нещо дясно – за мен въпроса приключва.

 24. Майк Рам каза:

  Ники, точно твоят коментар показва погрешното мислене. Дилемата беше Бойко или нещо друго. Бойко не е десен и никога няма да бъде. И ако трябва да избираме между две злини, смятам, че БСП е по-малката. И аз никога не съм им бил симпатизант, но в случая мисля, че това беше по-правилното решение. Разрухата, която правителството на ГЕРБ носи, дори и комунистите не могат да я постигнат.

  Както и да е. Вашето мнение и е ваше право. Вашият глас определи съдбата ни занапред. Както казах по-горе, надявам се да не съм прав. Аз съм твърде стар, за да емигрирам вече, така че ще гледам от първия ред какво ще се случи. Тъпото е, че точно хора като вас са от първите на опашките пред самолетните гишета. Много мои познати направиха така: гласуваха за Бойко и емигрираха в Германия, щото тук не ставало за живеене.

  Надявам се, че поне вие, които сте коментирали тук ще имате доблестта да останете и да си изсърбате попарата заедно с нас.Всичко останало е чесане на езици.

 25. nyordanov каза:

  Първият път когато мислех да емигрирам беше когато Първанов спечели срещу Петър Стоянов – точно с подкрепата на ДПС. Позитивното в случая е, че в момента и БСП и ДПС са вън от властта и не успяха да окажат влияние на резултата. Това да гласуваш за ГЕРБ и да емигрираш наистина не звучи добре – но тук по-скоро влияе глобалната криза. Да – от 2006-та до 2008ма бизнеса вървеше страхотно и дори и БСП, ДПС и НДСВ с справяха с финансите.
  Моето мнение за ББ и ГЕРБ е, че колкото и еднолично и авторитарно да управлява той знае, че трябва да слуша експертите и особено пък добре разбира важността на Евроинтеграцията и връзките с останалите европейски лидери. Иначе и там като във всяка партия има хора, които просто са накривили каскета в удобната посока и търсят само изгода.
  Аз последните 2 години посетих – къде за кратко, къде за повече Германия, Австрия, Дания, Италия и Великобритания и в момента мнението ми е, че ТУК става за живеене. Дори ако преди време на харесвах София – в момента изпитвам огромно удоволствие да се разхождам из центъра, парковете и дори и в нашия квартал. „Полицейщина“ все още не съм видял.
  И един конкретен пример за още един хора, които се „страхуват“ – преди време имаше операция „наглите“ в нашия блок:
  слизам да си взема колелото от мазето и виждам, че във входа има 20 души с маски, автомати и тарани. Аз слизам директно надолу към мазето без да минавам покрай тях. При мен слезе униформен полицай – поиска ми лична карта и ме попита „вие за колелото ли?“ – аз: „Да“ той:“Добре – приятен ден!“.
  Арестуваха някои хора тогава (всичките карат скъпи коли)… нямам представа дали са имали достатъчно доказателства и какво точно се е случило после – някои ги върнаха до 24 часа, други не.
  Та, къде е „полицейщината“ – с мен и останалите хора от блока се отнесоха супер учтиво.

 26. nyordanov каза:

  И още нещо:
  Къде виждаш „разруха“?

 27. Slavi Traykov каза:

  Аз разруха не виждам. Виждам стабилност и движение в правилна посока…

 28. Майк Рам каза:

  Не виждате, защото вероятно не работите с държавната администрация пряко. Не сте се сблъсквали с тоталната некомпетентност на новоназначените служители от ГЕРБ и вероятно не сте участвали в проекти, където ви искат 50% подкуп, за да стартира процедурата. Това рано или късно ще лъсне навсякъде.

  Може би трябва наистина всички свестни хора да станем членове на ГЕРБ, за да можем да свършим малко полезна работа в тази държава.

 29. Slavi Traykov каза:

  Майк, човече – аз от 2 години работя в държавната администрация… за каква некомпетентност ми говориш???

 30. Майк Рам каза:

  Момчета, разговорът стана изцяло религиозен. Не мисля, че ще има някакво полезно развитие, ако говорехме за Левски и ЦСКА например. Очевидно всеки вярва в своя бог и няма да измени на вярата си независимо от аргументите на другите.

  За разлика от Серго, аз признах, че съм победен. Предлагам да прекратим дискусията преди да се е изродила в кавга.

 31. Майк Рам каза:

  Слави, човече, ти си бил партиен активист! Какво правиш в моя блог???

 32. nyordanov каза:

  Това за 50% да не е някой останал от предишната тройна коалиция администратор, защото доколкото знам (от хора опитващи се да предлагат!!!) сега не смеят изобщо да приемат комисионни. Иначе съм убеден, че некомпетентни хора има и ще има. Тези, които умеят да вършат работа трудно влизат в държавната администрация. А иначе при сблъсък с митници, НАП и т.н. за момента съм доста доволен. Все пак това и ти го знаеш – зависи и с каква нагласа отиваш.

 33. Графът каза:

  Не е само (или най-вече) страх, Майк.
  Мотивацията за избор е букет от много подправки. И в него най-вкусният („този ми харесва”) е в повечето случаи покрит от другите, някои от които дори предизвикват „отвращение”… 😉
  Като „Левски” и ЦСКА – ако играят добър футбол радост за футболния фен, ако не – майната му на футбола. 🙂
  Нагарчането трудно се скрива – без да искаш правиш гримаса. Питайте възторжено гласувалите за Царя при победата му навремето. Ако успеете да откриете някого от тях… 🙂

 34. Стефан каза:

  Майк Рам, често чета блогът ви, защото ми харесва, но този път съм тотално несъгласен с вас.

  Аз не се страхувам за бъдещето, защото все по-малко ще остават хората, които са живели по времето на комунизма и социализма и които които се страхуват когато някой (БСП) им каже да се страхуват. Не се страхувам защото все повече ще стават тези които мислят, имат собствено мнение и правят информиран избор. За това винаги съм смятал, че демокрацията е най-доброто за българите, които постепенно научават да изпозват всички възможности които тя дава.

  Не смятам, че българският народ е направил грешка на тези избори и че не сме имали „качествен“ избор. Изборът е такъв какъвто го направят избирателите. Когато те избират политици, които само обещават, без да обясняват как ще постигнат тези обещания, получават като избор повече такива политици. Когато хората избират политици с ясна и разбираема програма за действие, получават повече такива за избор.

  Не ми прави добро впечатление човек, който говори от името на всички хора и казва че „така демокрация не става“. По-добре напишете какво вие лично правите и поканете хората да ви последват ако сметнат че е правилно.

  Не съм съгласен, че е много „страшно“ президент, правителство и парламентарно мнозинство да са от една и съща партия. Реформите в България започнаха практически през 1997 точно когато тези в три институции бяха хора от една партия. В резултат имама валутен борд, членство в европейският съюз и НАТО, паднаха визите за Европа и много други.

  Няма да коментирам останалите ви опасения, че „това бяха последните избори за много дълъг период от време“, че „можем да се върнем отново в комунистическите времена“ и че може да „отворят отново лагерите в Белене за най-непригодните“. Те просто са смешни.

  Бъдете здрав

 35. Опасенията, че няма да има други избори повече са излишни. Това, че няма друга алтернатива на Герб в момента също не е точно – БСП е доста силна алтернатива, а ако не ни харесва и искаме още алтернативи, никой не ни пречи да сме политически активни, нали? Как ще се върнем в комунистическите времена, като едва сега излизаме от тях?

 36. Николай каза:

  Йовко е написал нещо интересно и силно по въпроса, особено в края: http://yovko.net/blog/7234

  Иначе последните коментари са показателни. Да, демокрацията е това. Каквото си изберем – това ще е. Аз уважавам този избор, ако не го уважавах сигурно не бих му обърнал внимание и щеше да ми е все тая, нямаше и да се напъвам да пиша тук.

  Твърде жалко е че се делим на „комунистчета с пропити мозъчета“, сини, червени, зелени, депесари и всякакви. И жалко е че политическите партии раздират хората по този брутален начин. Жалко е че лесно се вързахме… Отново.

  Жалко е и че след 2-3 години, когато изхвърлим това управление ще трябва да се почне пак отначало. И тогава най-ярностните противници ще са тия които сега са най-яростните защитници. Историята се повтаря.

  Имам само една надежда, че това все пак е с цел да ни научи… Може би ще станем по-нормални, ще разберем, че черното никога не е толкова черно, нито бялото чак толкова бяло…

  В едно обаче съм сигурен. Това управление няма никакво бъдеще, нито някаква дългосрочна полза за България и колкото по-рано напусне политиката, толкова по-добре за държавата България… Не може с тази брутална некомпетентност, и както казва Йовко, с „небивала толерантност“ към нея да се направи нещо сериозно. Не вярвам, сигурен съм, че това няма как да е за добро.

 37. Силно, силно преувеличено и надценяващо способностите на сегашната власт.

 38. Рядко коментирам, но бих искала да подкрепя Тишо – и според мен проблемите (и преди, и сега) идват от „низшите“ слоеве на властта. И то точно от новопровъзгласени поддръжници на „Шефа“, които си сменят мнението през всеки 2 години. Колкото и да се сменят „главите“ на различните институции, на практика начинът на работа и хората, които реално я вършат, си остават едни и същи. Момент, съвсем не искам да кажа, че трябва повсеместно „метене“ с разноцветни метли. Но за мен лично ниската ефективност на държавната администрация и като цяло държавната машина се дължат на онези бюрократи, които си идват на работа, пият си кафето, независимо дали отпред има опашки от хора (почивката е 10:15-10:30 и тя е свещена!), връщат за формалности към други институции, просто за да ги махнат от главата си и да отхвърлят всякаква отговорност…. И оттам идва общата безотговорност, недоверие към държавата и т/н/
  За съжаление, подкрепям песимизма на Майк. Но Терминал 2 със сигурност не е решението!

 39. Майк Рам каза:

  Емил, на страха очите са големи – наистина съм преувеличил опасенията си, защото исках да видя и реакцията на читателите. Що се отнася до способностите на властта – убеден съм в липсата на управленски такива, но мисля, че репресивни способности имат, даже в излишък. Така че – кой знае?

 40. babaieli каза:

  Майк, харесвам блога ти и разсъжденията ти по различните теми, които те вълнуват. Ти си позитивен човек и малко ме изненада с този си пост.
  За разлика от повечето коментиращи, съм съгласна с теб. За всички тях, ще дам пример.
  Когато стана убийството в Катуница, на втората вечер отидох на протеста. Мислех, че ако пак скандират „Циганите на сапун!“, ще си тръгна. Това бе най-мирния и достоен протест, който е имало в последните години. Никой не се поддаде на провокациите на полицията и жандармерията. Бяхме разпръснати брутално от полицаи, най-безцеремонно, без притеснения, кой стои пред тях. Тогава, когато ни подгобиха в тясната уличка Шишман, ме спаси едно младо момче – Кирил. Само това научих за него. Телевизиите показаха толкова изопачено всичко, че не мога да упрекна тези, които споделят липсата на страх. Едва ли на моите години някой може да ме определи като лумпен!
  На моите 68 години, не познавам страха в тази му изява. Никога не съм била член на никаква партия, защото исках да съм свободна и да не ми запушват устата. Е, сега, именно тази полиция, която ни призоваваше да я подкрепим през лятото, се обърна срещу нас. Мисля, че не изпитах страх буквално, защото все пак бях доброволно на улицата. Но, ако утрешния ден ми обещава такава „демокрация“, наистина е страшно.
  Не разбирам хората, които твърдят, че Бойко говорел с езика на хората. Гласувах за Светльо – съвсем съзнателно, защото това беше начинът ми да протестирам, а не да стоя равнодушна. Дали Плевнелиев или Калфин / недоумявам как можаха да предложат един шлайфан, дезертирал от партията им кариерист/, все едно! Дано тези, които вярват на Бойко да излязат прави или пък той да се вслуша във вицовете, а да не се ласкае от тях. Аз явно няма да дочакам достойни старини с жалката си пенсия, но се страхувам, че и внуците ми няма да прокопсат в тази мафиотска държава, в която я превърнаха. И дано младите в ГЕРБ наистина да работят за хората, а не за себе си.
  Майк е прав да се страхува, защото е видял как от „един човек от народа“, се стигна до „ама аз знам и кой е човекът, другарко“ /виц за Иванчо/. Мисля, че е пресилена връзката с Хитлер, пък и времената са други, но тоталитаризмът се възражда. И ако сега не му се попречи, вредата, която ще нанесе, ще е голяма. Само вижте колко неща и дела се потулват, колкото и да се мисли, че съдебната власт била под крилото на БСП. Там няма партии, има интереси.
  Надето

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s