Впечатления от Webit Bulgaria Summit 2012

Както бях писал наскоро, тази година за първи път най-мащабното събитие на Балканите, посветено на цифровите технологии – Webit Congress – се мести в Истанбул, a на 14 и 15 юни в София беше проведен Webit Bulgaria Summit 2012 – едно събитие насочено изключително към българския пазар.

Беше ми интересно дали ще чуем нещо полезно и интересно и трябва да си призная, че донякъде бях разочарован. Аз бях „акредитиран блогър“, но заедно с моите колеги Ива Атанасова, Събина Панайотова, Катя Тодорова, Пламен Петров, Бисер Вълов, Стефан Русев, Димитър Николов и Константин Павлов-Комитата основно споделяхме интересни мисли и коментари в Twitter. Затова и с този пост няма да обобщавам за пореден път кой е излязъл на сцената и какво е говорил – за това ще ви дам няколко полезни линка, – а ще ви споделя мои и на колегите впечатления, които смятам, че добре отразяват общото настроение на зрителите.

Първият ден беше посветен на големия бизнес и политиката. Събитието бе открито с реч на президента Росен Плевнелиев, в която той се закле, че ляга и става с мисълта за електронното правителство. Добро признание, но коментарите на повечето колеги бяха насочени към това, че добри намерения имаха всички управляващи досега, но резултатите са повече от минимални, а похарчените пари са над милиард и половина лева! Типично по политически, президентът лесно даде своите обещания, че ще работи за каузата на електронното правителство, а гражданите си отдъхнаха и оставиха цялата отговорност на управляващите.

Доста по-критично подходи Левон Хампарцумян, шефът на Булбанк. Той заяви, че:

Няма как да се изгради електронно правителство на основата на некадърна администрация.

и беше доста по-скептичен към обещанията на президента, че видите ли – сега всичко ще се оправи. На следващия ден имаше също един точен коментар, че по-голямата част от услугите, които държавата предлага, са всъщност задължения на гражданите, така че отношенията съвсем не са равнопоставени.

По-нататък се редуваха български и чуждестранни лектори, като при чуждестранните преобладаваха статистическите данни и позитивните предвиждания за бъдещето на медиите и рекламата, а при българските – надуването колко сме велики. Тъжно ми е да го призная, но определено повечето посетители в залата, а и коментиращите в Twitter бяхме единодушни, че нашенските мениджъри имат остра нужда от обучение по презентиране, защото нито слайдовете им бяха разбираеми (повечето изобщо не се четяха), нито поведението им на сцената беше адекватно, нито посланието – полезно за зрителите.

Все пак, имаше и някои стойностни идеи. Въпреки че едни презентатори проповядваха засилено използване на телевизионна реклама, а други обясняваха, че у нас може да се постигне добър маркетингов ефект и без да се наливат пари в телевизията, всички се съгласиха, че най-успешния подход е симбиозата на медийните канали, защото аудиторията постоянно си променя навиците спрямо тях.

На мен лично ми беше интересно с какво ще се похвалят застрахователите и действително бях изненадан да науча от представителката на Generali, че 80% от заявените щети след голямото земетресение в Пернишко, са били заявени онлайн. Въпреки това, смятам, че това изобщо не е достатъчно – нито сайтовете на застрахователите, опериращи в България са достатъчно информативни, нито рекламните им кампании представят добре техните продукти, нито пък имат сериозно присъствие в социалните мрежи. Смятам, че в това отношение има над какво да поработят още.

Малко свежест в залата внесе Деси Бошнакова с презентацията си как да създаваме и управляваме общности от потребители. Не, че не си го знаем, но вероятно за корпоративните представители е било полезно 🙂

По-нататък нямах възможност да присъствам на панелите, посветени на телевизиите, но коментарите на колегите са красноречиви:

„Btv се питат как да направят потребителите по-активни? Че те успяха, с Блатечки“ – Комитата

„Презентацията на bTV и VOYO мина без възможност за въпроси. Жалко. Имах такива.“ – Комитата

Както очаквах, значително по-интересен (поне за мен) беше вторият ден на Webit, на който необяснимо защо дойдоха по-малко хора. Всъщност, обяснението дойде още с първия панел, в който бяха показани данни, че у нас броят на самонаетите хора постоянно намалява и че предприемачите у нас не желаят да предприемат рискове (то какви ли предприемачи са тогава?).

Георги Ангелов отбеляза няколко важни неща в своята презентация относно усвояването на еврофондовете и държавните програми за това:

  • Държавните програми за подпомагане на бизнеса често се провалят, защото не се променя средата.
  • При усвояването на еврофондовете се отчитат единствено похарчени пари, а не постигнати резултати.

Очевидно е, че по този начин няма да постигнем нещо съществено, но дали имаме волята да променим нещата? И кой точно трябва да го направи?

Друг интересен коментар, който ми хареса, дойде от Джон Брадфорд. Аз съм доста скептичен към масовата поп-истерия по инвестиционните фондове, които медиите представят едва ли не като благотворителни дружества, раздаващи пари на бедните, но г-н Брадфорд каза нещо ценно:

Парите, които дава инвестиционния фонд, не са най-важното нещо. Най-важното нещо е подкрепата за вашата идея.

Това с особена сила важи за България, където убийците на идеи могат да бъдат нашите най-близки хора.

Оказа се, че според много от презентаторите, егото е един от важните критерии за успех. Ето няколко цитата:

  • „Повечето успели хора, които познавам са с голямо Его, огромно Его…“ – Елена Маринова (МусалаСофт)
  • „Ние сме специализирани в правенето на невъзможни неща.“ – Явор Джонев (Сирма Груп)
  • „Store.bg твърдят, че са най-печелившия бизнес в бранша си“ – коментар от Комитата

Мнението на ИТ предприемачите за държавата:

  • „Няма държава в света, в която бизнеса да смята, че правителството й е страхотно!“ – Елена Маринова (Мусала Софт)
  • „Ние, в софтуерния бизнес, смятаме, че сме се развили сравнително добре, защото държавата не ни е помагала.“ – Явор Джонев (Сирма Груп)

И най-голямата изцепка:

„Със сигурност в тази зала не седи бъдещия Бил Гейтс“ – Здравко Николов (3DC)

Според някои колеги, с тези думи авторът е искал да каже, че бизнес климата у нас не би позволил у нас да се развие голям предприемач, но според мен си беше резултат от Егото – някои хора твърде много са си повярвали и вече смятат, че всички останали са от по-долна категория. Няма лошо, стига и ние да не им повярваме на предвижданията 🙂

Още няколко интересни цитата (не съм запомнил от кого са, а и колегите не са отбелязали), над които си струва да се помисли:

  • „В България има множество пазарни ниши, за съжаление българите не обичат да рискуват.“
  • „В България е лесно да станеш известен и да се отличиш – и с доброто, и с лошото.“
  • „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, а българският пазар е изключително подходящ за „тестов пазар“ на проектите ви.“

Последният панел за деня ми беше най-приятен, защото в него участваше Миро Янев – мой колега от миналото и човек, който винаги ме е вдъхновявал в моите начинания. Той направи няколко много добри изказвания и направи така, че Webit 2012 да завърши позитивно и с вяра в успеха.

Аз вярвам, че в България могат да се създават страхотни и успешни продукти и бизнеси!“ Малкият BG пазар е мит!!!

Business is done slowly, not as a thunder – търпение, вяра и (умен) екип. Имате ли ги – ще успеете.

В заключение мога да кажа, че първото издание на изцяло български Webit мина добре, но не и отлично. Имаше лектори, които говореха за себе си, а не за публиката, но пък завършекът беше оптимистичен. Смятам, че с времето това може да се превърне в най-полезния форум на българската дигитална общност. Пожелавам на организаторите да прегледат внимателно всички коментари и отзиви и да положат усилия към привличането не толкова на лектори с титли (тази година 80% от хората на сцената бяха с титла „директор“), колкото хора, които имат какво да кажат на зрителите. Вярвам, че това ще доведе до успех за всички.

Вижте още резюметата на Ивелина Атанасова в NewTrend.bg и на Събина Панайотова, както и едно вдъхновяващо видео на Пламен Русев, главният организатор на Webit, озаглавено „Не се страхувайте от провал!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s