Webit Bulgaria Summit 2012 – събитието на големите очаквания: бизнес, предприемачество, електронно правителство

На 14 и 15 юни 2012 г. в Рейнбоу плаза в София ще се проведе специалното българско издание на най-голямото събитие, посветено на дигиталните технологии и интернет маркетинга, наречено Webit Bulgaria Summit 2012. Тази година за първи път Webit Congress ще се проведе не в София, а в Истанбул, което пък провокира организаторите да направят едно специално събитие насочено само към българския пазар, което обещава да е много интересно.

Миналата година бях акредитиран блогър и посетих голяма част от презентациите, които ме впечатлиха с интересни факти и ме запалиха да експериментирам с различни идеи. Тази година очаквам да чуя как българските специалисти се справят с предизвикателствата на онлайн бизнеса в нашенски условия.

Отново съм акредитиран блогър, за което съм изключително благодарен на организаторите и ще ви споделя какво е интересното, което аз лично очаквам да видя на това събитие и заради което ви препоръчвам и на вас да се възползвате от малкото оставащо време и да се регистрирате за участие.

Първият ден е посветен на 4 различни индустрии, чиито представители ще споделят своя опит в интернет маркетинга и онлайн бизнеса като цяло. Това са:

  • банки и застраховане,
  • автомобили,
  • търговия с бързооборотни стоки и
  • здравеопазване и фармация.

Признавам, че индустриите са странно подбрани, но пък това може да е обещание за интересни дискусии. Например, за банките всички знаем, че присъстват силно в онлайн пространството и почти всяка банка предлага голям набор от онлайн услуги. Друг е въпросът, че понякога ползването им у нас е доста мъчително, но все пак не можем да отречем факта, че ги има. В застраховането, обаче, положението е доста по-различно. Както компаниите, така и техните агенти и брокери почти напълно липсват в Интернет. Какъв пример ще споделят ми е изключително интересно, още повече, че самият аз работя и като застрахователен консултант и имам преки впечатления от този бизнес.

Безспорно, търговците на хранителни стоки най-бързо и най-ефективно прегърнаха Интернет и най-вече социалните мрежи. Техните кампании, свързани с игри и награди завладяха Фейсбук и привлякоха много фенове да купуват от любимите си марки и да участват в разнообразните игри с награди. Автомобилната индустрия също може да се похвали с подобни успешни кампании (включително и тази на Ford Focus от миналата година, в която участвах и аз.) Интересно е какво ще ни споделят за задравеопазването, тъй като от там аз лично нямам много впечатления.

Вторият ден на Webit ще е още по-интересен според мен. Тогава ще си говорим за стартиране на бизнес и предприемачество и ще има дискусионни панели, в които ще си говорим за лидерство и ще ни представят успели български предприемачи. Ние българите сме доста скептични към успеха на другите, но аз си мисля, че за много млади хора срещата с българи, които са тръгнали от нулата и са постигнали завидни финансови успехи благодарение на своите лични качества, ще бъде много мотивираща и вдъхновяваща.

Ако ви се струва скъпо да участвате в двата дни на събитието, непременно си купете билет за втория ден! Това е моят съвет.

Специални гости на българския Webit тази година ще бъдат президентът Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фъндъкова. Аз лично не очквам да кажат нещо изключително мъдро или да се похвалят с големи успехи в областта на електронното правителство, но самото им присъствие е вече признак, че държавата най-сетне е започнала да осъзнава силата и влиянието на дигиталния свят и започва да се интересува от процесите, които протичат в него – нещо, за което Пламен Русев се бори от години и което най-накрая започна да се увенчава с успех, макар и скромен.

Надявам се, че съвсем скоро нашите политици ще проумеят истинските възможности на Мрежата и ще инвестират повече мисъл и средства в посока на развитието на електронните комуникации и по-успешното общуване между народа и държавата.

В заключение, отивам с големи очаквания на тазгодишния Webit. Освен български, ще има и доста чуждестранни презентатори, които ще ни представят и малко по-различни гледни точки, така че това определено ще бъде интересно, а добре балансираната програма от презентации и дискусионни панели обещава да не ни е скучно и даже да имаме възможност и ние, зрителите, да се включим активно в обсъжданията на интересните теми.

Събитието е другата седмица – 14 и 15 юни.  Не го пропускайте!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s