Репетицията – ключът към успеха в презентирането

Големия кунг-фу майстор Брус Лий е казал:

„Добрият майстор по бойни изкуства не става напрегнат, а готов.“

В това просто изречение има толкова много мъдрост, че за да я изкажеш по друг начин, ще ти трябват страшно много думи.

Когато човек се изправи да говори пред публика – не само в случаите на официална презентация, а и когато представя услугите на фирмата пред клиенти, когато представя фирмената продукция пред инвеститори, когато споделя нещо важно с приятели или пък представя себе си пред бъдещ работодател – в него започват да напират стаени страхове, които понякога буквално сковават движенията му и блокират говора му.

В такъв момент се сещам за тази мисъл на Брус Лий. Не само в бойните изкуства, а и в изкуството да говориш пред другите, трябва да бъдеш максимално отпуснат и релаксиран. Трябва да погледнеш на страха смело и да го отпратиш някъде назад. Това е магическо състояние – да бъдеш спокоен, без никакво напрежение, и в същото време да бъдеш готов да скочиш като гепард напред и да погнеш нищо неподозиращата плячка.

Дали е трудно да се постигне?

Не. Не е трудно, но не става и бързо. Става с много упражнения и с постоянство. Затова казвам, че репетицията е ключът към успеха в презентирането. И не само там. Попитайте някой успешен актьор, музикант или дори политик – дали са станали такива за един ден? Дали са се родили с голям талант и просто един ден са излезли на сцената и са станали звезди?

Няма такива филми.

Успехът идва след много усилия, но е логичният резултат на тези усилия. Ако се упражнявате и репетирате редовно, той ще дойде неизбежно.

Често хората ми казват: „Нямам време“, „Не знам как“, „Нямам средства“… Всичко това са оправдания. Всички имаме едно и също време – щом един може, значи и другите могат. Само трябва да си поставите ясни цели и приоритети. Искате ли да накарате хората да ви изслушат, да ви повярват и да тръгнат след вас? Значи ще намерите и време, и средства и начини. Казвам го, защото и аз самият някога използвах такива оправдания. Само че с оправдания успех не се постига. Когато преглътнеш егото си, когато се фокусираш върху целта, тогава оправданията изчезват и идват резултатите. Това е.

За да не бъда голословен, ще ви споделя някои оплаквания, с които съм се сблъсквал, когато съм препоръчвал на хората да репетират своите презентации, и как можете да ги превъзмогнете.

  • „Нямам време“ – Нямаш време единствено, ако си започнал да подготвяш презентацията си от днес за утре. Независимо дали провеждаш няколкодневно обучение или изнасяш кратка реч, трябва да подходиш към презентацията отговорно и да започнеш подготовката отрано. Ако имаш предварителна информация, започни още месец преди датата на събитието. Така ще имаш достатъчно време да подготвиш материала си и да го репетираш достатъчно дълго.
  • „Нямам къде да репетирам“ – Ако те притесняват хората около теб и шума, който създават, можеш да отидеш в парка или да се усамотиш в спалнята си. Първоначално не е нужно да репетираш с думи и действия. Можеш да седнеш някъде на спокойствие, да си представиш залата, публиката, и да започнеш да казваш първите си думи наум. Може да преминаваш от тема в тема и да се опиташ да кажеш по няколко изречения по всяка тема наум. Така ще изгладиш мислите и идеите си, ще разбереш дали логиката ти върви гладко и дали примерите и фактите, които прилагаш, са подходящи. Ще го усетиш, повярвай ми.
  • „Нямам средства“ – След като направиш няколко репетиции наум, трябва да направиш и на глас. За целта не ти трябват кой знае какви средства. Ако имаш компютър, почти сигурно е, че имаш и камера. Ако не на компютъра, то поне на телефона. Ако пък изобщо нямаш камера, можеш да си направиш само аудио запис. Първоначално и това ще помогне много. Усамоти се някъде и разкажи презентацията отново, но този път я запиши. Не се притеснявай, че може да се запънеш, да започнеш да мънкаш или напълно да си забравиш мисълта. Точно затова е репетицията – за да видиш къде са слабите ти места и да ги оправиш. как се оправят ли? С още упражнения и репетиции. Повтаряш, докато стане добре и докато спреш да го мислиш и да се притесняваш. Нали си спомняш какво беше казал Брус Лий: никакво напрежение, а спокойствие и готовност.
  • „Срам ме е“ – Ако лъжеш, наистина трябва да те е срам. Но ако онова, което споделяш, е искрено и изразява твоите убеждения – не виждам от какво може да те е срам. Щом искаш да го споделиш пред голяма аудитория, значи би могъл да го споделиш пред приятел, пред семейството си или пред гълъбите и дремещите пенсионери в парка. Започни с най-близките си хора. След като си изяснил какво искаш да кажеш и си направил няколко репетиции наум, направил си и няколко записа, за да чуеш гласа си и да видиш стойката си държането на тялото си, време е да направиш и „генерална репетиция“ пред тях. Не забравяй – твоите близки те обичат и искат да успееш. Те ще видят онова, което ти не можеш да видиш у себе си. И ако те критикуват или ти покажат твои слабости – не се сърди и не се ядосвай – това е единственият начин да станеш по-добър. Вслушай се в съветите и промени поведението си. Още само няколко „дубъла“ и ще стане перфектно 🙂

Защо е важно да си спокоен на сцената? Защото спокойствието създава увереност, а увереността поражда доверие. Има ли доверие в публиката към теб, значи си я спечелил на своя страна. Оттук нататък тя ще разбере твоето послание и ще те последва там, накъдето я поведеш.

Трудна е само първата крачка. Трудно е да излезеш извън зоната си на комфорт. Но това е цената на успеха. Едно малко усилие, повторено няколко пъти и вече ще имаш един нов навик, едно ново умение, което ще те изведе на скоростната отсечка по пътя към успеха.

По стъпките на Дракона

Ако искаш да се научиш как да презентираш убедително и вдъхновяващо, запиши се на курса по презентационни умения По стъпките на Дракона, който водя аз и в който ще можеш да приложиш на практика съветите, които давам, за да създадеш в себе си успешните презентаторски умения. Ще научиш още от философията на Брус Лий за бойните изкуства и ще се научиш да я прилагаш както в презентирането, така и навсякъде в живота.

Завършвам с великолепната музика на Габор Пресер от балета Репетицията:


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Общуване, Успех и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s