Особености на английския език („The Long Kiss Goodnight“)

Long Kiss GoodnightСнощи гледах с громно удоволствие и за пореден път „The Long Kiss Goodnight“ („Дългата целувка за лека нощ“) с Geena Davis и Samuel L. Jackson в главните роли. Филмът е приличен екшън, макар и малко плосък като сюжет, но приятен за гледане и отмора. Джийна Дейвис би могла да изглежда и по-хубава, ако не й бяха сложили толкова много грим по очите.

Но не за филма ми е думата. Това, което ми направи впечатление, беше един кратък диалог. В една от финалните сцени лошите затварят главната героиня (Дейвис), която е бивш наемен убиец на ЦРУ с малката й дъщеричка в един огромен хладилник и ги оставят да умрат от измръзване. Момиченцето пита: „Mommy, are we going to die?“, а майката отговаря: „No, they are.“

Преведено директно на български език, това би звучало така:
– Мамо, ще умрем ли?
– Не, те ще умрат.

Само че по този начин се губи голяма част от идеята на този диалог. В английския език е задължително използването на подлог в изречението. В случая това е личното местоимение „we“ (ние), което в българското изречение липсва, поради спрежението на глагола по род и число – нещо, което пък почти липсва в английския език. Местоимението се явява контрпункта на диалога. Детето задава напълно нормален въпрос и съвсем логично акцентът пада върху умирането – „Are we going to die?“ (Ще умрем ли?). Майката, обаче, отговаря така, сякаш акцентът е бил върху „ние“ – „Ние ли ще умрем? Не, те ще умрат.“, откъдето се получава и играта на думи и ефекта на диалога.

Отделно, допълнителен ефект се получава от краткостта на изречението „They are“, което само по себе си няма никакъв смисъл, защото е граматически незавършено, но в съчетание с предходния въпрос, вече поема неговия контекст и придобива смисъл.

За съжаление, в българския език нямаме такива конструции поради това, че не използваме спомагателни глаголи като „am“ и „have“, които се използват в английския. Не знам как би могъл да се преведе на български този кратък диалог, като хем се запази ефекта на обръщането на акцента, хем да бъде толкова кратък. Някой има ли по-добра идея за превод?

Публикувано на Филми и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Особености на английския език („The Long Kiss Goodnight“)

 1. longanlon каза:

  хех, питай тия, дето превеждат Пратчет пред какво са изправени…

 2. Marfa каза:

  „Мамо, ще умрем ли?“
  „Ние не, те със сигурност“.

 3. mikeramm каза:

  @Marfa: Добре звучи, но е многословно. Нашият език има по-дълги думи и по-сложни начини на изразяване. Просто се губи красотата на изказа при такъв превод.

  @Longanlon: Аз затова и не се занимавам с преводи. Поне не професионално. Тук от време на време помествам някой кратък текст само, колкото да го популяризирам сред хората, които не говорят английски. Преводачеството си е много тежка наука – признавам го и оценям труда и мъките на хората, които сериозно се занимават с това.

 4. kanew каза:

  Не напразно в екипа на съдателите на всеки филм или пиеса има редактор на диалога.

 5. cid каза:

  “Мамо, ще умрем ли?”
  “Ние не, но те – да”.

 6. Pippilota Mentolka каза:

  @Marfa добре преведено, аз си харесвам многословността на българския език. А по повод на този превод се сещам за един друг: Your grandmother’s bushes! 🙂

 7. cid каза:

  @Pippilota Mentolka
  Понякога многословността много пречи при субтитрите. Имаш ограничение за време и дължина на изказа и да предадеш краткия английски с многобуквения български е мнооого трудно. Понякога…

 8. Pippilota Mentolka каза:

  @cid Това за надписите съм го изпитвала на свой гръб, но винаги има начин. „надписи“ например е с една буква по-кратко от „субтитри“ 😉

 9. Божо каза:

  Може би така:

  “Мамо, ще умрем ли?”
  „Не – те“

 10. execute каза:

  Само дето сематично „надписи“ няма нищо общо със „субтитри“, ама хайде – средно интелигентният човек ще се справи … 🙂

  Инак цид е оцелил най-подходящия превод.

 11. бае ви Ганьо каза:

  Българският има доволно възможности за игра на думи, 🙂
  но за това друг път… 😉

  а, за конкретният случай :

  “Мамо, ще умрем ли?”
  “Не, но те – да !”

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s