Густо, майна, Филибето!

Когато дошло в България, най-много харесало Пловдив!

Така се пееше в култовата песен на Замунда Банана Бенд „Густо, майна!“ Е, аз днес блогвам от Пловдив.

Още от сутринта си пея тази песен и си представях как ще седна в някое тихо кафене с интернет и ще си пиша кротко на компютъра, отпивайки от ароматно капучино като американски блогър в Старбъкс. 🙂

За съжаление, никак не познавам Пловдив и май не уцелих правилното заведение 🙂 След кратко обикаляне по стъргалото, си харесах едно заведение, което се нарича Сладоледена къща „Афредо“. Изглежда добре и сладоледите им са наистина много хубави! Като видях надписа „Free wireless internet“ още повече се зарадвах, а след това отбелязах и контактите до всяка маса и вече бях във възторг!

Само че после нещата започнаха да придобиват друг вид 😦

Първо, в контактите няма ток, което означава, че трябва бързо да приключвам, защото ще ми падне батерията. Второ, безжичният интернет някак си на заработи и в крайна сметка се обърнах към собствения си вариант – мобилният модем от Мтел (да са живи и здрави!) Като прибавим и силната музика и опитите на хората да я надвикат, се получава една не много приятна картинка. Ама пусти зор – нали искам да блогвам от кафене – така ми се пада! 🙂

Пловдив има хубава централна пешеходна улица, която, за разлика от „Витошка“ в София наистина има своя облик и чар, но за мен Пловдив си остава голям град и улиците му са толкова натоварени, както и в София, а намирането на място за паркиране е екшън преживяване, което вече става ежедневие не само в столицата, а и в други големи български градове.

Престоят ми днес ще е кратък, така че едва ли нещо особено ще се случи, а времето ми за блогване е изключително кратко, така че завършвам с една случка, с която започна денят ни тук:

Понеже въобще не мога да се ориентирам в Пловдив, попитахме една възрастна жена, имаща вид на местна къде се намира бившият Партиен дом, тъй като там беше мястото, за където се бяхме запътили. Жената отговори: „Ама аз там работя! Ще ви упътя с удоволствие.“ Жената имаше видима пенсионна възраст и малко се зачудих, че още работи, но реших да не задавам въпроси, а да я следвам, че бяхме почнали да закъсняваме. След малко, обаче, бабата разби тишината с въпроса:

Вие кой комитет търсите – градския или окръжния? Защото аз работих в градския, но той и окръжния е на същото място.

Останах безмълвен няколко секунди. После се поокопитих и смотолевих нещо, че не търсим точно партиен комитет, а една друга служба, но шокът още дълго отшумяваше в съзнанието ми.

Някои хора още живеят в миналото. Сякаш последните 18 години въобще не са се случвали…

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Разни и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Густо, майна, Филибето!

 1. Bella каза:

  Благородно ти завиждам. Обожавам Пловдив. Най-завладяващото в Пловдив е това, че под целия град съществува друг от римско време. Да учиш в училище, под което има римска баня, да живееш в къща, под която се намира римски стадион, да се разхождаш по улица, под която се вие друга – това е неповторимо усещане. При всяка копка за строеж в центъра се откриват находки от римско време. Под днешната Главна лежи фантастичен римски стадион. Понякога си представям какви ли чудеса ще се открият, ако се разкопае целия град – може би един малък Рим.

 2. deni4ero каза:

  Аз като една видна пловдивчанка 😉 с голям интерес прочетох статията ти 🙂 Жалко, че не си намерил свястна зала. Но пак радвай се, че около тебе не е имало хлапета, които да „говорят“ цветущо с такава сила на гласа си, че дори и мислите си да не можеш да чуеш. Дори не знам дали има такива кафенета – тихи с нет на всичкото отгоре, още повече на Главната. Но пък времето беше прекрасно, нали? Оригинално зелено (браво на Тоя, дето е измисли пролетта!), свежо, може би чисто. Сутрин рано е страхотно да се пуснеш по Главната, но от другата страна на Партийния дом.

 3. deni4ero каза:

  Исках да кажа, на старата главна, както и казват

 4. mindbolt каза:

  Да се беше обадил. Аз работя на метри от там.

 5. Майк Рам каза:

  @deni4ero, не знам коя е „старата“ и коя „новата“ главна улица, но тази, която започва от пощата точно срещу бившия Партиен дом, е много приятна. Времето наистина не беше лошо, но беше валяло и всичко беше мокро. Някой ден ще дойда като е по-топло и по-сухо, та да мога да си поседя на някоя пейка и да позяпам народа. 🙂

  @mindbolt, следващия път като дойда, непременно ще се обадя. Днес просто нямах много време.

 6. vira111 каза:

  Как силно ми се приска да си имам лаптоп и да си блогвам от нашата градинка – на пейката, защото откакто се стопли времето, по 5-6 часа на ден съм навън.
  А иначе за Пловдив – харесвам го и аз, макар че като минаваме от там, гледаме да го заобикаляме отстрани, да не минаваме през лудницата вътре 😀 Това е, защото бързаме за другаде 😀

 7. Майк Рам каза:

  Вира, мечтата ми е да живея в малко, китно балканско селце, да имам веранда пред къщата и много зелена трева и дръвчета – например върби и брези – и аз да си седя кротко навън с лаптопа и да си пиша нещо.

  Това е напълно постижимо – само интернета да се подсигури. Мисля, че след наколко години, когато децата ми станат пълнолетни и поемат по собствения си път, ще го направя – ще се махна от София и ще отида на село.

  Надявам се дотогава да успея и да печеля от блогване, за да има с какво да се прехранвам 🙂

 8. vira111 каза:

  И моята най-съкровена такава „физическа“ мечта е свързана с едно бяло перде, което се вее на вратата към подобна веранда, а пък аз си имам кабинет (от който се излиза направо в градината), нали разбираш – почти като твоята мечтана селска къща 😀
  Пожелавам и на двама ни мечтите да се сбъднат и сбъдването да бъде съпроводено и с душевно удовлетворение и спокойствие, да не бъдат просто „къщи“!

 9. Уцелил си време. По това време на годината Пловдив е прекрасен. До към началото на май. Вервай ми – имам десетилетия опит. 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s